Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Meciul dintre R. Moldova…

VIDEO Meciul dintre R. Moldova și Albania, percheziții la domiciliile a patru judecători și demersul unor preoți privind aderarea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile a patru judecători vizați în dosare de corupere pasivă și trafic de influență, compania low-cost Wizz Air revine în țara noastră, iar Mitropolia Moldovei a respins demersul unor preoți de a iniția procesul de aderare la Patriarhia Română.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Președinții Austriei și Sloveniei au vizitat zilele trecute R. Moldova. Cei doi șefi de stat au avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Dorin Recean. Oficialii europeni au declarat că susțin aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Vizita dumneavoastră, domnule președinte Van der Bellen și doamnă președintă Pirc Musar, reprezintă un puternic semnal de sprijin al aspirațiilor noastre de a deveni parte a marii familii europene. Acest sprijin ne arată nu doar că moldovenii sunt europeni și merită să fie parte a Uniunii Europene, dar și faptul că suntem bineveniți”.

Alexander Van der Bellen, președintele Austriei: „Suntem solidari cu autoritățile din R. Moldova care vor să spargă vechile structuri încrustate și care vor să schimbe și să modernizeze lucrurile în bine și să-și apropie țara de Uniunea Europeană”.

Nataša Pirc Musar, președinta Sloveniei: „Slovenia și Austria susțin extinderea UE și ambele țări sunt angajate pentru o mai largă extindere și a țărilor din Balcanii de Vest, Moldova și Georgia”.

Tot săptămâna aceasta au efectuat o vizită la Chișinău și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Alteța Sa Regală, Principele Radu. Președinta R. Moldova și Majestatea Sa Margareta au discutat despre eforturile R. Moldova pentru pregătirea începerii negocierilor cu Uniunea Europeană în vederea aderării la UE.

Procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat, marți, percheziții la patru magistrați de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău în dosare de corupere pasivă și trafic de influență. Judecătorii vizați sunt Radu Grecu, Mihail Diaconu, Garri Bivol și Valentina Garabagiu. Descinderile au fost efectuate după ce Consiliului Superior al Magistraturii a admis sesizările procurorului general interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală.

Sergiu Caraman, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: „Consiliul Superior al Magistraturii a intervenit franc în cazul acesta și transmitem un semnal către întreg corpul de judecători că asemenea cazuri precum coruperea nu vor fi tolerate sub nicio formă și ele vor fi sancționate așa cum o spune legea”.

Conform surselor Ziarului de Gardă, numele celor patru magistrați au intrat în vizorul organelor de drept în urma unor interceptări din cadrul unor cauze penale în care judecătorii nu erau vizați inițial. Un judecător a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, iar altul – sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.

După aproape nouă luni de la suspendarea zborurilor către şi dinspre Chişinău, compania maghiară low-cost Wizz Air revine în R. Moldova. Începând cu 14 decembrie, Wizz Air va zbura din Chișinău către Roma, Milano și Londra. Reprezentanții operatorului aerian au declarat că prețurile biletelor pentru cele trei curse încep de la 20 de euro. Pe 14 martie 2023, compania Wizz Air a suspendat toate zborurile către şi dinspre Chişinău în legătură cu situația de securitate din R. Moldova, pe fondul războiului din Ucraina.

Tranzacțiile imobiliare care depășesc 100 de salarii medii pe economie vor putea fi făcute doar prin transfer bancar, nu și în numerar, cum era până acum. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, miercuri, de Guvern. Autoritățile susțin că această măsură va asigura, citez „creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale”.

Armata Națională a recepționat, miercuri, ultimul lot de transportoare „Piranha-3 H”, oferit de Guvernul Germaniei. 

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al R. Moldova: „R. Moldova este angajată într-un proces de sporire a capacităților de apărare. Ministerul Apărării, Marele Stat Major, depune eforturi pentru implementarea proiectelor concrete ce vor asigura securitatea statului”.

Conform Ministerului Apărării, transportoarele sunt utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor din Batalionul 22 „Căști albastre” care urmează să fie detașați în misiuni peste hotare. Primul lot de blindate a ajuns în R. Moldova în ianuarie 2023.

Săptămâna aceasta, mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au adresat o scrisoare Mitropolitului Vladimir prin care au cerut inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, în contextul citez „realităților extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din R. Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”. 

Joi, Mitropolitul Vladimir a convocat adunarea protopopilor din Eparhia de Chișinău pentru a pune în discuție subiectul. Demersul de a iniția aderarea la Patriarhia Română a fost respins. 

Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei: „Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual. Îl avem pe Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir, întâi-stătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri”.

Fosta deputată și bașcană a Găgăuziei Irina Vlah revine în politică. După ce anterior a făcut parte din Partidul Comuniștilor și cel al Socialiștilor, acum Irina Vlah a anunțat lansarea „Platformei Moldova” și a făcut apel către partidele din opoziție să i se alăture.

Irina Vlah, fosta bașcană a UTA Găgăuzia: „A venit timpul să facem un front comun pentru a readuce încrederea și speranța oamenilor, să dăm un exemplu frumos de politică națională și acest exemplu îl va da Platforma Moldova. Țara trebuie condusă de oameni competenți”.

Fermierii din mai multe raioane ale țării anunță că, în perioada 22-26 noiembrie, se vor deplasa cu tehnica agricolă spre Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a protesta. Fermierii cer în continuare introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.

Continuăm cu noutăți din justiție. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au respins, joi, demersul procurorului general interimar pentru suspendarea din funcție a lui Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni implicat în accidentul din comuna Bahmut, în urma căruia patru persoane au decedat.

Conform unor surse ale ZdG, la baza deciziei CSP a stat mai multe motive, printre care cel că acuzatorul de stat are doi copii la întreținere, iar soția lui are un salariu de 6000 de lei. De cealaltă parte, avocatul Ion Bucur, cel care oferă asistență juridică familiei victimelor, susține că nu este de acord cu decizia Consiliului și consideră că procurorul ar fi trebuit să fie suspendat din funcție până la finalizarea cauzei penale. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Iar deputata transfugă Irina Lozovan, cercetată pentru infracțiunea de acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic „Renaștere” din partea unui „grup criminal organizat”, rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile. Decizia a fost luată, joi, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Cetățenii din 273 de localități urmează să-și aleagă, duminică, primarii, inclusiv cei de la Bălți și Ungheni. Conform Comisiei Electorale Centrale, din cei 544 de candidați la funcția de primar, 488 sunt desemnați de partide politice, iar 56 sunt independenți. Potrivit legislației electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.

Naționala de fotbal a R. Moldova a disputat vineri penultimul meci din campania de calificare la Europeanul din 2024. Meciul disputat la Chișinău a fost unul dintre cele mai importante din istoria naționalei noastre.

Are 84 de ani și nu ratează niciun număr al Ziarului de Gardă. Urmărește cu interes viața politică și, de fiecare dată când îl supără vreun politician, își așterne gândurile pe hârtie și vine la redacție cu scrisoarea în mână. Vă invităm să aflați povestea lui Serafim Mândru pe canalul nostru de youtube. , iar duminică, așa cum v-am obișnuit deja, publicăm un nou episod al Podcastului ZdCe, în care colega noastră Natalia Zaharescu și invitații săi vor discuta despre plecările preoților de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Nu uitați să vă abonați ca să ne vedem și data viitoare.