UNICEF: Creșterea globală alarmantă a cazurilor de rujeolă – o amenințare tot mai mare pentru copii

În anul 2018, în zece țări din lume s-au înregistrat 3/4 din creșterea totală a cazurilor de rujeolă

La nivel global, 98 de țări au raportat mai multe cazuri de rujeolă în 2018 comparativ cu 2017. Totalul cazurilor de rujeolă din zece țări reprezintă mai mult de 74% din creșterea totală, fiind afectate și câteva țări care anterior nu au înregistrat cazuri de rujeolă, se arată într-un comunicat al UNICEF Moldova.

Top 10 țări unde s-a înregistrat cea mai mare creștere a cazurilor de rujeolă (2017-2018):

 1. Ucraina: 30,338
 2. Insulele Filipine: 13,192
 3. Brazilia: 10,262
 4. Yemen: 6,641
 5. Venezuela: 4,916
 6. Serbia: 4,355
 7. Madagascar: 4,307
 8. Sudan: 3,496
 9. Tailanda: 2,758
 10. Franța: 2,269

„Este un semnal alarmant. Avem un vaccin sigur, eficient și ieftin împotriva unei boli extrem de contagioase – un vaccin care a salvat aproape un milion de vieți în fiecare an în ultimele două decenii”,  a declarat Henrietta H. Fore, director executiv al UNICEF. „Aceste cazuri nu au apărut peste noapte, luând în considerare focarele serioase care au existat în 2018. Lipsa de acțiuni astăzi, va avea mâine consecințe dezastruoase pentru copii”.

Rujeola este foarte contagioasă, mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contactat în decurs de mai puțin de două ore după ce o persoană s-a aflat în apropiere de o persoană infectată. Virusul se răspândește prin aer și infectează căile respiratorii, iar boala poate fi fatală pentru copii subnutriți sau copii prea mici pentru a fi vaccinați. După infectare, nu există un tratament specific pentru rujeolă.

Pentru combaterea rujeolei, UNICEF emite un apel urgent guvernelor, furnizorilor de servicii medicale și părinților:

 • să conștientizeze faptul că vaccinurile sunt sigure și eficiente, și că ele pot salva viața copilului;
 • să vaccineze toți copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani în timpul focarelor;
 • să instruiască și să echipeze lucrătorii din domeniul sănătății astfel încât aceștia să poată oferi servicii de calitate;
 • să consolideze programele de imunizare pentru ca toate vaccinurile să fie accesibile populației.
Foto: unicef.org

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *