Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ SIS a blocat cinci…

VIDEO SIS a blocat cinci site-uri finanțate de Kremlin, avocații lui Dodon au scăpat de amenzile judiciare, iar pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15% | Săptămâna de Gardă

Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a blocat cinci site-uri finanțate de Kremlin. Avocații lui Dodon au scăpat de amenzi pentru tergiversarea procesului de judecată. Strada 31 August 1989 din Chișinău ar putea deveni pietonală, iar pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

Președinta Maia Sandu a promulgat, miercuri, legea care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova. Șefa statului a declarat că, citez „cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii R. Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine”. Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a salutat promulgarea legii prin care „limba română” devine oficială în R. Moldova, menționând că această decizie este „întemeiată pe adevărul istoric”.

Iar premierul român Nicolae Ciucă a efectuat, joi, o vizită de lucru în R. Moldova. Oficialul român a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Nicolae Ciucă a anunțat deblocarea primei părți, de 25 milioane euro, din programul de sprijin pentru R. Moldova în valoare totală de 100 milioane de euro.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Am discutat cu privire la demersurile noastre, printre altele, pentru renovarea, dar și construcția, așa cum a precizat și domnul prim-ministru, de noi poduri peste râul Prut, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, pentru implementarea proiectului legat de controlul coordonat la graniță, pentru formarea de personal în diverse sectoare și structuri ale R. Moldova și pentru dezvoltarea infrastructurii energetice dintre cele două state”.

Președinta Maia Sandu a convocat, luni, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție. Membrii Comisiei au decis că Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care să fie funcțională în cel mult 3 luni. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile, iar Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce tineri judecători în sistem. 

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Este timpul să aducem în sistemul judecătoresc tineri care au învățat bine, educați, cinstiți, onești, și nu rude ale judecătorilor corupți promovate până de curând nu pe merite, dar pe interese personale și corupte. Și aici mă adresez judecătorilor care au de ales – să continue să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției”.

La o zi după anunțul SIS, Alexandr Brod, membru al Consiliului pentru Drepturile Omului pe lângă președintele Vladimir Putin, a declarat că Rusia ar trebui să impună „sancțiuni economice” R. Moldova pentru decizia de a bloca site-urile Sputnik.

Mai mulți miniștri de externe ai statelor europene au cerut ca Uniunea Europeană să aplice sancțiuni pe numele oligarhilor pro-ruși care încearcă să destabilizeze statul de drept și conducerile alese democratic din R. Moldova și Georgia. Înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE din 20 martie, ministra de externe a Franței, Catherine Colonna, a declarat că R. Moldova și Georgia se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită vigilența UE şi care justifică luarea în calcul a tragerii la răspundere a celor responsabili de aceste încercări.

R. Moldova a recepționat un suport bugetar nerambursabil în valoare de 283,3 de milioane de lei din contribuțiile Suediei și Elveției pentru asigurarea compensațiilor la factură pentru cele mai vulnerabile gospodării, a anunțat marți Ministerul Finanțelor. Resursele financiare nerambursabile respective au fost enunțate de către guvernele Suediei și Elveției, în cadrul Conferinței ministeriale „Platforma de Sprijin pentru R. Moldova” desfășurată pe 21 noiembrie 2022, la Paris.

„Moldovagaz” a anunțat, marți, că a reluat pentru câteva zile achizițiile de gaze naturale de la concernul rus „Gazprom” pentru a acoperi atât necesitatea producerii energiei electrice de către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, cât și pentru o parte din necesitățile de gaze naturale ale malului drept al Nistrului. Ministrul Energiei însă a declarat că decizia „Moldovagaz” de a achiziționa gaze naturale de la „Gazprom” nu a fost coordonată cu Ministerul.

Victor Parlicov, ministrul Energiei al R. Moldova: „Noi pentru malul drept cred că nu avem nevoie la moment să procurăm gaze de la Gazprom. Noi avem gaze care au fost procurate și există stocuri create special pentru securitate prin Energocom și poziția noastră este că acest gaz trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Această poziție a fost comunicată companiei Moldovagaz și eu sunt sigur că ei vor lua decizii în favoarea noastră, a tuturor”.

Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, a decis, miercuri, Guvernul. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2620 de lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022. Concomitent, potrivit Guvernului, va fi majorată valoarea pensiei minime de dizabilitate. Din 1 aprilie, aceasta va constitui 1965 de lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1834 de lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1310 lei pentru persoanele cu dizabilități medii.

Conform ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea, Republica Moldova se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur pe cap de locuitor adult. ZdG a discutat cu mai multe persoane care au luptat cu dependența de alcool și au ieșit învingătoare. Care sunt metodele de tratament recomandate de acestea și ce spun medicii, aflați dintr-un reportaj publicat pe zdg.md, dar și pe canalul nostru de YouTube.

Apartamentele sociale din Rezina, proiect demarat cu mare fast în 2017 de conducerea democrată de atunci a raionului, nu sunt gata nici până astăzi. Finalizarea construcției, care a înghițit deja peste 46 de milioane de lei, a întârziat cu cinci ani, pentru că autorităţile raionale nu au găsit banii pe care s-au angajat să-i investească, iar firma care a efectuat lucrările, cu legături directe cu lumea politică, a intrat în insolvabilitate. Pe canalul nostru de youtube găsiți materialul video integral. 

De la Rezina revenim la Chișinău unde strada 31 August 1989, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, ar putea deveni pietonală, după ce sub stratul de asfalt a fost descoperit un caldarâm. O echipă de specialiști ai Agenției Naționale Arheologice a demarat, marți, cercetările pe teren și a descoperit un segment lat de aproape 3 metri pavat cu pietre de granit. Potrivit arheologilor, prima pietruire a caldarâmului din centrul Chișinăului, de pe strada 31 august 1989, datează din anii 1868 – 1870 și a fost făcută în perioada mandatului de primar al lui Carol Schmidt.

Continuăm cu evenimentele din justiție. Avocații fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, cercetat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, au scăpat de amenzile judiciare aplicate pentru tergiversarea procesului. Hotărârea a fost luată de magistrații Curții Supreme de Justiție. La sfârșitul lunii februarie, Procuratura Anticorupție anunța că avocații lui Dodon au fost sancționați cu amendă judiciară în mărime de 1000 lei fiecare, pe motiv că aceștia au înaintat cerere de recuzare a procurorului în mod repetat, citez „cu rea-credinţă şi în mod abuziv, cu scopul de a tergiversa procesul”.

Președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, și șeful Direcției construcții a Consiliului raional, Veaceslav Stratan, ambii cercetați pentru fapte de corupție, au fost plasați, marți, în arest la domiciliu. Iar primarul orașului Călărași, Ion Olari, se află în continuare în arest preventiv. Ziarul de Gardă a relatat anterior despre motivul pentru care cei trei funcționari de la Călărași au intrat în vizorul oamenilor legii. Materialul video, dar și detaliile noi din dosarul privind actele de corupție din cadrul Consiliului raional Călărași pot fi găsite pe site-ul nostru.

Continuăm cu evenimentele de pe frontul din Ucraina. Institutul american pentru Studiul Războiului a anunțat zilele trecute că grupul rus de mercenari Wagner ar putea să rămână fără o mare parte din forțele sale în următoarele săptămâni, în condițiile în care deținuții care i s-au alăturat ajung la finalul contractelor semnate pentru șase luni. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat, miercuri, pozițiile militare ucrainene de pe linia frontului din apropierea orașului Bahmut, aflat sub asediu în estul țării. Zelenski a înmânat distincții de stat militarilor ucraineni.

Săptămâna aceasta, Banca Mondială a publicat un raport în care estimează sumele de care va fi nevoie pentru reconstrucția Ucrainei. În urma evaluării efectuate, s-a constatat că până acum Ucraina a suferit pierderi în valoare de 135 miliarde de dolari, iar 411 miliarde de dolari vor fi necesari pentru reconstruirea țării.

În ultimii ani tot mai mulți cititori și promotori ai transparenței au susținut munca echipei ZdG, iar noi am muncit mai mult, investigând și scriind despre corupție. Ne puteți susține direcționând 2️% din impozitul pe venit către Asociația Media Guard, parteneră cu ZdG. Introduceți codul fiscal al organizației în căsuța M1 din secțiunea a cincea a Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET18 și, astfel, ajutați jurnalismul de investigație.