Principală  —  IMPORTANTE   —   Un vaccin anti-COVID produs de…

Un vaccin anti-COVID produs de Moderna, pentru persoanele cu vârstele cuprinse între 12-17 ani, aprobat în UE

Foto: The Japan Times

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vineri, 23 iulie, administrarea vaccinului „Spikevax” (Moderna) împotriva COVID-19, pentru persoanele cu vârstele cuprinse între 12-17 ani, vaccinul fiind deja autorizat pentru utilizare pentru persoanele de peste 18 ani.

Utilizarea vaccinului „Spikevax” (Moderna) la persoanele cu vârstele 12-17 ani va fi aceeași ca și în cazul persoanelor de peste 18 ani: două injecții administrate în partea superioară a brațului, la o distanță de patru săptămâni.

„Efectele vaccinului au fost monitorizate în cadrul unui studiu care a implicat 3 732 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Studiul a arătat că „Spikevax” a produs un răspuns anticorp comparabil cu cel la adulții cu vârstele 18-25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2)”, se arată într-o notă informativă a EMA.

Potrivit EMA, eficacitatea vaccinului produs de Moderna, companie americană farmaceutică și biotehnologică cu sediul în Cambridge, Massachusetts, pentru adolescenții cu vârstele 12-17 ani, este similară cu cea în cazul adulților.

„Efectele vaccinului includ dureri și umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriti, frisoane, greață, vărsături și febră. Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și dispar în câteva zile de la vaccinare”, susțin reprezentanții Agenției.

Pe 22 iunie 2021, vaccinul produs de Moderna, cu același nume, și-a schimbat denumirea în „Spikevax”.