Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Un pacient reclamă condiții…

VIDEO Un pacient reclamă condiții mizere, frig și lipsă de apă caldă la spitalul raional Orhei. Ce spun reprezentanții instituției medicale

Un pacient internat în secția COVID-19 a Spitalului Raional Orhei spune că este nevoit să suporte condiții mizere, în salon fiind frig și lipsește apa caldă. Mai mult, acesta acuză că mediul de familie ar fi forțat internarea lui și a altor trei persoane. De partea cealaltă, reprezentanta serviciului de presă al Spitalului respinge acuzațiile privind internarea forțată și condițiile mizere despre care vorbește pacientul, dar recunoaște că în saloane este „un pic răcoare” și spune că până la conectarea instituției la căldură, pe fiecare etaj funcționează o baie comună.

„Suntem doi băieți cu nevoi speciale de la „Locuința protejată” din Orhei internați în Spitalul Raional Orhei, secția COVID-19. Am fost suspectați și internați cu forța de medicul de familie Diana Negruța, de la Centrul medicilor de familie nr.1. În cameră sunt 4 persoane. Suntem fără niciun simptom, într-o situație foarte deplorabilă. Înghețăm de frig și nici baie nu putem face pentru că apa este rece”, spune pacientul Dumitru Victor.

Reprezentanta serviciului de presă al Spitalului Raional Orhei, Cristina Onilă, a respins acuzațiile pacientului cum că ar fi fost internați forțat și ne-a declarat că cei patru au fost informați despre faptul că pot pleca din spital, dacă semnează acordul privind refuzul de spitalizare.

„Nu au fost internați forțat. Ei au fost internați la recomandarea medicului de familie, dar și la cea a persoanei responsabile de îngrijirea lor, deoarece sunt băieți cu necesități speciale. Ei nu sunt ținuți cu forța în spital. Au fost informați despre faptul că, în orice moment pot pleca, dacă semnează acordul de refuz de spitalizare și se tratează la domiciliu. Toți patru au fost testați pentru COVID-19 și sunt cazuri confirmate. Inițial a fost testat un singur băiat. După ce testul a fost pozitiv, medicul de familie a insistat ca restul trei să fie testați. Și în cazul lor rezultatele au ieșit pozitive. Până la obținerea rezultatului la teste ei au fost spitalizați în centrul de triaj, iar după primirea rezultatului pozitiv la teste aceștia au fost internați în secția COVID-19″, a declarat Cristina Onilă pentru Ziarul de Gardă.

Cât privește, condițiile de care se plâng pacienții, Unilă confirmă că în saloane lipsește apa caldă, pe motiv că instituția nu este conectată la căldură, dar spune că la fiecare etaj este o baie comună. Mai mult, aceasta ne-a declarat că în curând instituția va fi conectată la căldură, urmând ca și în saloane să apară apa caldă.

„Suntem în perioada caldă a anului. Încă nu am trecut la sezonul rece și căldura nu a fost conectată. În următoarele zile căldura va fi conectată. De fapt, acum, în saloane nu este foarte rece. Este un pic răcoare, dar nu foarte frig. După cum ați văzut în materialul video, salonul nu este în stare deplorabilă. Sunt condiții destul de bune, date fiind condițiile forțate de acest coronavirus. În salon nu se poate face baie, pentru că nu este apă caldă. Atunci când instituția va fi conectată la căldură, va fi și apă caldă. Totuși, la fiecare etaj al blocului sunt băi comune”, ne-a mai spus purtătoarea de cuvânt a Spitalului Raional Orhei, Cristina Onilă.

De la declanșarea pandemiei COVID-19 mai mulți pacienți s-au plâns pe condiții mizere în spitalele din țară. Printre primele mărturii au fost cele ale unei femei internate în Spitalul din Soroca.Mărturiile au fost calificate drept „live-uri glamuroase” de prim-ministrul Ion Chicu.