Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cu cât vor fi…

VIDEO Cu cât vor fi indexate pensiile de la 1 aprilie, o nouă conducere la Ministerul Mediului, retragerea imunității parlamentare lui Tauber și relația R. Moldova cu NATO, Rusia și UE | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Ministerul Mediului are o nouă conducere, deputata Marina Tauber a rămas din nou fără imunitate parlamentară, pensiile vor fi indexate cu 6%, iar sintagma „limba română” rămâne în toate legile R. Moldova.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Deputata fostului partid „Șor” Marina Tauber a rămas pentru a noua oară fără imunitate parlamentară. Legislativul a încuviințat, joi, ridicarea imunității în vederea trimiterii unei noi cauze penale în instanța de judecată. Tauber susține că este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției, după ce a întrerupt ședința Curții de Apel Chișinău, în care Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Iordanca-Rodica Iordanov și-a depus demisia după un an și patru luni petrecuți în fruntea Ministerului Mediului. Locul ei a fost luat de Sergiu Lazarencu, până acum deputat PAS. Noul ministru a depus, joi, jurământul de învestire în funcție în prezența președintei Maia Sandu și a premierului Dorin Recean.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Vreau să amintesc de Programul național de împădurire și vreau să-i mulțumesc doamnei Rodica Iordanov pentru progresele pe care le-am făcut împreună pe acest program, dar și pe multe alte programe importante în domeniul mediului. Așteptarea mea este ca să facem în continuare eforturi consecvente și consistente pentru ca să implementăm acest program”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Creșterea accelerării împăduririi, gestionarea deșeurilor, restructurarea „Moldsilva” și, foarte important, agenda complexă de negocieri cu Uniunea Europeană, aceste lucruri sunt sarcina ministerului și am încredere că ministrul Lazarencu va performa în acest sens. Spor la treabă!”.

Conform celei mai recente declarații de avere, Sergiu Lazarencu deține un apartament și o altă „avere imobiliară”, în valoare de 1,2 milioane de lei, și un automobil. Detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Procurora Mariana Cherpec este noua membră a Consiliului Superior al Procurorilor. Funcția a devenit vacantă după ce Olesea Vîrlan a demisionat pe fondul anulării concursului pentru funcția de procuror general. Mariana Cherpec activează în sistemul procuraturii din noiembrie 2010. Iar Viorel Morari nu mai poate reveni la șefia Procuraturii Anticorupție. Decizia a fost luată de magistrații Curții Supreme de Justiție, care au declarat inadmisibil recursul depus de acesta privind încetarea raportului de serviciu.

Procurora anticorupție Victoria Furtună a anunțat, luni, că pleacă din sistem și a acuzat instituțiile publice ale statului că ar fi răspândit informații false față de judecătorii, citez, „neloiali guvernării”. Tot ea a acuzat Serviciul de Informații și Securitate și Aparatul Președintelui că ar fi folosit informații denaturate pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de magistrați. A doua zi după declarațiile Victoriei Furtună, procurori din Cadrul Procuraturii Generale au efectuat acțiuni de urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție, într-un dosar de scurgere de informații în care ar fi implicată procurora Victoria Furtună. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că instituția pe care o conduce are zero toleranță față de procurori, ofițeri sau alți angajați care, citez „în loc să combată corupția, contribuie activ la acest flagel”.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat, marți, la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a R. Moldova, fără acordul autorităților constituționale de la Chișinău. Vasnețov a declarat însă că, citez, „dreptul la vot nu poate fi limitat în nicio țară”. În acest sfârșit de săptămână, în Rusia au loc alegeri prezidențiale. În condițiile în care oponenții lui Putin au fost omorâți, închiși sau împiedicați să participe la scrutin, e de așteptat ca acesta să câștige un nou mandat la Kremlin.

Limba română rămâne limba oficială în R. Moldova. Săptămâna aceasta, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor și socialiștilor referitoare la articolele din legea prin care sintagma „limba română” a fost introdusă în toată legislația R. Moldova, înlocuind sintagma „limba moldovenească”. 

Domnica Manole, președinta Curții Constituționale: „Curtea a confirmat respectarea exigențelor jurisprudenței constituționale în formularea textului art. 13, alineat 1, din Constituție. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine”.

Cetățenii își vor putea recupera mai rapid banii pentru biletele de avion cumpărate de la companiile avia nu au mai efectuat zborurile și au intrat în faliment. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, joi, de Parlament. În prezent sunt peste 28 de mii de cetățeni care încă nu și-au recuperat banii pentru procurarea biletelor de la compania „Air Moldova”, ajunsă în insolvabilitate.

R. Moldova va contracta un împrumut de 34 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii vor fi destinați reabilitării și extinderii numărului de locuințe sociale, potrivit Guvernului. În cadrul acestui proiect ar urma să fie construite 450 de locuințe sociale pentru circa 1600 de beneficiari, să fie reabilitate cămine studențești pentru 730 de beneficiari și aziluri pentru 730 de bătrâni.

După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali din Chișinău au ieșit, luni, la protest. Manifestanții s-au adunat în fața Primăriei municipiului Chișinău cu pancarte pe care scria „Oamenii cu nevoi speciale tot au drepturi” și „Stop genocid”. Cum a reacționat primarul capitalei, Ion Ceban, aflați de pe zdg.md.  Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%. Decizia a fost luată în ședința de miercuri a Guvernului. Anul trecut, pensiile au fost indexate cu 15%, rata de indexare pentru 2023 fiind calculată prin derogare de la lege, dat fiind faptul că nu existau fonduri suficiente pentru o indexare la valoarea inflației de 30%.

Săptămâna aceasta, ministrul de Externe Mihail Popșoi a avut o întrevedere la Kiev cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Cei doi au discutat despre progresul realizat de R. Moldova și Ucraina în procesul de integrare europene și au decis intensificarea schimbului de informații și bune practici în acest domeniu. De asemenea, oficialul moldovean și-a declarat sprijinul pentru formula de pace în Ucraina propusă de președintele Volodimir Zelenski. Între timp, ambasadorii UE au dat undă verde pentru alocarea a 5 miliarde de euro pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Totodată, presa americană scrie că Statele Unite pregătesc acordarea unui nou ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 400 milioane de dolari. 

În ultimele săptămâni s-au întețit declarațiile agresive de la Moscova împotriva agendei europene a R. Moldova, iar pe rețelele sociale și în spațiul public apar tot mai des mesaje despre faptul că Moldova, cooperând cu occidentul, irită Moscova și atrage războiul. Într-un editorial video, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, răspunde mai multor întrebări din spațiul public despre relația R. Moldova cu NATO, Rusia și UE.