Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Reguli noi la perfectarea…

VIDEO Reguli noi la perfectarea actelor de identitate românești, câștig de cauză la CtEDO pentru Vlad Filat și reacția MAEIE la amenințările de la Moscova | Săptămâna de Gardă

Parlamentul a prelungit starea de urgență pentru încă 60 de zile. Autoritățile spun că decizia este determinată de amenințările la adresa securității naționale, de necesitatea gestionării crizei refugiaților, în contextul războiului din Ucraina, și asigurarea securității energetice. Starea de urgență a fost instituită în R. Moldova, pe 24 februarie 2022, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci măsura a fost prelungită de câteva ori.

Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova: „Din păcate, astăzi, la aproape un an de la declanșarea războiului în Ucraina, riscurile la care este expusă R. Moldova au rămas aceleași. Cunoașteți cu toții că R. Moldova cumpăra anterior energie electrică din Ucraina, din Ucraina pe care astăzi Rusia încearcă să o lase în frig și în întuneric și a cărei infrastructuri energetice este ținta constantă a bombardamentelor. Această situație a fost resimțită de noi toți în timpul episoadelor de întrerupere masivă a curentului”.

O veste importantă în contextul situației tensionate din regiunea noastră vine de la Washington. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va dona 135 milioane de dolari R. Moldova și Ucrainei pentru restabilirea economică a celor două țări. Alte 18 milioane de dolari vor ajunge în Rusia pentru a sprijini societatea civilă și presa independentă de acolo.

Acțiunile care incită la separarea teritoriului R. Moldova vor fi pedepsite penal. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi de Parlament.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul vrea să transforme R. Moldova, citez „în următoarea Ucraină”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a afirmat că declarațiile oficialului rus nu corespund adevărului și că fac parte din, citez „retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”. 

Iar traversarea frontierei de stat prin punctul de trecere Leușeni – Albița se va efectua printr-o „oprire unică”. Astfel, cei care traversează vama nu vor mai fi nevoiți să treacă două controale, ci unul singur, ceea ce ar urma să reducă timpul de așteptare la trecerea frontierei, inclusiv pentru transportul de mărfuri. Acordul aprobat de guvernele Republicii Moldova și României va fi valabil șase luni, ulterior putând fi prelungit în baza evaluării în comun a rezultatelor noului sistemul de control.

Avem o noutate importantă pentru cei care doresc în viitorul apropiat să-și perfecteze acte de identitate românești. Acestea vor fi eliberate doar după verificarea în teren a domiciliilor, se spune într-un răspuns al autorităților române la solicitarea Ziarului de Gardă. Precizările vin în contextul în care mai multor moldoveni, care redobândesc cetățenia română, le-a fost refuzată eliberarea cărții de identitate românești pe motiv că, de facto, nu locuiau la adresele indicate în cererea de eliberare a actelor. Totodată, autorităţile române ne-au comunicat că urmează să investigheze toate cazurile asupra cărora planează suspiciunea de abuz de drept. Mai multe detalii despre modificarea procedurii de perfectare a buletinului de identitate românesc aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Săptămâna aceasta, în R. Moldova au fost confirmate alte trei cazuri de infectare cu varianta Kraken a coronavirusului. Boala a fost depistată la două femei din Chișinău și la un bărbat din Ialoveni. Primele cazuri de infectare cu subvarianta Kraken au fost depistate în R. Moldova la mijlocul lunii ianuarie 2023.

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 de metri cubi de gaze naturale consumați lunar, în perioada ianuarie-martie 2023, în mărime de 12 lei și 27 de bani per metru cub. Mecanismul de compensare a gazelor pentru agenții economici a fost adoptat, marți, de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale. Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: raportare.gov.md, completând formularul de solicitare. Depunerea ultimei cereri trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Iar transportul de pasageri în regim de taxi de la Aeroportul Internațional Chișinău va putea fi efectuat de către orice companie de taxi. Până acum o singură companie avea permisiunea de a staționa în fața aeroportului. Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, operatorii de taxi vor avea o parcare amenajată, unde vor sta în rând și vor aștepta să preia pasageri după principiul „primul venit – primul servit”.

Guvernul R. Moldova trebuie să-i achite fostului premier Vlad Filat 7 500 de euro drept prejudiciu moral. CtEDO a admis parțial plângerea politicianului privind lipsa de publicitate în cadrul procedurii penale în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. După publicarea hotărârii Curții de la Strasbourg, fostul premier a declarat că a așteptat „acest moment 7 ani și 4 luni”.

Vlad Filat, fostul premier al R. Moldova: „Reținere, arestare și așa-numitul proces de judecată care a dus la o condamnare, pe care am considerat-o dintotdeauna nedreaptă, având la bază un proces inechitabil, cu încălcarea unui din cele mai importante principii care vizează procesul echitabil, ce ține de publicitatea ședințelor de judecată, care la rândul lor aceste ședințe secrete au dus la încălcarea a foarte multe drepturi și libertăți fundamentale ale omului”.

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare, înainte de termen, în decembrie 2019.

Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO și pe cazul omului de afaceri Valentin Eșanu, fiind obligată să-i achite acestuia peste 6 mii de euro drept prejudiciu moral și cheltuieli de judecată. R. Moldova a fost condamnată, citez, „pentru privarea de libertate a reclamantului, pentru o perioadă totală de douăzeci și două de luni, în absența unor motive relevante și suficiente, dispusă și prelungită cu încălcarea principiului egalității părților”. Omul de afaceri a petrecut doi ani în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală. 

Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, a fost achitat în dosarul de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției şi în urmărirea penală, în privința fondatorului companiei Pro Imobil, Vlad Musteață. Acesta îl acuza pe Damir, în vara anului 2021, de implicare în „atacul raider din 2017” împotriva companiei sale.

Iar fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, bănuit de escrocherie, rămâne în arest preventiv pentru 20 de zile, au decis luni magistrații Curții de Apel Chișinău. Șaran a ajuns în arest după ce mai mulți clienți care au plătit avansuri pentru bucătării la comandă au rămas și fără bani, și fără mobilă de bucătărie.

După trei luni petrecute în penitenciar, fostul șef al Căii Ferate din Moldova Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, a fost plasat în arest la domiciliu. Hotărârea a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție au efectuat, marți, 29 de percheziții care au vizat mai multe persoane publice din Călărași, în cadrul unor cauze pornite pe fapte de corupție. Președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, și un șef de direcție a Consiliului raional au primit, joi, 30 de zile de arest preventiv, în timp ce primarului orașului Călărași, Ion Olari, i-au fost aplicate 20 de zile arest preventiv.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, în perioada anului 2022, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau.

Acțiunile de urmărire penală în dosarul acordării frauduloase a subvențiilor pentru agricultură continuă. Alte 12 percheziții au fost efectuate, joi, la domiciliile şi sediile administratorilor a șase companii cu activități în agricultură din nordul țării – în municipiul Bălţi și în raioanele Drochia, Rîşcani, Făleşti şi Glodeni. Oamenii legii au ridicat ordine de plată, facturi fiscale, certificate care confirmă depunerea dosarelor de subvenționare, telefoane mobile și alte mijloace de probă relevante pentru cauză.

Săptămâna aceasta, membrii Comisiei Pre-Vetting au anunțat că alți patru candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor nu au promovat evaluarea. Este vorba despre magistrații Mihail Bușuleac, de la Judecătoria Cahul, Veronica Cupcea, de la Judecătoria Orhei, Aliona Miron de la Curtea Supremă de Justiție și Nicolae Șova de la Judecătoria Chișinău.

Iar cei cinci membri ai comisiei de selectare a noului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au demisionat. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat despre imposibilitatea continuării concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS.

Pe plan extern, vă spunem că șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat zilele trecute că țările UE vor să antreneze în total 30 mii de soldați ucraineni în contextul în care Ucraina va primi în viitorul apropiat noi echipamente occidentale, inclusiv tancuri grele Leopard 2 și Abrams. Între timp, forțele ruse continuă să bombardeze obiective civile din Ucraina. Miercuri și joi, armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra orașului Kramatorsk, în urma cărora cel puțin trei oameni și-au pierdut viața, iar cel puțin 20 au fost răniți. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers zilele trecute alături de 15 comisari europeni, la Kiev, pentru a participa la summitul UE – Ucraina. Potrivit unui anunț al Comisiei Europene, vizita oficialilor europeni este un simbol puternic al sprijinului UE pentru Ucraina în fața agresiunii nejustificate a Rusiei.