Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tiraspolul solicită reprezentanților ONU și…

Tiraspolul solicită reprezentanților ONU și OSCE „să influențeze conducerea R. Moldova” pentru a preveni „o catastrofă umanitară” în regiunea transnistreană

Sursa foto: president.gospmr.org

Așa-numitele autorități de la Tiraspol solicită reprezentanților ONU și OSCE „să influențeze conducerea R. Moldova ca să pună capăt șantajului energetic și economic” și să prevină „o catastrofă umanitară” în regiunea transnistreană. Potrivit autorităților separatiste, pentru depășirea crizei energetice și restabilirea livrărilor de gaze naturale la volumele anterioare, R. Moldova ar trebui să inițieze un dialog cu Rusia și Ucraina pe tema livrării gazelor.

Scrisorile adresate secretarului general al ONU Antonio Guterres și secretarei generale a OSCE Helga Schmid au fost semnate, pe 22 noiembrie 2022, de autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și de așa-numitul președinte al Sovietului Suprem al regiunii, Alexandr Korșunov.

„Din cauza acțiunilor ilegale ale guvernului moldovean, din 21 octombrie 2022, în Transnistria a fost declarată starea de urgență economică, au fost închise principalele întreprinderi industriale, a fost oprit transportul public și au fost reduse temperaturile în instituțiile sociale la începutul sezonului de încălzire.

Continuarea politicii Moldovei de strangulare economică a Republicii Moldovenești Nistrene și presiunea energetică asupra populației în condițiile instabilității sporite din regiune va însemna prăbușirea economiei și distrugerea sferei sociale. Acest lucru va duce Transnistria, în care locuiesc aproximativ jumătate de milion de oameni, la o catastrofă umanitară”, se arată în adresările către șefii de la ONU și OSCE, potrivit unui comunicat de presă de pe pagina oficială a așa-numitului lider de la Tiraspol.

Potrivit așa-numitelor autorități din regiunea transnistreană, Chișinăul ar restricționa și livrarea bunurilor esențiale, inclusiv a medicamentelor și a produselor de primă necesitate în stânga Nistrului. În aceste condiții, potrivit Tiraspolului, OSCE și ONU ar trebui să întreprindă „acțiuni urgente” pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiunea transnistreană.

„Reluarea obligațiilor contractuale ale R. Moldova de a furniza gaze în Transnistria și inițierea unui dialog direct între Moldova și Rusia și Ucraina privind soluționarea problemei gazelor și restabilirea livrărilor de gaze rusești la nivelul anterior ar trebui să fie o prioritate”, se mai arată în adresările semnate de așa-numiții lideri din stânga Nistrului.

Pe 28 octombrie, în regiunea transnistreană a avut loc o întrevedere în formatul 1+1, în care Chișinăul și Tiraspolul au discutat despre subiectul energetic. Atunci, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că părțile nu au reușit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește „raționalizarea coordonată a consumului” de energie electrică și gaze naturale, și că ar urma să mai fie organizate întrevederi în acest format pentru a discuta subiectul energetic.

Cât despre importul de medicamente și produse de primă necesitate, Serebrian a spus că, în cadrul întrevederii în formatul 1+1 Chișinăul și Tiraspolul au avut opinii diferite legate de modalitatea de import a medicamentelor în regiunea transnistreană.

„Tiraspolul insistă pe unul preferențial, diferențiat, cel puțin pentru perioada stării de urgență. Pe importul de produse de primă necesitate, am demonstrat delegației de la Tiraspol că nu există temei de a învinui Chișinăul de rea intenție, de presiuni economice sau de acțiuni ce ar putea duce la creșterea tensiunilor. Volumul importurilor comparat cu anul trecut nu a suferit schimbări. Pe anumite produse, cum ar fi cele farmaceutice, se atestă într-adevăr o scădere, dar în cazul produselor alimentare se remarcă la multe capitole chiar o creștere”, a explicat pe 28 octombrie, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian..

În luna noiembrie, Gazprom livrează în R. Moldova 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.

„Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a anunțat pe 21 octombrie Andrei Spînu.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.