Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre accidentul comis…

VIDEO Detalii despre accidentul comis de o polițistă beată la Sângera, încă doi candidați pentru Primăria Chișinău și cum și-a schimbat ministrul Agriculturii declarațiile despre posibilitatea interzicerii cultivării porumbului în sudul țării | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

În această ediție vorbim despre accidentul rutier produs de o polițistă beată la volan, vă spunem cine se va ocupa de lichidarea Partidului „Șor” și aflăm dacă va fi sau nu interzisă cultivarea porumbului în sudul R. Moldova.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

În noaptea de luni spre marți, un accident rutier grav a avut loc în orașul Sângera. O polițistă de 22 de ani, care conducea în stare de ebrietate, a lovit trei pietoni. În urma accidentului, o femeie de 30 de ani a decedat pe loc, iar fiica și sora ei, în vârstă de 6 și respectiv 17 ani, au ajuns la spital. Oamenii legii au stabilit că la volanul mașinii se afla o angajată a Inspectoratului Național de Securitate Publică, care în acel moment era în afara orelor de serviciu. Ziarul de Gardă a aflat că numele acesteia este Felicia Guțu, angajată în funcția de subofițeră superioară. În decembrie 2022, aceasta participase la un curs de instruire în domeniul conducerii defensive a mijloacelor de transport de serviciu. Polițista a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Joi, victima accidentului rutier de la Sângera a fost petrecută pe ultimul drum. Între timp, pe o platformă de donații a fost publicat un apel la ajutor pentru familia tinerei decedate.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la Forumul strategic de la Bled, din Slovenia, că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „obiectiv clar” de „extindere până în 2030″. Oficialul a dat asigurări că liderii europeni vor lua o decizie privind deschiderea negocierilor cu R. Moldova și Ucraina.

Charles Michel, președintele Consiliului European: „Este o perioadă oportună. Trebuie să acționăm în consecință. Acesta este motivul pentru care liderii UE vor discuta despre extindere la următoarele noastre reuniuni ale Consiliului European. Vom lua o decizie cu privire la deschiderea negocierilor cu Ucraina și R. Moldova. Și mă aștept, de asemenea, ca Bosnia și Herțegovina și Georgia să fie din nou pe agenda discuțiilor”.

Guvernul Germaniei va oferi Republicii Moldova 10,7 milioane de euro sub formă de grant pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Conform Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, grantul va fi utilizat pentru refinanțarea împrumuturilor investiționale acordate întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică. Proiectul va avea o durată de 3 ani.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a lăsat de înțeles că, în regiunile secetoase din sudul Republicii Moldova, cultivarea porumbului ar putea fi reglementată „la nivel de lege”.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „O să urmeze la nivel de lege probabil să stabilim că, dacă în regiunea în care tu cultivi ai precipitații sub 550-600 de milimetri, tu nu trebuie să pui porumb. Deci, o să ajungem la nivelul ăsta”.

Ulterior, după un val de critici, ministrul a declarat că afirmația sa „a fost ruptă din context” și că nu poate fi vorba despre interzicerea cultivării porumbului, ci doar despre formularea unor recomandări pentru agricultori.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Pe această cale, vreau să spun tuturor care s-au lamentat că nu poate să fie niciun fel de interdicție la semănat. Seamănă ce vrei, cum vrei. Noi o să venim cu recomandări. Evident că toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare pentru că pe noi ne interesează ca agenții economici din R. Moldova, din sudul țării, să nu falimenteze”.

Ministerul Justiției a desemnat o comisie de lichidare a Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional la mijlocul lunii iunie, care va întreprinde măsurile necesare pentru radierea formațiunii politice din Registrul de stat al persoanelor juridice. Comisia va fi compusă din șapte persoane, iar în calitate de lichidatori ai partidului au fost desemnați vicepreședintele Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova, Ion Popa, și avocata Olga Burea, care vor fi remunerați cu câte 16 mii de lei pe lună.

Săptămâna aceasta, Partidul Comuniștilor din R. Moldova și mișcarea politică „Respect Moldova” și-au anunțat candidații pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Deputata Diana Caraman, care a participat la mai multe proteste organizate de Partidul Șor, este candidatura comuniștilor, iar fostul director interimar al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, este candidatul mișcării create de fostul deputat PDM Eugeniu Nichiforciuc. Alegerile locale generale se vor desfășura pe 5 noiembrie 2023.

Procurorul din cadrul Procuraturii sectorului Râşcani din municipiul Chişinău Oleg Russu, în prezent suspendat din funcție, a cerut Procuraturii Generale să fie reîncadrat în funcție după ce a fost achitat integral în dosarul mitei de 12 mii de euro. Solicitarea însă i-a fost respinsă, pe motiv că nu există o hotărâre definitivă pe această cauză penală, ci doar hotărârea primei instanțe. Cauza penală a fost examinată în instanța de judecată timp de șase ani, fiind petrecute circa 140 de ședințe.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat într-un interviu că sunt investigate câteva cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice. Procurora estimează că în perioada electorală ar putea avea loc mai multe infracțiuni legate de folosirea unor resurse financiare imposibil de justificat sau depunerea de rapoarte false la Comisia Electorală Centrală.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „Azi am avut o ședință cu mai mulți procurori pe anume așa fel de cazuri și este vorba despre minimum vreo 5-6 dosare separate, cu diferiți subiecți și diferite partide”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat, marți, despre trimiterea în judecată a unui tânăr în vârstă de 20 de ani, din Soroca, pentru contractarea falsă a creditelor din numele a 36 de persoane. Conform procurorilor, victimele au fost păgubite cu peste 750 de mii de lei, începând cu luna ianuarie 2023. Majoritatea victimelor sunt studenți.

Directoarea interimară a Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău, Luminița Mihalcean, căreia un grup de medici din instituție îi cereau demisia acuzând-o de presiuni și management defectuos, așa cum Ziarul de Gardă a scris recent, a fost eliberată din funcție marți, 29 august. Ulterior, avocata Luminiței Mihalcean a expediat redacției noastre o cerere prealabilă de dezmințire a informației, în care se spune că, citez, „informațiile difuzate au dus în mod direct la demiterea doamnei Mihalcean, lezându-i în mod abuziv, ilegal şi neîntemeiat demnitatea, onoarea şi reputaţia profesională”.

Joi, 31 august, R. Moldova a marcat Ziua Limbii Române. Anul acesta s-au împlinit 34 de ani de când limba română a fost instituită drept limbă de stat. Cu această ocazie, Ministerul Educației și Cercetării a organizat o competiție de cunoaștere a limbii române, denumită – Marea Dictare Națională, la care au participat circa 450 de persoane. La evenimentul de deschidere a participat și președinta Maia Sandu.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem R. Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui. În Uniunea Europeană toate limbile și toți cetățenii sunt egali. Am încredere în generațiile care cresc acum – voi veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră”.

De Ziua Limbii Române, ambasadorul SUA în R. Moldova a recitat o poezie împreună cu poetul Vasile Romanciuc. Iar ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova a cântat în română o piesă rock pe versurile lui Grigore Vieru.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a dat demisia. Acesta a avut o influență semnificativă în ceea ce privește răspunsul Marii Britanii la războiul provocat de Rusia în Ucraina. Funcția de ministru al Apărării a fost preluată de fostul ministru al Energiei, Grant Shapps.

Zilele trecute, armata rusă a lansat unul dintre cele mai puternice atacuri cu rachete asupra Kievului din ultima perioadă. Cel puțin două persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite. Atacul asupra Kievului a venit imediat după ce ucrainenii au trimis un val de drone asupra mai multor regiuni rusești și lovind inclusiv un aeroport de la granița Rusiei cu Estonia. Între timp, autoritățile din Germania susțin că au transferat încă zece tancuri Leopard 1 către Ucraina, iar Statele Unite au anunțat un pachet suplimentar de asistență în valoare de 250 de milioane de dolari.