Principală  —  IMPORTANTE   —   „Vrem să fim protejați, nu…

„Vrem să fim protejați, nu infectați”. Scrisoarea deschisă a unui medic de familie

Lilia Calancea activează în calitate de medic de familie la Centrul de Sănătate Strășeni. Femeia spune că de luni, 27 aprilie, medicii de familie și asistentele medicale din cadrul instituțiilor de medicină primară vor trebui să meargă la domiciliile pacienților suspecți de infectare cu coronavirus și să colecteze probele pentru teste. Medicul spune că instituția în care activează dispune de echipamente de protecție, însă, pentru a colecta probele de coronavirus de la pacienți este nevoie de echipament special, doarece există risc major de infectare a cadrului medical care prelevează proba. Rodica Gramma, specialistă în legislație și managemet în sănătate, consideră că această perocedură supune pericolului, mai ales, medicii din localitățile rurale.

Lilia Calancea relatează despre faptul că instituția medicală în care activează este dotată cu echipamente și cadrele medicale sunt protejate corespunzător. Totuși, pentru a colecta probele pentru testele COVID-19 de la pacienți, cadrele medicale au nevoie de echipament special, deoarece la astfel de colectări de probe există un risc major de infectare.

Lilia Calancea spune că vineri, la 24 aprilie, cadrele medicale din instituția în care activează au asistat la un seminar online, unde s-a vorbit despre procedura de colectare a probelor la Covid-19, despre crearea echipelor și despre echipamentul de protecție pentru personlaul care se va deplasa la domiciliul pacienților. Acesta trebuie să fie constituit din mască, mănuși, vizieră, halat de unică folosință și botoșei.

Din spusele medicului, echipamentul recomandat supune lucrătorii medicali riscului major de infectare. Femeia precizează, că medicii nu refuză procedura de colectare a probelor de la pacienți, dar solicită echipamente de protecție maximă.

Lilia Calancea, medic de familie la Centrul de Sănătate Strășeni

„Sunt dezamagită și furioasă.
Lucrătorii medicali din serviciul Asistență Medicală Urgentă și Spitalicească sunt infectați, iar acum le vine rândul lucrătorilor din Medicina Primară.
Nu știu de unde sau INSPIRAT cei de sus, dar de luni, echipa medicinei primare (medicii de familie și asistenții medicali) sunt obligați să colecteze la domiciliu probele pentru COVID -19.

Celor ce au hotarât așa, eu vă ofer „echipamentul de protecție” pe care îl propuneți: mască, mănuși, halatul de unică folosință, viziera și botoșeii pentru a colecta testul la COVID-19.
Însăși colectarea probelor din orofaringe și nazofaringe provoacă stărnut și tuse la unii pacienți.
In toate țările europene, lucrătorii medicali care colectează probele sunt echipați cu echipamentele de protecție SPECIALE, care protejează, dar la noi….
Nu s-a luat în considerație că cea mai mare parte a lucrătorilor medicali din medicina primară sunt PENSIONARI?
Cred că în maxim o lună, medicina primară nu va mai activa.
Mai mulți colegi din alte localități spun că luni vor depune cereri de eliberare.
Sper că cei implicați în gestionarea pandemiei să revizuiască organizarea și modalitatea de testare la COVID-19.
Luați măcar exemplul INDIEI de colectare.
VREM PROTEJARE, NU INFECTARE!!!”, a scris Lilia Calancea în scrisoarea deschisă publicată pe Facebook.

Lilia Calancea spune că cel mai rezonabil și corect este ca orice pacient suspect la Covid-19 să fie testat în spital și izolat corespunzător, or nu în zadar în China s-au construit spitale cu mii de paturi pentru ca pacienții să fie izolați, tratați corespunzător, iar atunci când testele arată un rezultat negativ, să fie externați la domiciliu.

Rodica Gramma, specialistă în legislație și managemet în sănătate a relatat, pentru Ziarul de Gradă, că potrivit Instrucțiunii privind prelevarea, transportarea și investigarea probelor pentru diagnosticul infecției cu COVID -19, a pacienților încadrați în tratament la domiciliu emisă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), medicii de familie ar urma să preleveze probele de la pacienții supecți la Covid-19 care se află la domiciliu. Potrivit ei, pentru a efectua această procedură, medicii au nevoie de echipament special, iar în lipsa lui, acest lucru supune unui risc enorm medicii de familie, mai ales pe cei care activează în localitățile rurale. De asemenea, ei urmau să fie instruiți, însă din discuțiile pe care le-a avut cu medicii, aceștia spun că au fost intruiți doar on-line.

Rodica Gramma, specialistă în legislație
și managemet în sănătate

„Sunt medici care acoperă câte două sau patru sate. Cum să se deplaseze? Cine le asigură transportul? Unde să se dezbrace, să se îmbrace, în condițiile în care echipamentul trebuie schimbat după fiecare pacient? Medicii spun că nu sunt echipați cu echipament special și li se spune să se descurce cum pot, însă, aceste echipamente nu sunt atât de ușor de găsit”, a precizat Rodica Gramma.

Într-o postare pe Facebook, specialista a scris că „Ceva nu e bine. Ceva undeva s-a rupt, ori a fost vreun mesaj al MSMPS rău formulat, sau nu a fost dus până la capăt, ori o interpretare greșită la alt nivel”.

Rodica Gramma a atenționat lucrătorii medicalii că potrivit articolului doi al Convenției Europene pentru Drepturile Omului viața are prioritate și că niciun angajator nu poate impune angajatul să lucreze în condiții cu risc sporit pentru viață sau sănătate.

Ulterior, Rodica Gramma a scris, pe aceeași rețea de socializare că medicii sunt speriați și că sunt necesare acțiuni de resuscitare, pentru a evita intrarea în colaps. Din spusele ei, un alt medic i-a scris mesaj privat:

Bună ziua. Doamna Gramma, am decis sa vă scriu în privat pentru că într-adevăr nu e bine. Noi suntem speriați, nu știu ce va ieși din această decizie. Am avut vineri instruire on-line. Trebuia să fie despre prelevarea probelor. Am așteptat trei ore o prezentare practică de prelevare, însă ni s-a explicat doar teoretic, în câteva cuvinte. Răspunsurile lor la întrebările medicilor m-au dezamăgit tare.
Transportarea probelor trebuie sa fie în geanta frigorifică, la temperatura de două-șase grade. Au spus să nu așteptăm ajutoare și să ne cumpărăm singuri toate cele necesare pentru a asigura prelevarea și transportarea, căci ei dau atît cît este. Referitor la remunerare, conducătorul să stabilească singur premierea pâna la 50 procente din banii pe care-i aveți.
Conducătorul instituției trebuie să stabilească prin ordin echipa, însă toți refuză. Am făcut ca la loterie, primul va merge în focar. Lacrimi și nemulțumiri. Plus la toate, asistentele care sunt în vârstă nu au voie să preleveze probele.
Nu suntem pregătiți, bine instruiți pentru prelevare. Trebuia să ne trimită materiale video cu prelevarea, însă ne-au trimis doar cu îmbrăcarea/dezbrăcarea EPP. Am găsit singură mai multe video, dar sincer, nu știu dacă voi reuși. Este nevoie de efectuat mai întâi de instruire, de practică, asta am așteptat….

Contactată de Ziarul de Gardă pentru a oferi o reacție, Veronica Istrati, purtătoarea de cuvânt a MSMPS nu a răspuns la telefon.

Din 10 aprilie, pacienții diagnosticați cu forme ușoare de coronavirus au început a fi tratați la domiciliu.