Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 15 ianuarie 2022

Începând cu 1 ianuarie R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Mai exact 646 de dolari. Astfel, Moldovagaz, care în următoarele zile trebuie să achite către Gazprom un avans de 63 de milioane de euro, sumă pe care nu o are integral, analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Vicepremierul Andrei Spînu susține că dacă se va menține acest preț, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea ajunge la 14 lei și 70 de bani fără TVA. Spînu afirmă că în R. Moldova este în continuare stare de alertă privind criza gazelor și că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.

După gaz, mai scump ar putea fi și curentul electric. Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică aprobarea unui tarif aproape dublu la energia electrică. Compania solicită un tarif de 2 lei și 79 de bani per kWh, față de 1 leu și 51 de bani per kWh cât este în prezent. ANRE-ul a înregistrat solicitarea, însă nu a anunțat când va fi examinată.

Avem noutăți din dosarele tranzacțiilor cu terenuri de la Durlești. Ex-deputatul democrat Veaceslav Nedelea, în prezent consilier municipal, dar și liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, au fost reținuți pentru 72 de ore de către ofițerii Centrului Național Anticorupție, în urma unor percheziții la domiciliile acestora. Odată cu ei a fost reținută și o intermediară, vizată în acest dosar. Cei doi, Nedelea și Costiuc, sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești. Pentru că ar fi participat la această schemă, cei doi ar fi fost remunerați financiar. Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale a primit delegații pentru identificarea și urmărirea bunurilor figuranților principali din acest dosar.

Fostul șef al Întreprinderii Calea Ferată a Moldovei Iurie Topală, a fost reținut în această săptămână de către ofițerii INTERPOL în Belgia. Potrivit șefului Biroul național de Interpol, Iurie Topală urmează a fi extrădat în R. Moldova. Pe numele lui Topală a fost emis mandat de arestare într-o cauză penală pornită în legătură cu managementul defectuos al CFM, din perioada 2015-2019, în rezultatul căruia CFM a fost prejudiciată cu 250 de milioane de lei.

Sergiu Ceban, omul de afaceri cu interese în domeniul serviciilor locativ-comunale, despre care ZdG a scris că a fost numit fără un anunț public în funcția de director interimar la Întreprinderea Municipală Infocom, și-a dat demisia în această săptămână. Ceban și-a anunțat demisia după ce ZdG a publicat un articol în care a relatat că, potrivit unei scrisori expediate redacției noastre, Sergiu Ceban a preluat funcția de director interimar al companiei pentru că ar avea interese cu privire la baza de date a întreprinderii municipale și ar urmări preluarea ei prin intermediul companiilor pe care le deține.

Tot în această săptămână ​​Poliția R. Moldova a anunțat că a deconspirat o nouă schemă de falsificare a certificatelor de vaccinare. De această dată este vorba despre o schemă pusă la cale le angajații unei companii de turism din Chișinău care, potrivit autorităților, falsificau certificatele COVID pentru a trimite cetățeni moldoveni în vacanță și la muncă peste hotare.

Mai mulți medici de la Spitalul de Copii Valentin Ignatenco au apărut în fotografii de la un eveniment public din cadrul spitalului, cu măști desenate în photoshop. Fotografiile au fost postate pe pagina oficială a instituției, iar ulterior, după un val de comentarii, au fost șterse. Responsabili din cadrul spitalului însă dau asigurări că măștile erau… reale, doar că păreau adăugate în photoshop din cauza că, cităm, „a fost o reflectare a luminii”, iar pentru a evita comentariile, spune comunicatorul din cadrul Spitalului, fotografiile au fos șterse.

Tot în această săptămână Guvernul a decis că persoanele care vor simula o dizabilitate fizică sau psihică pentru a cerși, vor fi sancționate cu amenzi de până la 1500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore. Prevederea se conține în proiectul de lege pentru modificarea Codului Contravențional al R. Moldova.

Președintele raionului Rîșcani, socialistul Vasile Secrieru, a rămas fără apartamentul procurat din banii publici în baza unei decizii a Consiliul raional Rîșcani. Magistrații Judecătoriei Drochia au anulat hotărârea Consiliului prin care funcționarului i-a fost acordată locuința de serviciu, proprietate publică a Consiliului raional Rîșcani.

Începând cu această săptămână, Lilian Darii este noul ambasador al R. Moldova în Federația Rusă. Guvernul l-a rechemat din funcția de ambasador în Belgia și l-a numit șef al misiunii diplomatice din Rusia. 

Este important să vă spunem că în R. Moldova a fost depistată noua tulpină a coronavirusului, Omicron. Printre cele 16 persoane testate pozitiv cu Omicron se numără și un copil de 2 luni, dar și o femeie însărcinată. Toți pacienții sunt monitorizați de medici.

Angajații din sănătate vaccinați anti-COVID implicați în combaterea pandemiei vor continua să primească indemnizații unice de 16 mii de lei și în anul 2022 în cazul infectării cu noul coronavirus la locul de muncă. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern. Potrivit documentului, indemnizația unică va fi achitată în termen de 12 luni de la data confirmării infectării cu COVID-19.

Pe plan internațional vă informăm că președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la vârsta de 65 de ani, iar după decesul lui Sassoli favorită la președinția Parlamentului European este Roberta Metsola. Detalii despre cine este Metsola avem pe zdg.md.

Tensiunile din Ucraina nu contenesc. Presa străină a anunțat că Rusia își transferă forțele militare de la est la vest, aproape de hotarul cu Ucraina. Pe platformele care transportă echipamentele au fost observate camioane, tancuri, vehicule de luptă de infanterie, sisteme de rachete cu lansare multiplă, sistemul de apărare aeriană „Tor” și sistemul de apărare aeriană „Shilka”. Alături de echipamentele din vagoanele de pasageri și marfă, s-au deplasat și mii de persoane.  Între timp, SUA și Rusia nu au înregistrat deocamdat progrese la Geneva, acolo unde discută despre Ucraina, în lipsa UE.

Ministrul Imigrării din Australia i-a anulat totuși viza lui Novak Djokovic. Echipa legală a sârbului pregătește contraatacul!