Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Ucraina va învinge! Pacea va…

„Ucraina va învinge! Pacea va învinge!”. Mesajul președintei Maia Sandu la un an de război

La un an de război în Ucraina, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de susținere pentru poporul ucrainean. În mesajul său, Sandu spune că „Ucraina va învinge!”, în războiul cu Rusia, iar „Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere”.

„Nu există durere mai mare decât a pierde pe cineva drag. Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat și ucis în propria casă, unde îți duci viața liniștit și frumos. Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili.

Suntem alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă. Ucrainenii vor pace. Moldovenii vor pace. Toată lumea care are ceva sfânt și oameni dragi vrea pace. Puterea noastră vine din dragoste și unitate. Să avem grijă unii de alții, să avem grijă de țară, să fim solidari cu ucrainienii care luptă pentru viața lor și pentru libertatea întregului continent. Le mulțumesc tuturor celor care în fiecare zi oferă o mână de ajutor și contribuie ca binele să învingă răul.

Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere.

Слава Україні!”, se arată în mesajul președinte Sandu, la un an de război în Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit poporului ucrainean pentru rezistența în fața armatei ruse și a promis că va face totul pentru ca Ucraina să învingă în acest an.

„Mulțumesc poporului nostru, mulțumesc armatei noastre de milioane de voluntari și cetățenilor implicați, care pot obține tot ceea de ce avem nevoie. Am devenit un tot întreg. Am devenit o singură familie. Nu există străini printre noi. Ucrainenii au adăpostit ucraineni, și-au deschis casele și inimile celor care au fost forțați să fugă de război.

Îndurăm toate amenințările, bombardamentele, rachetele de croazieră, dronele kamikaze, întunericul, frigul. Suntem mai puternici. A fost un an de reziliență. Un an al grijii. Un an al curajului. Un an de durere. Un an de speranță. Un an de rezistență. Un an al unității. Un an al invincibilității. Rezultatul principal al acestui an este faptul că am rămas pe poziții. Nu am suferit o înfrângere. Și vom face tot ce ne stă în putință pentru a câștiga în acest an”, a transmit Zelenski în mesajul adresat poporului Ucrainean, la un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit Poliției de Frontieră a R. Moldova, în perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023 în R. Moldova au intrat – 937.568 cetățeni ai Ucrainei, dintre care: 698.594 ucraineni prin sectorul moldo-ucrainean, 119.200 ucraineni prin sectorul moldo-român și 119.774 ucraineni pe cale aeriană.

Actualmente pe teritoriul R. Moldova se află 104.011 ucraineni, dintre care 48.417 minori, 38.614 femei și 16.980 bărbați. Ceilalți 833.557 de ucraineni au ieșit din R. Moldova.

Un an de război în Ucraina: cum a primit Moldova sute de mii de refugiați