Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un caz de fraudare a…

Un caz de fraudare a examenului de bacalaureat ar fi avut loc cu implicarea unui cadru didactic. Ministerul Educației: „Condamnăm acest caz inadmisibil”

Foto: Digi24.ro

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit joi, 4 august, cu mai multe detalii despre unul dintre cazurile de fraudare a examenului național de bacalaureat. Cazul în care testul a fost rezolvat în afara sălii de examen, potrivit reprezentanților MEC, ar fi avut loc cu implicarea unei persoane responsabile de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat.

„Este regretabil să constatăm că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Educației și Cercetării.

Reprezentanții MEC susțin că din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator.

Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu ar fi conținut vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat ar fi predat la Centrul Republican de Evaluare testul rezolvat. O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen, notează autoritățile din Educație.

Mai mult, potrivit Ministerului, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au înaintat demersurile la Organul local de specialitate în domeniul învățământului în vederea efectuării, în regim de urgență, a unei anchete de serviciu privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în Centrul de Bacalaureat în care a fost constatat cazul menționat de fraudare a examenului. De asemenea, o sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție.

Autoritățile din Educație mai menționează că unica opțiune acceptabilă și „calea cea mai sigură pentru susținerea examenului național de bacalaureat este învățarea pe parcursul anilor de studii și pregătirea temeinică pentru examen”.

În sesiunea din 2022 au fost identificați și eliminați din procesul de testare 16 candidați care au fraudat examenul de bacalaureat.

14 dintre aceste 16 cazuri de fraudare a examenului de bacalaureat constituie folosire de fițuici, un caz – cu telefonul mobil și un caz în care testul de examen a fost rezolvat în afara sălii de examen.