Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Statul vrea să lanseze „Prima…

Statul vrea să lanseze „Prima Casă-6”

Miercuri, 3 iunie, la Guvern a avut loc o ședință dedicată examinării posibilităților de extindere a programului „Prima Casă”. Modificările discutate vizează angajații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, SPPS, SIS, CNA, ANP.

Conform unui comunicat emis de Executiv, premierul Ion Chicu a accentuat faptul că prin programul „Prima Casă-6” Guvernul trebuie să crească accesibilitatea creditelor pentru procurarea locuinței pentru funcționarii publici cu statut special.

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a informat că în cadrul proiectului statul va achita corpul creditului, iar beneficiarul dobânda acestuia. Modelarea matematică a arătat că în cazul unei locuințe cu valoarea de 1 milion lei și unui credit pentru o perioadă de 15 ani, statul va achita circa 5500 lei pe lună, iar beneficiarul va achita cca 4 mii lei.

Vor fi eligibile persoane cu vârsta de până la 50 de ani, inclusiv cei de 50 de ani, iar costul maxim al imobilului de 1 milion lei. Participarea inițială va fi de 0%.

Conform ultimelor informații publicate de Ministerul Finanțelor, prin intermediul Programului de stat „Prima Casă” au fost procurate 4333 locuințe până în prezent. Alte 17 cereri au fost acceptate, aferent cărora urmează a fi semnate contractele de garanție.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,17 miliarde lei. Suma totală a garanțiilor active constituie 1,086 miliarde lei.