Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Moartea lui Navalnîi, indexarea…

VIDEO Moartea lui Navalnîi, indexarea pensiilor, cazul procurorului implicat în accidentul de la Bahmut și percheziții într-un dosar pentru delapidarea terenurilor | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Pensiile ar putea fi indexate cu doar 4,2%, nu cu 6%, așa cum s-a anunțat anterior, oamenii legii au efectuat percheziții într-un dosar pentru delapidarea a 15 ha de teren din patrimoniul Primăriei Chișinău, procurorul implicat în accidentul rutier de la Bahmut, soldat cu patru morți, a fost eliberat sub control judiciar, iar cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare la vârsta de 47 de ani.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința. Liderii internaționali au deplâns moartea lui Navalnîi în zeci de postări pe rețelele de socializare.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că doar regimul rus este responsabil pentru această moarte tragică, iar cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Rusia „nu mai este o democrație de mult timp”. Presedinta Georgiei susține că moartea lui Navalnîi este o tragedie pentru toți apărătorii democrației și ai drepturilor omului. Și conducerea R. Moldova a transmis mesaje de condoleanțe. „Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa și către toți cei care luptă pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”, a scris Maia Sandu.

Alexei Navalnîi a devenit cunoscut prin dezvăluirile sale despre actele de corupție din politica rusă. Acesta era considerat drept principalul opozant al lui Putin din ultimii ani și fusese condamnat la ani grei de închisoare pe mai multe capete de acuzare. 

Autoritățile au depistat duminică, 11 februarie, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia din raionul Vulcănești, fragmente de dronă de tip „Shahed”. Specialiștii au depistat și circa 50 de kg de substanță explozivă, care a fost ulterior neutralizată la centrul de tragere din orașul Vulcănești. Zona în care a fost depistat explozibilul a fost curățată și nu mai prezintă niciun pericol pentru siguranța publică. Conform Poliției de Frontieră, fragmentele depistate ar fi aparținut unei drone doborâte de sistemul antiaerian ucrainean, în urma unui atac rusesc asupra regiunii Izmail.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții într-o cauză penală privind deposedarea Primăriei municipiului Chișinău de terenuri publice. Potrivit CNA,  membrii grupului criminal organizat, printre care și doi executori judecătorești, au inițiat în perioada 2014-2016 licitații fictive, în urma cărora au intrat în proprietatea a 29 de terenuri din domeniul public, cauzând astfel un prejudiciu de peste 135 milioane de lei Primăriei municipiului Chișinău. Ziarul de Gardă a scris încă în 2015 despre cum un executor judecătoresc, în temeiul unei încheieri judecătoreşti suspecte, şi-a atribuit rolul de autoritate publică locală, organizând singur licitaţii de comercializare a terenurilor publice. Detalii aflați de pe zdg.md.

Începând cu 1 aprilie, pensiile ar putea fi indexate cu 4,2%, deși, conform datelor din Legea bugetului de stat, în 2024 rata de indexare urma să fie de 6%. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Noi am schimbat legislația, în legislație avem prevederi clare care leagă creșterea pensiilor de creșterea economică. Dacă vom avea creștere economică, și pensiile vor crește. Noi am crescut pensia minimă cu 120%, pensia medie a crescut cu 70%. Deci, ambele au crescut peste rata cumulativă a inflației. Cu siguranță, pensia este în continuare mică”.

Anul trecut, pensiile au fost indexate cu 15%. Rata de indexare pentru 2023 a fost calculată prin derogare de la lege, dat fiind faptul că nu existau fonduri suficiente pentru o indexare la valoarea inflației de 30%.

Fostul partid „Șor” a primit un avocat plătit de stat pentru a-i reprezenta interesele în dosarul finanțării ilegale, care se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, de mai bine de șapte luni. Procurorul de caz, Ghennadi Epure, a declarat pentru Ziarul de Gardă că apărătorul Valentin Caisîn îi va oferi asistență juridică fostei formațiuni politice. Ziarul de Gardă a scris recent că avocatul și reprezentantul partidului „Șor”, care nu mai există nici de jure, nici de facto, nu se prezentau la ședințe, invocând că formațiunea politică în numele căreia participau nu mai există. 

Magistrații Curții Supreme de Justiție au admis, marți, cererea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate, depusă de avocații oligarhului Ilan Șor în procesul în care este examinat recursul împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care fostul deputat fugar a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Sesizarea a fost transmisă Curții Constituționale pentru ca aceasta să se expună. Examinarea recursului avocaților lui Șor a fost amânată până pe 3 aprilie 2024.

Procurorul Dumitru Triboi, implicat în accidentul rutier din comuna Bahmut, raionul Călărași, în urma căruia patru persoane aflate într-o căruță au decedat, a fost eliberat sub control judiciar. În prezent procurorul se află în concediu de odihnă, iar reprezentanții Consiliului Superior al Procurorilor susțin că „teoretic” acesta ar putea reveni în funcție. Raportul de expertiză extrajudiciară, analizat de ZdG, arată că impactul nu putea fi evitat. Conducătorul căruței ar fi încălcat nouă prevederi ale Regulamentului Circulației Rutiere, având o concentrație de alcool în sânge de 3,5 ori mai mare decât cea de la care începe răspunderea penală. De cealaltă parte, avocatul victimelor califică raportul drept, citez „vădit eronat”. Detalii aflați de pe site-ul nostru.

Vicedirectorul general al Căii Ferate din Moldova, Serghei Tomșa, a fost numit, miercuri, în funcția de director interimar al întreprinderii. Iar președinta fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, este noua directoare interimară a Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”. 

Aflat într-o vizită la Iași, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a fost evaziv în fața întrebărilor jurnaliștilor români legate de susținerea sa pentru referendumul ilegal din Găgăuzia din 2014, care promova aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus.

Ion Ceban, primarul mun. Chișinău: „Astăzi conduc un partid care nemijlocit în documentele programatice ale acestui partid sunt trasate liniile directorii pentru politica externă și integrare europeană. Acolo este transcrisă ca fiind prioritatea zero pentru R. Moldova și implementarea evidentă a standardelor. Este un partid tânăr, un partid nou, este un partid care obține cel mai bun scor în Chișinău la alegerile locale și cred că poate aduce prin exemplele sale și prin acțiunile sale nemijlocit tot ceea ce ține de alinierea R. Moldova, a localităților noastre la standardele UE”.

Presa română scrie că această reacție a lui Ceban stârnește întrebări cu privire la angajamentul său real față de valorile europene.

Mai mulți fermieri din raioanele Hâncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni și Criuleni au blocat în semn de protest, timp de mai multe zile, drumul către punctul de trecere Leușeni, de la frontiera cu România. Agricultorii cer acordarea motorinei oferite de România și alocarea compensațiilor la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui. Joi, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu situația din sectorul agricol.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Odată cu începutul războiului din Ucraina, pe piața bazinului Mării Negre și în Europa inclusiv s-au prăbușit prețurile. R. Moldova era o țară care exporta 75% din produsele sale prin porturile din Odesa. La etapa actuală, de la 34 de țări acum avem posibilitatea să exportăm produsele agroalimentare ale R. Moldova doar în 13. S-au scumpit de două-trei ori transportul și cheltuielile de logistică pentru producătorii agricoli din R. Moldova”.

Fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, ia în considerare posibilitatea de a se muta cu traiul în Rusia. Oligarhul a menționat pentru presa afiliată Kremlinului că soția și copiii săi locuiesc în Federația Rusă. Ilan Șor a părăsit pe 1 februarie teritoriul Israelului și, până în prezent, s-ar afla la Moscova. Șeful Interpol Moldova susține că autoritățile ruse au respins solicitarea R. Moldova de reținere și extrădare a lui Șor.

Viorel Țentiu, șeful Interpol Moldova: „Am recepționat răspunsul Federației Ruse care în opinia mea este unul absurd și aberant. De ce? Autoritățile din Federația Rusă invocă articolul 3 al Constituției, și anume, neimplicare în cazul Șor. Țin să reamintesc că de fapt articolul 3 vorbește despre neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale, însă vreau să vă amintesc că în 2021 Comisia de Control a Fișierelor a declarat că solicitarea R. Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională cu arest și extrădare este perfect legală”.

Oamenii legii au efectuat pe 8 februarie percheziții în satele Ișnovăț, Miclești și Stețcani, din raionul Criuleni, la domiciliile a trei bărbați cu vârstele cuprinse între 24 și 34 ani. Aceștia au stabilit că, începând cu anul 2020, un grup de persoane specializate în producerea, vânzarea și folosirea actelor frauduloase identificau persoane din familii social vulnerabile și le informau despre realizarea actelor de identitate românești în vederea accesului la piața muncii din țările Uniunii Europene. Pentru obținerea actelor false, suspecții percepeau sume de bani de la 250 de euro în sus. În urma descinderilor, o persoană a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, alta în arest pentru 72 de ore, iar a treia persoană este cercetată în stare de libertate și cooperează cu ancheta.

Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției pentru a obliga Partidul Politic „Șansă”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, să prezinte informațiile necesare pentru efectuarea controlului finanțării campaniei electorale aferente alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, inițiat de Comisie în noiembrie. În replică, reprezentanții formațiunii politice au spus că au respectat legea și că nu au comis încălcări financiare grave, citez „cu excepția unor erori tehnice minore”.

Judecătoarea Curții Supreme de Justiție, Aliona Miron, candidată la funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii, este singura care a reușit să treacă testul integrității din a doua încercare, după ce, inițial, Comisia Pre-Vetting a constatat „dubii serioase cu privire la respectarea de către candidată a criteriilor de integritate etică şi financiară”. Între timp, Miron a trecut și de testul Comisiei Vetting, cea care a constatat că magistrata poate rămâne judecătoare la Curtea Supremă de Justiție. 

Asociația Jurnaliștilor de Mediu din R. Moldova a oferit 19 premii pentru cele mai bune materiale produse în ultimul an pe subiecte de mediu. Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au obținut patru premii. ZdG a fost premiat și la categoria „Cea mai activă redacție”. 

Orașele ucrainene continuă să se afle sub focul artileriei ruse. Săptămâna aceasta, trupele ruse au bombardat o maternitate din regiunea Donețk, ucigând trei persoane, printre care un copil și o femeie însărcinată. Alte 12 persoane au fost rănite. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că Alianța va continua să ajute Ucraina în lupta împotriva agresiunii rusești, inclusiv prin livrări de arme și logistică. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Olanda, Germania și Estonia s-au alăturat coaliției de state care furnizează drone Ucrainei. În plus, autoritățile din Germania plănuiesc să mărească de trei-patru ori furnizarea de proiectile de artilerie către Ucraina. Casa Albă avertizează că armata rusă ar putea să preia curând controlul asupra orașului Avdiivka, din estul Ucrainei.

Așa cum v-am obișnuit deja, duminică publicăm un nou episod al podcastului ZdCe. Invitata acestei ediții este actrița Elena Frunze-Hatman, directoarea celui mai mic teatru din Chișinău. Abonați-vă la canalul nostru pentru a primi o notificare atunci când publicăm materiale noi.