Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Expulzarea unui diplomat rus,…

VIDEO Expulzarea unui diplomat rus, averea bașcanei Evghenia Guțul, noua conducere a Curții de Conturi și detalii noi despre dosarul privind atacul armat de la aeroportul din Chișinău | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Parlamentul a aprobat o Declarație cu privire la integrarea europeană a R. Moldova, iar președinta Maia Sandu cere inițierea procedurii de organizare a referendumului pentru aderare la UE. Tot săptămâna asta, un diplomat rus a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, propunerea de integrare graduală a R. Moldova în Piața Unică Europeană, în paralel cu procesul de aderare la UE. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, prin accesul la Piața Unică, produsele moldovenești vor intra mai ușor pe piața europeană. În același timp, moldovenii ar urma să aibă acces mai ușor la produse europene de calitate și la prețuri mai mici. Decizia finală va fi luată de Parlamentul European.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat, marți, la Ministerul Afacerilor Externe. Diplomatului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Rusia pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, contrar poziției autorităților de la Chișinău. În rezultat, un diplomat rus a fost expulzat din Republica Moldova. 

Mihai Mîțu, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe: „Funcția pe care a deținut-o dânsul și acțiunile pe care dânsul le-a realizat pe teritoriul R. Moldova au stat la baza deciziei de a-l declara persoană indezirabilă”.

Ambasadorul Oleg Vasnețov a amenințat că decizia autorităților de la Chișinău nu va rămâne fără răspuns. Rămânem la subiectul alegerilor prezidențiale din Rusia și vă spunem că bărbatul care a fost reținut duminică, 17 martie, după ce a aruncat cu cocktailuri Molotov în curtea Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, ar putea fi un provocator. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne: „Persoana este reținută. Investigăm să aflăm care a fost motivul: a fost voința personală a acestui domn sau a fost parte dintr-o provocare, pentru a arăta vulnerabilitățile instituțiilor oficiale ale statului. Probabil că acest incident nu a fost unul spontan, a fost unul gândit. Dar suntem într-o anchetă și o să venim cu detalii ulterior”.

Interviul integral cu ministrul Adrian Efros va fi publicat duminică, 24 martie, pe canalul de YouTube al Ziarului de Gardă. Până atunci, abonați-vă la canal și spuneți-ne în comentarii ce credeți despre aincidentul de la ambasada rusă. Președinta Maia Sandu a solicitat, luni, Parlamentului să inițieze procedura de organizare a referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și a anunțat lansarea site-ului pentru.md, unde vor fi prezentate informații despre „beneficiile integrării europene”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Odată scris în Constituție acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică a Republicii Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea această consecvență în realizarea acestui plan de dezvoltare a țării și, respectiv, vom avea certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv într-un termen relativ strâns”.

Joi, Parlamentul a aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a R. Moldova. Potrivit documentului, doar aderarea R. Moldova la UE va asigura viitorul țării în calitate de, citez „stat suveran, neutru, integru și democratic”. Deputații fac apel la întreaga societate să dea dovadă de unitate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național.

În contextul anulării concursului pentru funcția de procuror general, ZdG a întrebat-o pe președinta Maia Sandu dacă astfel de situații motivează sau descurajează oamenii onești să participe la concursuri pentru funcții publice. 

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Oamenii cu adevărat curajoși și determinați nu se împiedică la primul prag. Oamenii cu adevărat curajoși și determinați merg înainte, în pofida încercărilor. E foarte important să avem un procuror general curajos, care nu se lasă intimidat, care nu se lasă supărat, pentru că, în funcția de procuror general, o să se întâlnească cu situații mult mai complicate și mult mai dramatice. Trebuie să aibă curaj, energie și putere ca să meargă înainte și să facă lucrurile bine”.

Tatiana Șevciuc este noua președintă a Curții de Conturi. Până acum Șevciuc a activat în calitate de membră a Curții. Potrivit declarației de avere, familia Tatianei Șevciuc deține o casă de 95 de metri pătrați, obținută în 2015. Alte detalii despre averea noii președinte a Curții de Conturi găsiți pe zdg.md.

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul armat din iunie 2023 de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea a două persoane. Procuratura Generală a declarat pentru Ziarul de Gardă că Vasiloi este învinuit de neglijență în serviciu. Solicitat de ZdG, Rosian Vasiloi a refuzat să ofere un comentariu. Între timp, soția lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis de către cetățeanul din Tadjikistan căruia-i fusese interzisă intrarea în R. Moldova, a dat în judecată Aeroportul Internațional Chișinău, instituția pentru care lucra soțul său. Femeia solicită o indemnizație de deces de peste 7 milioane de lei și un prejudiciu moral în valoare de 400 de mii de lei. 

Dosarul este examinat la Judecătoria Chișinău, iar reprezentanții Aeroportului spun că instituția se va conforma actului judecătoresc care va fi emis pe acest dosar. 

Fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat Iaroslav Martin, despre care ZdG a scris în 2021 că și-a cusut la comandă uniforma de general ornată cu fire aurite, a pierdut procesul de judecată cu instituția pe care a condus-o în perioada 2019 – 2020, conform unei decizii a Judecătoriei Chișinău. Iaroslav Martin se judecă cu SPPS din 2021, după ce, la plecarea din funcție, instituția i-a oprit din salariu și indemnizații suma de 37 815 de lei pentru articolele vestimentare pe care acesta le-a păstrat. Conform cererii de chemare în judecată și a cererilor de concretizare depuse pe parcursul judecării cauzei, Iaroslav Martin a solicitat încasarea din contul SPPS a peste 200 mii de lei, inclusiv pentru cheltuieli judiciare.

Odată ajunsă în R. Moldova din așa-numita vizită de lucru în Federația Rusă, bașcana Autonomiei Găgăuze a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023. Guțul, o acolită a fugarului Ilan Șor, indică venituri de zeci de mii de euro. Cea mai mare parte a banilor ar fi fost dobândită la zile de naștere și cumetrie. Detalii despre zecile de mii de euro primite „cadou”, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Cei trei foști angajați ai instituțiilor de forță ale statului, Andrei Galațchi, Leonid Vaca și Serghei Racu, reținuți în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani, rămân în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată, joi, de Curtea de Apel Chișinău, care a respins recursul depus de avocații acestora.

Firma germană Gebr. Heinemann ar fi contestat licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău pentru spațiile comerciale, potrivit unor scrisori scurse în spațiul public pe parcursul săptămânii. Ziarul de Gardă a aflat însă că firma germană a fost implicată în afaceri de milioane cu firmele afiliate lui Ilan Șor, actualul beneficiar al administrării spațiilor comerciale din incinta Aeroportului. În 2023, firma Gebr. Heinemann a livrat către magazinele gestionate de firma Dufremol produse în valoare de peste 230 de milioane de lei, iar în 2024 – de aproape 30 de milioane de lei. Detalii aflați de pe zdg.md.

Locuitorii capitalei vor achita pentru energia termică livrată de Termoelectrica cu 636 de lei mai puțin decât tariful actual, adică 2 138 de lei per Gcal, fără TVA. Iar consumatorii din municipiul Bălți, deserviți de întreprinderea „CET-Nord” vor achita cu 970 lei per Gcal mai puțin decât tariful în vigoare, au decis membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Pentru energia electrică furnizată de Premier Energy, consumatorii vor plăti doi lei și 34 de bani, adică cu 5 bani mai puțin decât în prezent, iar clienții „FEE-Nord” vor achita cu 5 bani mai puțin decât tariful actual.

Un focar de rujeolă a fost depistat la un centru de refugiați din capitală. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, până în prezent au fost confirmate 11 cazuri, iar altele se află în proces de investigare. Toate persoanele, care prezentau simptome asociate infecției rujeolice, au fost spitalizate. De la începutul anului 2024, în țară, au fost confirmate 16 cazuri de rujeolă. Autoritățile atenționează că îmbolnăvirea poate fi prevenită prin imunizare și îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii.

Activitatea postului de televiziune Canal 5, afiliat lui Ilan Șor, și a postului de radio Maestro FM, administrate de compania Media Content Distribution, a fost sistată temporar. Potrivit Guvernului, decizia a fost luată în urma constatării unor bănuieli privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care ar afecta securitatea statului. Și săptămâna aceasta a fost marcată de atacuri masive ale armatei ruse asupra Ucrainei. Vizate în mod special au fost regiunile Kyiv, Harkiv, Zaporojiea și Herson. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor de la Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel către Occident, cerând sisteme avansate de apărare aeriană.

Tot săptămâna aceasta, Cehia a acordat Ucrainei 1,5 miliarde de dolari. Autoritățile de la Kiev susțin că banii vor fi folosiți pentru a acoperi deficitul bugetar. Autoritățile din Estonia au anunțat și ele un pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 20 de milioane de euro.

Utilizarea telefoanelor mobile de către copiii de vârste fragede a devenit o realitate des întâlnită în zilele noastre. Acest obicei însă prezintă o serie de riscuri pentru buna dezvoltare a micuților, atenționează specialiștii.