Turismul în R. Moldova a scăzut cu aproape 75%, în nouă luni ale anului
Pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent, agențiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice pentru 82,1 mii de turiști și excursioniști sau cu 74,3% mai puțin față de perioada similară a anului 2019, scăderea fiind cauzată de reducerea numărului de participanţi la turismul emiţător (-81,5%), turismul receptor (-56,3%) și turismul intern (-23,9%).
Conform datelor Biroului Național de Statistică, din cei 6,9 mii de turiști şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-septembrie 2020 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a turoperatorilor, 95,4% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 3,2% – de afaceri şi profesionale şi 1,4% – de tratament.
Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti şi excursioniști străini sosiți în Republica Moldova le-au revenit cetățenilor din România (74,1%), Ucraina (15,1%), Federația Rusă (2,8%), Turcia (1,6%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,1%).
Prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor în ianuarie-septembrie 2020 au plecat în străinătate 50,0 mii de turişti şi excursionişti, sau cu 81,5% mai puțin față de ianuarie-septembrie 2019. Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (98,6%).
Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (57,1% din total plecați în străinătate), România (11,2%), Egipt (10,3%), Bulgaria (6,2%), Ucraina (5,0%), Republica Cehă (1,1%), Emiratele Arabe Unite și Grecia (câte 1,0%).
Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern în ianuarie-septembrie 2020 a constituit 25,3 mii, în descreștere cu 23,9% comparativ cu ianuarie-septembrie 2019. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi turoperatorii din municipiul Chișinău (72,1%), regiunile de dezvoltare Centru (18,8%) și Sud (9,1%).
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.