Principală  —  IMPORTANTE   —   Un an de când primul…

Un an de când primul caz confirmat a pus R. Moldova pe harta COVID. 16 cazuri de infecție – zeci de blindate pe străzile Chișinăului vs 1788 de cazuri – redeschiderea centrelor comerciale

Foto: Colaj ZdG

S-a împlinit un an de când primul caz confirmat a pus R. Moldova pe harta COVID, după ce o pasageră de pe cursa Milano – Chișinău a fost preluată direct din Aeroportul Internațional Chișinău și transportată la spital. Ulterior, trendul a fost doar în creștere. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunța pe 7 martie 2020, despre primul caz confirmat la o femeie venită din Italia, în vârstă de 48 de ani.

Primul caz de COVID-19 confirmat în R. Moldova

Reprezentații MSMPS anunțau că persoana a fost preluată de la Aeroport și transportată la spital, fiind în stare de sănătate gravă.

„MSMPS Solicită tuturor pasagerilor cursei Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău, aterizată azi la ora 11.47, să rămână izolați la domiciliu și să informeze imediat medicul de familie pentru a fi examinați și monitorizați. MSMPS, în comun cu Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Sănătate Publică sunt în proces de colectare a datelor pasagerilor de pe această cursă și astăzi vor fi plasați în carantină, conform recomandărilor OMS”, anunțau reprezentanții ministerului într-o notă informativă la 7 martie.

La 10 martie 2020, reprezentanții ministerului anunțau încă două cazuri de infectare cu noul coronavirus, atunci când doi soți de 60 și respectiv 61 de ani, care au revenit din Italia pe 26 februarie și respectiv pe 1 martie, au fost testați pozitiv cu COVID-19.

„La ora actuală, testele efectuate de laboratorul ANSP au confirmat încă două cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba de doi cetățeni ai țării noastre, o femeie și un bărbat, care au revenit recent din Italia, pe data de 26 februarie, și respectiv pe 1 martie. Aceștia sunt internați în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, în stare stabilă, de gravitate medie”.

La 15 martie 2020, în R. Moldova au mai fost confirmate 11 cazuri de COVID-19.

Prima pacientă vindecată de COVID-19

La 16 martie 2020, autoritățile din domeniul Sănătății anunțau că prima persoană tratată de infecația COVID-19 a fost externată din Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. 

„Pacienta este o femeie din Chișinău în vârstă de are 60 de ani. Femeia a fost internată timp de 9 zile la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală, iar pe 17 martie curent a primit diagnosticul „vindecată” de COVID-19 și a fost externată”, se arată într-o notă informativă.

Primul deces din R. Moldova, din cauza coronaviruslui

La 18 martie 2020, R. Moldova a înregistrat primul deces din cauza coronavirusului. MSMPS anunța printr-o notă informativă, că o femeie de 61 de ani din Bălceana, raionul Hîncești, s-a stins la Spitalul Clinic Republican.

„Au fost 4 zile și patru nopți de luptă pentru viața acestei paciente. Cu părere de rău, la ora 2:45, în această noapte, a cedat. Pacienta a suferit un stop cardiac. A fost conectată la respirație dirijată timp de 2 zile și 2 nopți, dintre care o noapte și jumătate a fost intubată”, a declarat atunci directorul Spitalului Clinic Republican.

Fostul premier Ion Chicu: „Trebuie să antrenăm deja și forțele armate ale R. Moldova”

La 23 martie, în R. Moldova au fost confirmate 15 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Tot în acea zi, fostul premier Ion Chicu a anunțat că, Comisia Situații Excepționale a aprobat peste 40 de măsuri suplimentare în legătură cu prevenirea răspândirii de COVID-19 și că urmează să fie implicat și Ministerul Apărării.

„Colaboratorii MAI și ai Ministerului Apărării vor asigura respectarea acestei decizii și implementarea ei în practică începând cu 25 martie. Este necesar la această etapă să antrenăm și efectivul Ministerului Apărării. Trebuie să antrenăm deja și forțele armate ale R. Moldova pentru menținerea ordinii.”, a declarat Chicu.

16 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus și zeci de blindate pe străzile Capitalei

La 24 martie, în R. Moldova au fost înregistrate 16 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul total – 125 de cazuri. Tot în această zi, zeci de blindate, cu arme și fără, au fost observate pe străzile Chișinăului. La scurt timp, cetățenii au postat fotografii și imagini video în care se arătau indignați de tehnica militară care a fost antrenată pentru patrulare.

Foto: Eduard Rudenko

În această zi, peste 1 500 de militari și circa 160 de unități de tehnică de asigurare au fost mobilizate pentru a patrula în spațiile publice din R. Moldova, în urma noilor măsuri aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale. 

Persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu mai puteau să părăsească domiciliul decât pentru necesități stringente, iar de pe 25 martie se interzicea aflarea persoanelor în spații publice. 

Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în spațiile închise, la nivel național

La 15 mai, ex-ministra MSMPS, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că purtarea măștilor devine obligatorie în spațiile închise la nivel național începând cu ziua de 16 mai.

,,În mod obligatoriu s-a stabilit la nivel național purtarea măștilor atunci când persoanele călătoresc cu transportul public, atunci când se află în spațiile comerciale, în spațiile publice închise și în situația în care nu pot respecta distanța socială. Masca în mod obligatoria va acoperi atât gura cât și nasul persoanelor.

Medicii au observat purtarea incorectă a acestor măști. În aceste condiții există riscuri sporite de infectare pentru persoane atunci când masca nu asigură protecție, dar poate dimpotrivă dăuna stării de sănătate a persoanelor”, a declarat Dumbrăveanu.

Foto: ZdG

La 13 iunie, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul care stabilea că Armata Națională va fi implicată în acordarea sprijinului necesar autorităților din domeniul ordinii publice în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Decizia a fost luată în contextul în care numărul de infectare în ultima săptămână a fost cel mai mare, iar autoritățile au impus noi măsuri de prevenire.

La mijlocul lunii mai, în R. Moldova se declară starea de urgenţă în sănătate publică. Localurile de agrement rămân închise, dar se redeschid cabinetele stomatologice și frizeriile.

Foto: MSMPS

Spre sfârșitul lunii mai, mai mulți agenți economici din sectorul HoReCa au organizat un protest pașnic în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) fiind nemulțumiți de măsurile restrictive.

Ulterior, mai multe restricții au fost parțial anulate. Treptat se redeschid și centrele comerciale, însă fără cinematografe, restaurante, cafenele și spații de joacă.

Conform datelor furnizate de MSMPS, în toamnă au început să fie înregistrate cazuri de COVID-19, cu peste 1700 de cazuri noi, iar numărul celor răpuşi de virus ajungea la 26 în fiecare zi. Medicii făceau față cu greu numărului mare de pacienți, iar autoritățile au amenajat secții COVID-19 în majoritatea spitalelor din țară și au impus noi măsuri restrictive.

1788 de cazuri de COVID-19 și redeschiderea centrelor comerciale

La 5 martie 2021, în R. Moldova au fost înregistrate 1788 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 22 de decese. Tot în această zi, Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a aprobat reluarea activității centrelor comerciale în zilele de sâmbătă și duminică cu respectarea anumitor condiții. Astfel, magazinele vor lucra în conformitate cu prevederile din Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19.

La un an de când în R. Moldova a fost confirmat primul caz de COVID-19, președinta Maia Sandu a declarat că în condițiile în care boala face ravagii în toată țara și pierdem medici aproape în fiecare zi, vaccinarea este șansa noastră să învingem virusul și să revenim la o viață normală”.

„Din prima clipă a intrării în exercițiul funcției de președintă, am pornit împreună cu echipa mea o campanie activă pentru aducerea vaccinului în Moldova. Donația de vaccinuri promisă de Președintele Klaus Iohannis reprezintă un ajutor foarte mare pentru cetățenii noștri – am putut începe vaccinarea datorită primului lot de vaccin transmis de România. La Bruxelles și Paris am făcut campanie pentru ca UE să pornească un mecanism care să permită mai multe donații de echipamente și vaccin pentru Moldova. E de datoria noastră, a tuturor, să depunem toate eforturile pentru ca să ieșim cu bine din pandemie. Este nevoie în continuare de solidaritate, de speranță, dar și de multă muncă pentru a reuși”, a adăugat președinta.

Nemerenco, la un an de la confirmarea primului caz de COVID-19: „Nu vă opuneți vaccinării”

Consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, îndeamnă oamenii să fie vigilenți și să respecte normele de sănătate publică.

„Astăzi se împlinește exact 1 an de când R. Moldova a intrat oficial în pandemie și a înregistrat primul său caz de infecție cu noul coronavirus. A intrat și a tot pășit cu stângul, și sunt multe de spus despre aceasta. Astăzi însă vreau să ne aducem aminte despre acei 4091 dintre noi care au plecat pe drumul neîntoarcerii. Părinții, bunicii, frații, surorile, copiii cuiva. Acelor cuiva care au rămas să trăiască durerea despărțirii. Și a nedreptățiții, încercând să răspundă la „de ce ei”, „de ce noi”?

Peste o sută (circa 3%) sunt cadre medicale, majoritatea medici, mulți din ei atât de tineri… Care au mers zi de zi la muncă, salvând alte sute de mii prin a-și pune pe altar propria viață. Vă gândiți voi oare, cei care sfidați orice reguli, cum e? Să ne gândim la ei astăzi, în Zi de Duminică. Iar la medici – cu multă recunoștință. Și ce mi-aș dori cel mai mult e să învățăm din lecțiile durerii. De aceea, noi, medicii, vă rugăm: Purtați vă rog mască. Păstrați distanța. Spălați-vă cât mai des pe mâini. Nu vă comportați de parcă nu s-a întâmplat nimic! Și nu vă opuneți vaccinării. Numai astfel ne vom coborî teferi din acest carusel”, a spus Nemerenco într-o postare pe Facebook.

Bilanțul cazurilor de infecție cu noul coronavirus, la 7 martie – 195 252

Alte 647 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Marea Britanie), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 195 252.

Conform datelor furnizate sâmbătă, 6 martie, de MSMPS, de la începutul campaniei de vaccinare, în R. Moldova au fost imunizate 5174 de persoane.

Autoritățile din R. Moldova au recepționat joi, 4 martie, lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

La 2 martie a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19.

Campania de vaccinare a început după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.