Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Știri, Facebook și video. Bilanțul…

Știri, Facebook și video. Bilanțul căutărilor pe internet în 2019

În 2019, în R. Moldova, s-au desfășurat două scrutine electorale, anul fiind marcat și de proteste, căderi de guvern, dar și de dezbateri privind reforma justiției. Conform datelor Biroului de Audit al Tirajelor și Internetului (BATI), cetățenii R. Moldova s-au informat din internet, fiind interesați primordial de știri. Cei mai mulți internauți, în 2019, au navigat pe rețelele de socializare. De asemenea, aceștia au cumpărat produse și au accesat servicii bancare. Conform datelor Google Trends, în 2019, internauții din R. Moldova au căutat pe Google cuvintele: Cкачать (n.r. descarcă), погода (n.r. meteo) și YouTube. În același timp, dictionary.com a declarat cuvântul „existențial” drept cuvântul anului 2019 în lume.

BATI și-a efectuat cercetarea pe un eșantion de 1,8 mln de internauți moldoveni, care au vârsta de peste 15 ani. Astfel, 13% dintre aceștia, în 2019, au fost interesați de știri, 9% au fost interesați de educație și dezvoltare personală, 8% – de medicină și sănătate, iar 7% – de rețete culinare și de bucătărie.

De asemenea, internauții au fost interesați de locuri de muncă, cultură, automobile, casă, sport, vacanțe, frumusețe și produse electronice.

Internet pentru rețele de socializare, muzică și comunicare electronică

29% dintre internații din R. Moldova, în 2019, au accesat online rețelele de socializare. 26% dintre ei au ascultat muzică, au vizionat filme și au jucat jocuri online. 20% au folosit rețeaua globală de internet pentru a comunica prin email sau pe chat. 10% au accesat servicii bancare online, iar cele 15% rămase au utilizat-o în alte scopuri.

Haine, electronice și bilete la teatru. Ce au cumpărat internauții în 2019?

„Din momentul în care a început studiul de audiență pe online, în topul preferințelor sunt cam aceleași lucruri: achiziționarea hainelor și căutarea informației despre anumite lucruri. Urmează cumpărarea dispozitivelor electronice, dar și a cărților, a biletelor la teatru sau spectacole”, a menționat Stanislav Popov, directorul BATI. Astfel, 18% dintre internauți au cumpărat haine și accesorii, câte 8% au cumpărat smart- phone-uri, gadgeturi și produse cosmetice. Tot atâția au utilizat internetul pentru a plăti pentru călătorii și serviciile comunale. 7% dintre cei care au utilizat internetul au cumpărat cărți, filme și muzică, 5% au cumpărat jucării, programe pentru calculator sau aplicații pentru telefon.

„În ceea ce privește preferințele, nu cred că în perioadele următoare vor fi schimbări radicale. Se vor păstra aceleași tendințe și în anul viitor, probabil”, a mai declarat directorul BATI. Din spusele lui, ar putea interveni schimbări în cifrele privind accesarea serviciilor bancare. „Tot mai multe servicii bancare sunt accesibile online. Tot mai multă lume află despre existența lor, inclusiv utilizatorii din categoria de vârstă a seniorilor. Aici ar putea crește cota-parte a serviciilor bancare accesate online”, a mai precizat Popov. Potrivit lui, oamenii din R. Moldova rămân interesați de știri, iar pe viitor vor continua să caute breaking news (n.r. știri de ultimă oră).

„Cкачать” (n.r. descarcă), „погода” (n.r. meteo) și „YouTube”, lideri în căutările pe Google

Conform datelor Google Trends, în 2019, internauții din R. Moldova și-au manifestat interesul pentru informații în ceea ce priveşte Chișinău – capitala R. Moldova, Moldova – stat european și date meteo. În topul temelor mai este prezent domenul .md, dar și conținutul video și filmele. În perioada scrutinelor electorale, internauții au manifestat interes sporit pentru informații în ceea ce privește alegerile.

Cele mai căutate cuvinte pe motorul de căutare Google au fost „cкачать” (n.r. descarcă), „погода” (n.r. meteo) și „YouTube”, urmate de „999”, „meteo” și „Google”. Potrivit sociologului Vasile Cantarji, internauții au fost interesați de conținutul video online gratuit. Din concluziile sale, cuvântul „cкачать” (n.r. descarcă) a fost căutat în limba rusă și nu în limbile română sau engleză, deoarece internetul rus este mai puțin reglementat. Pe portalurile rusești e posibil de vizualizat copii ale filmelor reproduse și comercializate ilegal, iar internauții au fost interesați de vizualizarea conținutului gratuit. Același lucru poate fi atribuit și căutărilor cuvântului „YouTube”. 999 este cel mai popular market online din R. Moldova, ceea ce justifică prezența lui în topul căutărilor, a mai concluzionat sociologul.

„Existențial” a fost declarat cuvântul anului 2019

Anul 2019 a fost marcat în lume de schimbări climatice și de violențe. În top s-au regăsit și știrile despre instituțiile democratice. Astfel, cel mai important dicționar digital din lume, dictionary.com, a denumit cuvântul „existențial” ca fiind cuvântul anului 2019.

Acest cuvânt îmbină sensul de supraviețuire atât în sens direct, cât și la figurat— supraviețuirea planetei, a celor dragi oamenilor, a modului lor de viață, indică dicționarul.

Un alt sens al acestui cuvânt este atribuit preocupărilor privind natura existenței umane, determinată de alegerile libere pe care le face o anumită persoană. Dicționarul menționează despre faptul că acest cuvânt a fost utilizat pentru prima dată la începutul anilor 1900, când a fost folosit în contextul existențialismului, o doctrină filosofică care se bazează pe individualitate în ceea ce privește alegerile pe care oamenii le fac în viață.

Cuvântul „existențial” a fost utilizat în mai multe contexte și discuții care au dominat anul 2019 în întreaga lume, de la business și educație – la știință și sport. Spre exemplu, oamenii au căutat explicația cuvântului existențial atunci când politicianul american Bernie Sanders, a declarat că schimbările climatice sunt o criză existențială care are impact nu doar asupra generației sale, ci și asupra generațiilor copiilor și a nepoților săi, indică dicționarul digital. 

Acest cuvânt a mai fost folosit în contextul protestelor din Hong Kong, a Brexit-ului, sau a incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris. 

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), în R. Moldova, în 2018, 2,9 mln de utilizatori au accesat internetul mobil, iar 623 de mii – internetul fix. Rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil, raportată la 100 locuitori, a constituit, în anul 2018, 83%, iar rata serviciilor de acces la Internet fix – 17,5%. În primul trimestru al anului 2019, numărul total de abonați a crescut cu 8,7 mii și a constituit 631,8 de mii de persoane.