Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Judecător nou la CC,…

VIDEO Judecător nou la CC, stare de urgență prelungită, proteste în PMAN și noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Astăzi vorbim despre prelungirea stării de urgență în R. Moldova, despre interdicțiile aplicate de Moscova în privința unor deputați de la Chișinău, dar și despre încheierea perioadei de înscriere pe platforma compensatii.gov.md pentru luna noiembrie.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Starea de urgență va fi prelungită cu încă 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie. Conform autorităților, pe parcursul sezonului rece, există o probabilitate înaltă că forțele armate ruse vor intensifica atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, ceea ce ar putea afecta și aprovizionarea cu energie electrică a R. Moldova. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat, vineri, de Parlament.

Adrian Efros, ministrul afacerilor interne: „Semnalăm intensificarea eforturilor dirijate din exterior de a destabiliza situația social-politică în R. Moldova. Amenințările de natură hibridă, atacurile cibernetice, dezinformarea, știrile false, manipulările și promovarea mesajelor distorsionate sunt instrumente prin care se încearcă creșterea stării de îngrijorare și neîncrederii, fricii în societate și, în consecință, crearea tulburărilor sociale”.

Președinta interimară CSJ, Viorica Puica, a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Viorica Puica activează în sistemul judecătoresc din anul 2002. În 2007, ea a fost desemnată drept cea mai bună judecătoare din R. Moldova. O funcție de judecător la Curtea Constituțională a rămas vacantă după decesul magistratului Eduard Ababii.

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a fi informat că 11 deputați ai partidului de guvernământ au primit interdicție de intrare în Rusia. Anunțul Kremlinului vine la trei săptămâni după ce Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a dispus blocarea mai multor site-uri rusești. 

Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe, a declarat că, indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, autoritățile se angajează să protejeze spațiul nostru informațional.

Săptămâna aceasta, Consiliul electoral al circumscripției electorale Chișinău a validat noul mandat de primar general al municipiului Chișinău obținut de Ion Ceban. De asemenea, au fost validate și mandatele consilierilor municipali. În urma alegerilor locale generale din 5 noiembrie, partidul Mișcarea Alternativă Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate s-au ales cu câte 20 de consilieri municipali. Partidul Socialiștilor are 6 mandate, iar Partidul Comuniștilor – două. Câte un mandat au obținut reprezentanții partidului „Renaștere”, Platforma DA și Partidul Nostru.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, a fost desemnat reprezentant al Guvernului la Curtea Constituțională, iar secretarul de stat Stanislav Copeţchi a fost numit în calitate de reprezentant supleant. Deciziile au fost luate, miercuri, de Guvern.

Fostul șef al Serviciului de control relații de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, Cătălin Țacu, care a obținut cetățenia R. Moldova în septembrie 2023, a fost numit de Guvern în funcția de director al Inspectoratului de Stat al Muncii. Numirea lui are loc la două săptămâni după ce Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede că funcția de șef al Inspectoratului de Stat a Muncii a devenit funcție de demnitate publică. Astfel, Cătălin Țacu a ajuns șef al Inspectoratului fără a fi organizat un concurs public.

R. Moldova va beneficia de 10 milioane de euro din partea Italiei pentru compensarea facturilor la energie, instalarea contoarelor inteligente de energie electrică și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Un acord care prevede acest lucru a fost semnat la Guvern de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Guvernul Italiei.

Sâmbătă, 25 noiembrie, este ultima zi când cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md, pentru a primi compensații în factură pentru gaze naturale, energie termică, energie electrică și combustibili solizi, inclusiv pentru luna noiembrie. 

Pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 de metri cubi pe lună, cu 30 metri cubi mai mult față de plafonul stabilit anul trecut. Pentru gospodăriile casnice care beneficiază de compensație la energie sub formă de plată monetară, volumul maxim compensat va constitui 90 de metri cubi pe lună. Până în prezent, pe platforma compensatii.gov.md au fost depuse peste 630 000 de cereri. Cererile vor putea fi depuse și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Afirmația protopopului Pavel Borșevschi despre faptul că Înalt Prea Sfințitul Vladimir ar avea interdicție de intrare în Ucraina este, citez, „la nivel de zvonuri”, potrivit lui Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Episcopul Ioan Moșneguțu a confirmat faptul că mormântul părinților Mitropolitului Moldovei se află în Ucraina, însă spune că el „nu a mers în această perioadă acasă din varii motive”. Anterior, protopopul Pavel Borșevschi a declarat în cadrul unei emisiuni că Mitropolitul Vladimir a fost declarat persona non grata pe teritoriul Ucrainei. 

Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău: „Dumnealui mi s-a plâns nu o dată că nu poate merge în Ucraina. Este persona non grata pentru că este în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia. Nu poate merge la mormântul părinților, la casa lui. Credeți că e puțin în sufletul mitropolitului? Deloc. Îl doare, foarte mult îl doare”.

După aproape patru luni de la admiterea mai multor contestații ale candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, magistrații Curții Supreme de Justiție au respins contestația împotriva Comisiei Pre-Vetting depusă de fostul judecător Iurie Bejenaru, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, care nu a promovat evaluarea integrității financiare și etice.

Procurorii români au efectuat, miercuri, percheziții în 7 locații din județul Iași, inclusiv la vama Sculeni, în dosare de luare de mită. Conform autorităților române, în perioada iulie – noiembrie 2023, șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni și doi agenți ar fi pretins și primit ilegal bani pentru a nu controla camioanele persoanelor care transportau mărfuri dinspre R. Moldova în țări ale Uniunii Europene.

Fostul șef de direcție din cadrul Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a MAI, Ruslan Ghenciu, care a fost învinuit de corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățire ilicită, a fost achitat de magistrații Judecătoriei Chișinău. Conform Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată l-a recunoscut vinovat pe un capăt de acuzare, de fals în declarații, însă procesul penal a fost încetat pe motiv că a intervenit termenul de prescripție.

Procuratura Anticorupție a anunțat, marți, despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a avocatului Sergiu Vițu, fiindu-i incriminată infracțiunea de escrocherie. Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023 de către Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei plângeri.

Potrivit organelor de drept, avocatul ar fi obținut prin abuz de încredere 20 000 de lei de la denunțător citez, „inducându-l în eroare privind înaintarea unei cereri de chemare în judecată” însă fără a presta, de fapt, serviciile juridice menționate.

Iar medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, medicul ar fi pretins 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea unei nașteri asistate corespunzător soției acestuia. Medicul a fost reținut inițial pentru 72 de ore, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Săptămâna aceasta, președinta Maia Sandu s-a întânit la Kiev cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În cadrul unei conferințe de presă comune cu cei doi oficiali, Maia Sandu a făcut un apel către statele membre UE ca să sprijine unanim deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina la reuniunea viitoare a Consiliului European.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Atacurile hibride ale Rusiei împotriva Moldovei nu par să contenească. Și cu cât mai repede ne vom îndrepta înspre UE, cu cât mai aproape vom fi de o eventuală calitate de stat membru al uniunii, cu atât mai puternice și mai sofisticate vor deveni atacurile pentru a ne împiedica drumul”.

O vizită surpriză la Kiev a întreprins zilele trecute și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care a anunțat un pachet de ajutor militar de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina. Asistența include sisteme de rachete antiaeriene și mine antitanc.

Două proteste au avut loc, săptămâna aceasta, în capitală. Mai mulți șoferi de microbuze au manifestat, joi, împotriva modificării legislației în domeniul transporturilor rutiere, care prevede, printre altele, că biletele de călătorie vor fi eliberate în forma bonurilor fiscale sau în format electronic.

Iar mai mulți fermieri și-au adus unitățile agricole în Piața Marii Adunări Națională în semn de protest. Fermierii cer în continuare introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.

Deși nu toată lumea cunoaște, în R. Moldova există zăcăminte de gaze naturale, exploatate încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Aceste resurse sunt insuficiente pentru a aproviziona țara cu gaze naturale, dar atractive pentru câțiva „exploratori” care anual adună milioane de lei din exploatarea subsolului țării. Investigația integrală o puteți vedea pe canalul nostru de YouTube.

Iar duminică, 26 noiembrie, pe canalul nostru găsiți un nou episod al podcastului ZdCe, în cadrul căruia colega noastră Natalia Zaharescu discută cu Victor Guzun, expert în politici de digitalizare și fost ambasador al R. Moldova în Estonia, despre cum ar putea digitalizarea să contribuie la combaterea corupției și creșterea nivelului de integritate în instituțiile publice din R. Moldova.