Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sancțiunile SUA impuse lui…

VIDEO Sancțiunile SUA impuse lui Șor și Plahotniuc, măsurile CSE privind reducerea consumului de energie electrică, detalii noi despre banii destinați protestelor Partidului „Șor” și noul câștigător al premiului ZdG | Săptămâna de Gardă

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională de justiția din R. Moldova. Sancțiuni au fost impuse și mai multor entități și persoane implicate în acte de corupție care sunt asociate cu Plahotniuc și Șor.

Kent Logsdon, ambasadorul SUA în R. Moldova: „Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că orice active în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în SUA, sau sunt deținute sau controlate de către alte persoane în SUA, sunt blocate și trebuie raportate către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine. Pe lângă sancțiunile împotriva acestor oligarhi notorii, SUA au mai luat astăzi măsuri pentru a contracara campaniile persistente ale influenței dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse, prin impunerea de sancțiuni asupra altor persoane și entități asociate eforturilor de influențare susținute de Rusia în R. Moldova. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoanele din SUA și orice alte tranzacții pe teritoriul SUA sau care tranzitează SUA și implică orice proprietate sau interese ce aparțin persoanelor sancționate”.

La scurt timp după anunțul ambasadorului, președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că aceste constatări ale Oficiului pentru Controlul Activelor Străine vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care, citez, „a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”.

Iar deputatul fugar Ilan Șor a declarat că „nu este afectat” de sancțiunile impuse de SUA, ci din contra, acestea ar reprezenta, citez, „o mare victorie”. Pe lista celor sancționați se mai regăsește soția lui Ilan Șor și Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia și un apropiat de-ai fostului președinte Igor Dodon, menționat și el în raportul publicat de Departamentul Trezoreriei SUA, la fel ca și primarul capitalei, Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativei Naționale.

Rămânem la justiție și vă spunem că deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a revenit în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce săptămâna trecută a fost plasată sub control judiciar. După pronunțarea hotărârii judecătorești, Marina Tauber a declarat că dosarele pe numele ei sunt „inventate”.

Tot în această săptămână, Comisia de la Veneția a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede reformarea Curții Supreme de Justiție și a venit cu mai multe recomandări pentru Ministerul Justiției din R. Moldova. Comisia consideră că o componență mixtă de judecători de carieră și alți profesioniști din domeniul juridic și reducerea numărului de judecători „ar trebui introduse treptat și fără a afecta judecătorii care sunt în funcție în prezent”.

La prima apariție la un post de televiziune de când a intrat în funcție, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, a oferit mai multe detalii despre pungile negre pline cu bani confiscate de procurorii anticorupție, în timp ce erau distribuite pentru finanțarea protestelor Partidului „Șor”. Procurora a precizat că o parte din banii care urmau să ajungă la liderii regionali ai formațiunii politice fuseseră deja distribuiți, înainte ca oamenii legii să intervină.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „2,5 milioane de lei au fost găsite într-un loc. Acum nu vă pot preciza. Restul banilor, o sumă mare, tot împachetată în același mod, într-o pungă neagră, au fost ridicați din alt loc. Aproximativ 10 pungi din alt loc, care au fost ridicate. Procurorii și ofițerii care i-au ridicat au decis în acest moment să nu le deschidă să scoată banii din ele, pentru că o să avem o expertiză de amprente ca să vedem dacă amprentele pe aceste pungi o să ne ajute în investigația noastră (…). Noi avem suspiciunile noastre. Deci, trebuie să le mai confirmăm. Dar ceea ce am vrut să explic este faptul că noi încă nu am deschis toate pungile. Este o sumă aproximativă. În ziua în care au fost oprite persoanele în flagrant, persoana care era urmărită de grupul de urmărire penală a reușit totuși să distribuie câțiva bani înainte de a fi oprită persoana în flagrant”.

Totodată, Veronica Dragalin a declarat că procurorii investighează și cum au ajuns banii în R. Moldova, iar mai târziu va reveni cu detalii.

Între timp, oamenii aduși organizat și plătiți de Partidul „Șor” pentru a protesta și-au instalat corturile în fața Procuraturii Generale. Inspectoratul General al Poliției a anunțat, vineri, că aceștia au încercat să mute pe carosabil corturile instalate în fața Procuraturii, blocând artera de circulație, însă la scurt timp au fost stopați de oamenii legii. Potrivit forțelor de ordine, manifestanții au părăsit spațiul din fața Procuraturii Generale, „lăsând corturile abandonate”.

Iar a doua ședință de judecată în dosarul „kuliok”, în care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc, a avut loc, luni, la Curtea Supremă de Justiție. Și de această dată Ziarul de Gardă a participat la ședință. 

Cum a decurs aceasta, ce declarații a făcut Igor Dodon și de ce procurorii i-au acuzat pe avocații acestuia că încearcă să tergiverseze procesul, vedeți în articolul publicat pe site-ul nostru.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au aprobat mai multe acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru reducerea consumului de resurse energetice și pentru evitarea întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața internă.

Astfel, în clădirile publice și unitățile comerciale unde este posibilă reglarea temperaturii, aceasta nu ar trebui să depășească 19 grade Celsius în timpul orelor de lucru și 15 grade Celsius în afara programului. Totodată, iluminatul interior al clădirilor va fi redus cu cel puțin 30%, iar havuzurile, vitrinele și iluminatul decorativ vor fi deconectate. De asemenea, administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa un anunț în care se menționează că „nu se recomandă folosirea liftului între orele 7 – 11 și 18 – 23, pentru evitarea blocării acestuia”. Ulterior, autoritățile municipale au anunțat că iluminatul public din Chișinău va fi conectat seara cu o oră mai târziu și va fi deconectat dimineața cu o oră mai devreme.

În cadrul unui interviu acordat presei din România, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că deficitul de energie electrică din R. Moldova este în aceste zile atât de mare încât autorităţile iau în calcul inclusiv posibilitatea deconectării, în anumite intervale de timp, a unor localităţi de la energia electrică.

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Sincer vorbind, noi luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanţ, aşa ca să păstrăm echilibrul sistemului electroenergetic. Ce facem la moment este că, chiar azi, Comisia de Situaţie Excepţională a luat anumite decizii, aşa cum aţi menţionat, de reducere a iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, pentru a reduce consumul de energie electrică, dar nu excludem faptul că vom fi într-o situaţie în care să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul”.

În contextul crizei energetice, Compania de stat Energocom a semnat, joi, un contract cu Bulgartransgaz, operatorul de transport de gaze din Bulgaria. Andrei Spînu a declarat că „acest contract deschide noi oportunități pentru a cumpără gaz din zona Mării Mediterane, dar și din zona Mării Caspice”. Iar Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Bulgariei, a declarat că accesul la surse alternative de energie ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză energetică.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Trecem prin cea mai gravă criză energetică de la independență încoace și nu mai există nici o îndoială că resursele energetice sunt folosite pe post de arme care să ne submineze statul și încă fragila noastră democrație. În acest context, salut semnarea contractului de colaborare dintre Energocom și compania de transport al gazelor naturale din Bulgaria, Bulgartransgaz, acum câteva minute. Accesul la surse alternative de energie ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză”.

Regimul duty-free va fi anulat pe întreg teritoriul R. Moldova. Modificările legislative au fost votate miercuri în Parlament. Magazinele duty-free vor mai activa doar până la expirarea licenței curente. Astfel, magazinul amplasat în incinta aeroportului va activa până pe 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor activa până pe 3 septembrie 2023.

Ancheta ZdG din această săptămână vizează achizițiile netransparente la întreprinderile de stat. În luna aprilie curent, o firmă din domeniul tehnicii de calcul, care aparținea șefei Corpului de Control al prim-ministrei Natalia Gavrilița,a fost desemnată să instaleze panouri fotovoltaice la Combinatul de Vinuri Cricova, Societate pe Acțiuni care aparține statului. Ce spun experții consultați de ZdG, autoritățile din domeniul achizițiilor publice, dar și reprezentanții firmei vizate, aflați din investigația video publicată pe canalul nostru.

Pe plan extern vă spunem că Rishi Sunak a devenit, oficial, noul prim-ministru al Marii Britanii. În primul său discurs în această calitate, Sunak a spus că va corecta greșelile făcute de precedentul guvern și că vor urma decizii dificile.

Cât privește războiul provocat de Rusia în Ucraina, săptămâna aceasta lupte puternice s-au dus în estul țării. Totodată, zilele trecute, forțele ruse au lansate mai multe atacuri cu rachete asupra regiunilor Kiev și Zaporojie. Între timp, Senatul polonez a adoptat o rezoluție prin care declară regimul lui Putin drept „terorist”. Documentul condamnă cu fermitate agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și solicită tuturor țărilor care susțin pacea, democrația și drepturile omului să recunoască și ele regimul de la Moscova ca fiind unul terorist.

Vă invităm să ne spuneți cine credeți că a fost personajul negativ al săptămânii? Cui dăm cartonașul roșu? Așteptăm comentariile voastre argumentate și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG. Câștigătoarea de săptămâna trecută este Tatiana Lungu, singura care și-a expus opinia, însoțită de un cartonaș roșu, sub ediția de săptămâna trecută. Tatiana, îți mulțumim că ne urmărești și te rugăm să ne contactezi la această adresă de email pentru a afla cum poți primi premiul.

Iar dacă îți dorești și tu un tricou, o cană, un chipiu sau un alt obiect cu însemnele Ziarului de Gardă, participă la concursul nostru sau intră oricând pe zdg.one și plasează o comandă. Astfel te alegi cu un accesoriu util și, în același timp, susții jurnalismul de investigație.