Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Curtea Constituțională a R.…

VIDEO Curtea Constituțională a R. Moldova a împlinit 26 de ani de activitate

Foto: constcourt.md

Curtea Constituțională a R. Moldova (CC) aniversează marți 26 de ani de la fondare. Cu această ocazie, judecătorii Curții au pregătit un video în care vorbesc despre activitatea instituției.

Președinta CC, Domnica Manole, susține că „în cei 26 de ani de activitate, hotărârile și deciziile Curții s-au succedat formând o jurisprudență bogată și variată”.

„Pe 23 februarie 1995 a fost înființată Curtea Constituțională. Unica autoritate de jurisdicție constituțională din R. Moldova. Astăzi Curtea împlinește 26 de ani de la fondare. Sunt ani în care hotărârile și deciziile ei s-au succedat formând o jurisprudență bogată și variată. Jurisprudența CC are ca destinatar primar cetățeanul, iar apoi autoritățile statului. Unul dintre instrumentele esențiale care declanșează controlul Curții este excepția de neconstituționalitate.

Utilizarea sa pe scară largă este o dovadă a încrederii și speranțele pe care și le pun cetățenii în CC, dar succesul unei Curți se datorează și judecătorilor care o compun. În cei 26 de ani ai activității CC, judecătorii constituționali au trebuit să facă față mai multor provocări ale timpului. Odată cu depunerea jurământului noi, judecătorii, ne obligăm să ne supunem doar constituției și să asigurăm echilibrul corect între cele trei valori fundamentale: democrația, proeminența dreptului și drepturile omului”, a spus Domnica Manole.

Un alt judecător al CC, Nicolae Roșca, susține că „un judecător constituțional este persoana care trebuie să protejeze valorile constituționale”.

„Judecătorul constituțional are rolul important de a pune în balanță valorile, principiile, interesele existente într-o societate democratică. Acest exercițiu deloc ușor este o condiție a salvgardării a drepturilor fundamentale care constituie unul dintre pilonii democrației. De fapt, un judecător constituțional nu este decât apărătorul instituției, persoana care trebuie să protejeze valorile constituționale în vederea asigurării unui progres democratic”, a spus Roșca.

Liuba Șova, o altă judecătoare a instituției susține că legea supremă a CC este constituția R. Moldova.

„Dacă forța unei constituții constă în coeziunea în societate, atunci rolul CC este tocmai de a fi garantul supremației constituției. Misiunea Curții nu se încheie odată cu aprecierea constituționalității sau neconstituționalității unei prevederi normative”, spus judecătoarea.

Pe parcursul a 26 de ani, deciziile CC au trezit mai multe critici și reacții în societate.

În luna iunie a anului 2019 judecătorii Curții Constituționale au demisionat în corpore, după ce au luat mai multe decizii în favoarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc.

Tot în luna iunie a anului 2019 CC a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern. Deciziile au coincis cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament, prin care a fost ales speakerul și votat Guvernul Sandu, și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.