Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Rezultatele perchezițiilor din Chișinău…

VIDEO Rezultatele perchezițiilor din Chișinău și nordul țării în cauza penală de „pregătire a dezordinilor în masă”. Oamenii legii au ridicat 11 mii de dolari

Captură de ecan

Inspectoratul General al Poliției a anunțat (IGP) că, în urma perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de vineri, 10 martie, în Chișinău și în nordul R. Moldova, oamenii legii au ridicat 11 000 de dolari și 400 euro, care ar fi fost destinați organizării dezordinilor în masă. Totodată, potrivit IGP, au fost depistate cătușe, o substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației.

Conform Poliției, persoanele cercetate sunt bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 50 ani, anterior judecați pentru escrocherii, trafic de droguri și furturi.

„Printre suspecții ale căror domicilii au fost percheziționate se numără și persoane care recent au revenit în R. Moldova din Turcia, unde au participat la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă și opunerea rezistenței față de forțele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice și aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate. De asemenea, perchezițiile au vizat și persoane care la protestul din 28 februarie au aplicat forța față de oamenii legii care asigurau ordinea publică, precum și au blocat traficul pe traseul Cricova-Chișinau”, se spune în comunicatul publicat de IGP.

Reprezentanții Poliției mai comunică că persoanele vizate de percheziții vor fi citate la audieri.

„Dosarul dezordinilor în masă vizează acțiunile persoanelor recrutate, instruite, transportate și remunerate pentru participarea la acțiuni de destabilizare, începând din septembrie 2022. În cadrul acestora participă și tineri cu constituție atletică, în special sportivi, organizați în așa numite „grupe speciale.” Misiunea acestora ține de opunerea rezistenței violente forțelor de ordine, inclusiv cu folosirea articolelor pirotehnice și a armelor”, transmite IGP.

Legea penală prevede închisoarea de la 4 la 8 ani pentru dezordinile în masă manifestate prin „organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor.”  

Investigațiile continuă, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Ofițerii Direcției Investigații Criminalitate Organizată a Inspectoratul național de investigații (INI) în comun cu anchetatorii Direcției Urmărire Penală și suportul angajaților Brigăzii de poliție cu destinație specială (BPDS) „Fulger”, sub conducerea procurorilor din cadul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au efectuat vineri dimineață, 10 martie, percheziții în Chișinău și în nordul republicii, în cauza penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

În toamna anului 2022, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții cu privire la pregătirea dezordinilor în masă. Atunci, procurorii au anunțat că au atribuit statut de bănuit față de opt persoane și au ridicat 380 000 lei în timpul perchezițiilor.

Tot atunci, în urma verificărilor, au mai fost confiscate și înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participau la proteste, telefoane mobile, un pistol pneumatic neînregistrat, articole pirotehnice și cânepă.