Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Starea de urgență în R.…

Starea de urgență în R. Moldova, prelungită cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale

Sursa foto: Facebook/Maxim Ciumaș

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 6 decembrie, a fost susținută cu votul a 55 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 1 decembrie 2022.

„Vin în fața dumneavoastră după câteva săptămâni foarte dificile pentru țara noastră. Bombardamentele barbare din 15 și 23 noiembrie îndreptate împotriva infrastructurii energetice civile din Ucraina au provocat deconectări masive în sistemul electroenergetic al R. Moldova, punând în pericol siguranța cetățenilor noștri. A fost nevoie de eforturi majore pentru reluarea alimentării cu energie electrică, timp în care oamenii au stat în beznă, transportul public a fost paralizat, rețelele de telefonie mobilă au căzut și, în unele cazuri, chiar și proceduri medicale au fost întrerupte. Cu regret, există indicii foarte temeinice că asemenea evenimente se vor repeta pe parcursul iernii curente”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița de la tribuna Parlamentului.

În cadrul ședinței Guvernului din 30 noiembrie, ministra de Interne, Ana Revenco, a declarat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările care cresc în intensitate și vizează direct securitatea națională, atât din punct de vedere al aprovizionării R. Moldova cu resurse energetice în perioada rece a anilor 2022-2023, cât și din punct de vedere al ordinii și securității publice.

Pe 23 noiembrie, bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au avut, din nou, consecințe și asupra locuitorilor R. Moldova. Mai multe raioane, inclusiv municipiul Chișinău, au rămas fără curent electric și energie termică pentru câteva ore. Totodată, deconectarea energiei electrice a paralizat traficul din Chișinău, fiind înregistrate ambuteiaje pe toate arterele principale din centrul capitalei. Iar mai mulți oameni au rămas blocați în ascensoare, fiind necesară intervenția salvatorilor.

Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au provocat întreruperi și în țara noastră pentru că sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei sunt interconectate. Avariile energetice din Ucraina au dus și la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care R. Moldova importă electricitate din România. În urma acestor evenimente, ministrul Nicu Popescu a solicitat convocarea de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a ambasadorul rus în R. Moldova, Oleg Vasnețov, citez „pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate”.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.