Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Mai mulți consilieri susțin…

VIDEO Mai mulți consilieri susțin că vor depune o cerere de chemare în judecată pentru anularea proiectului Planului Urbanistic General, votat de CMC și cer demisia arhitectei-șefe a Chișinăului

Mai mulți consilieri din Consiliul Municipal Chișinău(CMC) susțin că vor depune o cerere de chemare în judecată pentru anularea planului urbanistic zonal(PUZ). Potrivit acestora, orașul se dezvoltă haotic din cauza unor „decizii ilegale”. Declarațiile au fost făcute de consilierii Vasile Grădinaru și Zinaida Popa, de la PAS, și Sergiu Tofilat, de la Forța Nouă în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, consilierii solicită demisia Svetlanei Dogotaru din funcția de arhitectă-șefă a Chișinăului.

Potrivit lui consilierului Sergiu Tofilat(Forța Nouă) planul urbanistic general ar fi modificat în baza unor planuri urbanistice zonale, aprobate de Consiliul Muncipal Chișinău/

„Dacă în planul general e prevăzut că nu poți construi altceva decât un stadion, un parc, în planul zonal se spune că poți construi un bloc locativ. Acesta e și cazul Gaudeamus. Prin asemenea decizii de aprobare a planurilor zonale se dezvoltă haotic orașul. Nu poate fi modificat planul general printr-un plan zonal. Asta e ca și cum Guvernul, prin Hotărâre de Guvern, ar modifica legea. Asta e ilegal”, susține Tofilat.

În acest sens, potrivit consilierului PAS, Vasile Grădinaru, primul pas va fi depunerea un cereri de chemare în judecată pentru anularea planului urbanistic zonal. Totodată, consilierii solicită demisia Svetlanei Dogotaru din funcția de arhitectă-șefă a Chișinăului.

„Primul pas va fi depunerea un cereri de chemare în judecată pentru anularea planului urbanistic zonal. Al doilea pas va fi insistarea ca la creearea următoarelor planuri urbanistice să se facă în concordanță cu planul urbanistic general și să se facă obligatoriu studiu de impact asupra dezvoltării zonei, asupra transportului public, în caz contrar le vom contesta și pe următoarele.

Solicităm demisia Svetlanei Dogotaru din funcția de arhitectă-șefă a Chișinăului pentru încălcarea repetată a legislației procesului de elaborarea a documentației de urbanism, dar și pregătirea cu încălcări a proiectelor de decizii
. Somăm repetat pe Victor Chironda și pe Ion Ceban să întreprindă măsuri în privința Svetlanei Dogotaru„, a declarat Grădinaru.

Consilierii municipali au votat la 28 iunie, curent, în ședință aprobarea Planului de acţiuni pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a Planului Urbanistic General (PUG) al capitalei.  

Documentul stabilește inițierea procesului de elaborare a Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a PUG, care se va desfășura în câteva etape. Serviciile pentru elaborarea documentului sunt oferite de către două companii de profil din România și Rusia, gratuit, prin sponsorizare.