Principală  —  IMPORTANTE   —   Testarea pentru COVID-19 la domiciliu:…

Testarea pentru COVID-19 la domiciliu: Medicii povestesc cum au fost instruiți, care este procedura și ce echipament au în dotare

La ordinul ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), recent a început testarea persoanelor la COVID-19 în condiții de domiciliu. Astfel, persoanele cu simptome ușoare, care nu necesită a fi internate în spital, sunt testate acasă de către echipele mobile de specialiști. În timp ce unii medici de familie s-au arătat nemulțumiți de această inițiativă, declarând că există risc major de infectare, conducătorii unor centre a medicilor de familie din teritoriu ne-au spus că dispun de echipamentul necesar pentru protecție și ne-au povestit în ce condiții are loc testarea pacienților.

„La baza acestei decizii s-a luat în considerare experiența internațională, recomandările OMS, deoarece practica internațională demonstrează că, de fapt, pentru tratarea persoanelor la domiciliu este importantă și testarea și acestea se fac, conform recomandărilor, de către echipele mobile bine instruite și dotate, pentru a evita riscul contaminării persoanelor care prelevează testul”, motivează decizia Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, Tatian Zatîc

Pentru punerea în practică a procesului de testare a pacienților la domiciliu au fost create la nivel de Centre de Sănătate raionale/Centre ale Medicilor de Familie/Asociații Medicale Teritoriale, echipe mobile de prelevare a probelor biologice de la pacienții care întrunesc criteriile definiției de caz suspect COVID-19, încadrați în tratament la domiciliu, din teritoriul de deservire a raionului/sectorului din municipiu.

Ludmila Capcelea, foto: Gazeta de sud

„Noi am început să ne pregătim încă când a apărut ordinul de la MSMPS. Ne-am întrunit, am făcut instruirile necesare și de pe 21-22 deja am preluat primele probe”, ne-a spus Ludmila Capcelea, şefa Centrului de Sănătate Cimişlia.

De la intrarea în vigoare a ordinului, în raionul Cimișlia au fost deja prelevate opt probe în condiții de domiciliu. În șase cazuri a fost vorba despre testarea repetată, iar în două cazuri despre testarea pacienților suspecți. Testele s-au dovedit însă a fi negative în toate cazurile.

Ludmila Capcelea susține că din echipa mobilă de la Cimișlia fac parte șapte persoane: un asistent coordonator, un șef de secție care monitorizează procesul, șoferul și deja asistentele medicale care sunt instruite să preleveze probele. Astfel, această echipă se va ocupa de prelevarea probelor la domiciliu pe întreg raionul.

La Florești, prelevarea probelor la domiciliu a început abia miercuri, 29 aprilie. Vicedirectoarea IMSP Centrul medical de familie (CMF) Florești, Angela Boj, ne-a spus că în această dimineață au fost prelevate deja șase probe, iar din echipa mobilă fac parte doar trei persoane, dintre care un șofer.

Angela Boj

„La noi probele sunt prelevate de laborante, pentru că ele au mai prelevat probe în viața lor și sunt mai vizate în acest sens. Am avut parte și de instruire de la minister. Am făcut și demonstrări despre îmbrăcarea și dezbrăcarea costumelor”, spune Angela Boj.

Ca și în cazul de la Cimișlia, echipa mobilă de la Florești va preleva probe pe întreg raionul. În acest sens, potrivit vicedirectoarei IMSP CMF Florești, urmează a mai fi identificate încă două persoane pentru realizarea acestor sarcini.

Vera Tăbăcaru, directoarea CMF Nisporeni, a comunicat pentru ZdG că echipa mobilă este pregătită încă de săptămâna trecută, doar că nu a realizat nicio preleveare la domiciliu pentru că nu sunt solicitări.

„Noi tot avem, dar bolnavi nu avem. Posibil acuș vom avea primul caz. Ne-am pregătit de vinerea trecută. Am format echipele și le-am instruit și deja așteptăm. Poate a da Dumnezeu și nu vom avea cazuri, pentru că noi nu prea avem infectări”, spune Vera Tabacaru, or la Nisporeni au fost confirmate doar 9 cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar cinci persoane s-au recuperat.

Din echipa mobilă de la Nisporeni fac parte două surori medicale, un șofer și un medic coordonator pentru fiecare echipă.

Echipa mobilă de la IMSP CS Nisporeni

Cum sunt prelevate probele în condiții de domiciliu

Ce prevede ordinul MSMPS cu privire la prelevarea probelor la domiciliu:

  • Pentru prelevarea probei biologice se organizează deplasarea la domiciliu a echipei mobile, cu transportul instituțiilor medico-sanitare primare, în cel mult 48 de ore de la încadrarea în tratament la domiciliu;
  • Recoltarea probelor biologice se face pe nemâncate, înainte de a consuma orice tip de lichide sau de a se spăla pe dinți, în lipsa aplicațiilor de preparate de congestionante și cu eliberarea cavității nazale și bucale de mucozitate. Fumatul este strict interzis anterior prelevării probei.

Medicii contactați de ZdG ne-au comunicat că probele la COVID-19 sunt prelevate dimineața. Pacientul este telefonat în seara anterioară pentru a i se comunica că nu trebuie să se spele pe dinți și să nu mănânce înainte de a i se preleva probele.

„Pacientul e sunat seara și se discută cu el la telefon și este informat. El nu trebuie să bea sau să mănânce înainte de a i se preleva probele, astfel încât virusul să nu fie spălat din cavitățile nazofaringiene”, precizează Ludmila Capcelea, şefa Centrului de Sănătate Cimişlia.

După ce sunt prelevate probele, acestea sunt transportate ori la laboratoare, ori la centrele COVID din regiune. De exemplu, cei de la Cimișlia transportă probele la centrul COVID din regiune, iar de la centru, acestea ajung la laboratoarele din Chișinău. Echipele mobile de la Florești însă transportă probele la laboratorul din Bălți. Probele sunt transportate în genți frigorifice, iar după prelevări, mașinile sunt dezinfectate.

„Probele nu e complicat să le prelevezi. Acestea sunt prelevate din nas și gât. Noi am avut instruiri făcute și de minister online, dar am găsit și pe internet videouri instructive. Am făcut antrenamente și la îmbrăcatul și dezbrăcatul costumelor, pentru că acesta este un pas important”, menționează Ludmila Capcelea.

Fiecare prelevare se face cu un nou set de protecție

Conform ordinului emis de minister cu privire la recoltarea probelor la domiciliu, personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție personală destinat pentru asigurarea îngrijirii directe a pacienților cu COVID-19 în procedurile generale de aerosoli: respirator N95 sau FFP2 sau FFP3 standard, halat, mănuși, viziere sau ochelari de protecție și șorț. Toți medicii contactați de ZdG ne-au comunicat că dispun de suficient echipament de protecție.

De exemplu, șefa Centrului de Sănătate Cimişlia a menționat că echipa mobilă dispune de „cel mai bun echipament de protecție:

„Mai sunt echipamente de siguranță medie, însă echipa mobilă dispune de cele mai bune echipamente. Fiecare prelevare se face cu un nou set de protecție, astfel încât fiecare pacient este investigat de un asistent în echipament nou. După ce ies de la pacient, asistenții deja se dezbracă și pun costumele în pungi”.

Echipa mobilă de la IMSP CS Nisporeni

Deși spune că echipamentul este foarte bun, șefa Centrului de Sănătate Cimișlia subliniază că acesta nu este foarte comod pentru medici:

„Am încercat și eu acest echipament și am spus că nu îmi trebuie 100% la salariu, numai să nu lucrez în acest echipament. Sensibilitatea oamenilor este diferită. Dacă omul este alergic, este foarte greu. Masca nu îți dă tot oxigenul necesar, iar în costume transpiri pentru că acel material e făcută să nu treacă aerul ușor. Vă imaginați când o să înceapă căldurile … Este un disconfort major. Îi compătimesc pe cei care lucrează toată ziua în aceste costume”.

Și de la Florești ne-au da asigurări că personalul medical dispune de echipament complet: „Avem echipament și de la minister, dar și din donații”.

„Ne-au dat 1000 de viziere de la minister. Ne-au dat și costume care mie îmi e jale să le îmbrac doar o dată și să le arunc, atât sunt de bune. Avem și măști, avem de toate, dar sper să nu avem nevoie de ele”, a comunicat pentru ZdG Vera Tăbăcaru, directoarea CMF Nisporeni

„Evident că acest proces este periculos dacă nu respecți procedurile de igienizare”

În timp ce unii medici de familie și specialiști în domeniu spun că această inițiativă de prelevare a probelor la domiciliu este periculoasă, medicii contactați de ZdG o consideră binevenită și spun că în acest mod este ridicată presiunea de pe asistența medicală urgentă.

„Asistența medicală de urgență, în loc să meargă la o chemare, ei merg la prelevare. Această inițiativă este foarte bună atunci când sunt foarte multe cazuri, mai ales”, spune șefa Centrului de Sănătate Cimişlia. Întrebată dacă lucrătorii din instituția pe care o conduce au fost de acord să facă această muncă, Ludmila Capcelea ne-a mărturisit că inițial au fost ezitări:

„Evident că acest proces este periculos dacă nu respecți procedurile de igienizare. Prima dată când le-am spus, a fost un pic stresant, mă rog. Oricine nu ar fi să facă asta, e stresant. Au părut un pic deranjate, dar pe urmă nu au fost probleme”.

Vera Tăbăcaru

Vera Tăbăcaru, directoarea CMF Nisporeni, ne-a dat asigurări că membrii echipei mobile și-au dat acordul de a participa la prelevarea probelor, iar unii chiar au vrut să se implice: „Lucrătorii au fost receptivi, iar care au deja vârstă sau maladii, nu participă. Dacă nu vom face noi asta, cine o să facă? E mai bine să prelevăm noi probele într-un minut, decât pacientul să se ducă să stea în spital. Cum putem noi să dăm mâinile în jos? Trebuie să ne facem datoria pentru că și noi suntem pacienți. Aproape o treime din cei infectați sunt lucrători medicali. Eu cred că este o idee bună, mai ales din punct de vedere psihologic pentru pacienți. Eu nu mi-aș dori să mă duc la spital și să aștept rezultatul”.


Rodica Gramma, specialistă în legislație și managemet în sănătate a relatat anterior pentru Ziarul de Gardă, că potrivit ei, pentru a efectua procedera de testare la domiciliu, medicii trebuie să fie instruiți, însă din discuțiile pe care le-a avut cu medicii, aceștia spun că au fost instruiți doar on-line.

Rodica Gramma, specialistă în legislație
și management în sănătate

Rodica Gramma a atenționat lucrătorii medicalii că potrivit articolului doi al Convenției Europene pentru Drepturile Omului viața are prioritate și că niciun angajator nu poate impune angajatul să lucreze în condiții cu risc sporit pentru viață sau sănătate.

Aceasta a mai scris pe Facebook că medicii sunt speriați și că sunt necesare acțiuni de resuscitare, pentru a evita intrarea în colaps.

Din 10 aprilie şi până la 27 aprilie, au fost identificate 354 de persoane, confirmate prin testare de laborator,  care sunt tratate la domiciliu de către medicul de familie, în baza Protocolului clinic standartizat, elaborat de MSMPS. Dintre numărul total, 26 persoane se află la etapa de vindecare.