Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sancțiuni mai dure pentru…

VIDEO Sancțiuni mai dure pentru șoferi, tarife mai mari la căldură, anunțul Wizz Air, sintagma limba română – în toate legile R. Moldova și noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă

Parlamentul R. Moldova a adoptat, joi, cu votul a 55 de deputați din fracțiunea PAS, o declarație prin care condamnă brutalitatea războiului provocat de Rusia în Ucraina. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut declarația, părăsind ședința înainte de vot.

Iar expresia „limba moldovenească” urmează să fie substituită cu „limba română” în textul legilor din R. Moldova. Totodată, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, în cazul în care se referă la limba de stat a R. Moldova, vor fi înlocuite cu „limba română”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat, joi, în prima lectură, de către Parlament, cu votul fracțiunii PAS, în ciuda opoziției deputaților socialiști și comuniști.

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat, luni, despre expulzarea din R. Moldova a doi cetățeni străini, fără însă a menționa țara de origine a acestora. Cei doi au fost declarați drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, deși se dădeau drept turiști, cei doi erau antrenați, citez „în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a R. Moldova”. De asemenea, SIS a stabilit că cetățenii străini erau coordonați din umbră de către, citez „un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare”.

Autoritățile din România vor cumpăra un miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan. Prin acest contract, care se va derula din aprilie, ar urma să fie sprijinită și R. Moldova, a anunțat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu, în urma unei întrevederi cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Baku.

Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins, miercuri, prima sa vizită externă de la numirea în funcție, la București. Recean a avut întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu omologul său român, Nicolae Ciucă. Premierul român a declarat că România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii R. Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista, citez „atitudinii foarte asertive a Rusiei”.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a R. Moldova, de creare artificială de tensiuni. De asemenea, de narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice. Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat în parcursul european”.

Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat, joi, de Parlament. Una dintre prevederile documentului este suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h. Totodată, vor fi sancționați mai dur conducătorii care nu oferă prioritate pietonilor care traversează regulamentar strada.

Operatorul aerian low-cost Wizz Air a anunțat, luni, că va suspenda toate zborurile către şi dinspre Chişinău, începând cu data de 14 martie, ca urmare, citez „a evoluţiilor recente din R. Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării”. După data de 14 martie, compania susține că va oferi zboruri suplimentare din Iaşi, pentru a sprijini pasagerii din Chişinău. După anunțul Wizz Air, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile a R. Moldova au declarat că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță și că regretă, citez „decizia subită luată de către Wizz Air”.

Primăvara ne aduce… căldură mai scumpă în case. Tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica a fost majorat până la 3 577 de lei per Gcal, fără TVA, cu 723 de lei mai mare decât tariful actual. Pe de altă parte, prețul pentru energia electrică produsă de „Termoelectrica” a scăzut la 3,93 de lei per kWh, fără TVA, cu 61 de bani mai mic decât cel în vigoare. În iarna care tocmai s-a încheiat, când rușii ne-au dat gaz puțin și scump, iar lemnele de foc au fost greu de găsit, Constantin Olteanu din satul Manta, raionul Cahul, spune că reușește să încălzească trei locuințe cu doar 100 de lei. 

Alocația lunară de stat pentru mai multe categorii de populație va fi majorată din 1 aprilie 2023. Parlamentul a aprobat, joi, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens. Proiectul presupune majorarea alocațiilor lunare de stat cu 250 de lei, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități de pe urma războiului și pentru copiii participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.

Fostul deputat comunist, democrat, iar mai apoi membru al Partidului Șor, Vladimir Vitiuc, a devenit cetățean al României cu acte în regulă. Vitiuc, vorbitor de limba rusă, originar din Bălţi, a depus, luni, jurământul de credință față de România la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din București. 

Continuăm cu evenimentele din justiție. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au decis, joi, încetarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Hotărârea vine după ce, la începutul lunii februarie, membrii Comisiei speciale de preselecție a candidaților și-au anunțat retragerea din componența comisiei. 

Iar dosarul inițiat în cazul tinerei de 25 de ani, Marcela Paladi, care a rămas fără picioare în urma unui accident rutier, a fost transmis Procuraturii municipiului Chișinău cu propunerea de întocmire a rechizitoriului și expedierea cauzei penale în instanța de judecată”. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, procurorul urmează să emită o soluție pe caz în termenul legal de cel mult 15 zile.

O fostă șefă interimară a Direcției Educație Tineret și Sport a sectorului Buiucani și un om de afaceri au fost reținuți, miercuri, pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție, în urma unor percheziții efectuate într-un dosar de corupție. Potrivit surselor ZdG, funcționara reținută este actuala șefă a Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Oboroc. Conform CNA, administratorul unei companii de construcție le oferea mită unor persoane publice din cadrul Direcției generale educație tineret și sport şi direcțiilor teritoriale Chişinău pentru a-i desemna compania în calitate de câștigător la licitațiile de achiziționare a lucrărilor de reparație a instituțiilor preșcolare, primare, liceale şi de învățământ extrașcolar.

Iar fostul deputat democrat Vladimir Andronachi rămâne în arest preventiv în dosarul „frauda bancară”. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit arestul preventiv în privința lui Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, pe un termen de 30 zile, până pe 1 aprilie 2023.

Procuratură Anticorupție a anunțat, luni, că a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este învinuit de fabricarea cardurilor bancare și spălarea banilor, la care apărătorii inculpatului nu s-au prezentat. Astfel, procurorul a solicitat aplicarea amenzii în privința acestora, iar instanța a decis aplicarea amenzii judiciare în mărime de 2000 de lei fiecăruia.

După 13 ședințe de judecată în așa-numitul dosar „kuliok”, procurorii anticorupție au început, luni, prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința socialistului Igor Dodon. În acest dosar, fostul președinte al R. Moldova este învinuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea, citez „unei organizații criminale”.

Astăzi se împlinesc 374 de zile de când Rusia și-a invadat vecinul – Ucraina. În noaptea de miercuri spre joi, armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunii Zaporojie, în urma căruia un bloc cu cinci etaje a fost avariat. Cel puțin trei oameni au murit, iar cinci au fost răniți. Analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului susțin că Federația Rusă își intensifică promovarea propagandei privind presupuse „operațiuni ucrainene sub steag fals” pentru a distrage atenția de la lipsa de succese pe câmpul de luptă și pentru a încetini furnizarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina.

Săptămâna aceasta a fost marcată de un accident feroviar produs în Grecia. Un tren interurban de pasageri care circula dinspre Atena spre orașul Salonic, s-a ciocnit cu mare viteză cu un tren de marfă în afara orașului Larissa, din centrul Greciei. În urma tragediei, cel puțin 57 de persoane au murit, iar aproximativ 90 au fost rănite.