Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare…

LIVE VIDEO Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

18.51. La protest și-a făcut apariția și deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

UPDATE 17:57: Mai mulți polițiști se află la intrarea în orașul Sângera.


18.08. Majoritatea tractoarelor sunt trase pe dreapta de către polițiști.


O coloană din zeci de tractoare, conduse de agricultorii afectați de secetă din raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă, doresc să protesteze la Chișinău. Manifestanții, nemulțumiți de soluțiile propuse de autorități.

UPDATE 16:30: Coloana de tractoare ce s-a pornit de la Căușeni și Ștefan Vodă a fost oprită de poliție la Anenii Noi. Unii șoferi sunt testați cu alcool testul, iar tractoarele au fost parcate pe marginea drumului.

Mai mulți agricultori din Căușeni și Ștefan Vodă au pornit joi, cu tractoarele, spre Chișinău. Oamenii, care susțin că au rămas fără venituri și că sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu țin cont de solicitările lor, anunță că își vor parca mașinile agricole în centrul capitalei și vor protesta acolo.

În coloană, la o distanță de 100 de metri, peste 50 de agricultori au pornit cu tractoarele de la Căușeni în jurul orei 14:30.

Miercuri, 12 august, la debutul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a vorbit despre protestele agricultorilor din ulimele zile menționând că „executivul face și a făcut tot ce este posibil și că nu va accepta șantaj din partea acestora”.

Joi deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, a menționat că cei din coaliția de guvernare nu sunt împotriva convocării ședinței extraordinare a Parlamentului în cadrul căreia să fie discutată situația din Agricultură, așa cum afirmă opoziția, ci că „scopul coaliției este altul – obținerea rezultatelor pentru producătorii agricoli, nu populism, nu circ în Parlament și nu chemare la proteste cu tractoare și violență în fața Parlamentului sau pe drumurile naționale”. Detalii aici

Mai multe proteste ale agricultorilor au fost organizate marți, 11 august, în mai multe raioane din R. Moldova. Oamenii, supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”, și-au luat tractoarele și au ieșit la proteste la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, dar și în alte localități.

Principalele revendicări ale agricultorilor:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate. 

5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.