Principală  —  IMPORTANTE   —   Spitalul raional Hâncești cumpără aparate…

Spitalul raional Hâncești cumpără aparate pentru ventilare artificială chiar dacă autoritățile spun că avem suficiente

Deși autoritățile dau asigurări că numărul de aparate de ventilare artificială de care dispune sistemul medical din R. Moldova este suficient pentru a face față pandemiei, spitalul raional din Hâncești a decis să își suplinească echipamentul cu încă două astfel de aparate. Anunțul cu privire la intenția de a procura ventilatoarele a fost publicat pe portalul achizițiilor publice la 16 martie.

Potrivit anunțului, Consiliul raional Hâncești planifică procurarea a două aparate de ventilare artificiala a plămânilor cu o valoare totală de 666 000 lei. Pentru că pe portal achizițiilor nu a fost plasat niciun număr de contact al persoanei responsabile de achiziția respectivă, am apelat direct la Consiliul raional Hâncești pentru a întreba despre necesitarea procurării acestor aparate în contextul asigurărilor date de autorități.

„La întrebarea respectivă eu cred că nu sunt persoana care a putea să vă dau multe detalii. Au fost solicitate de către instituția respectivă și cred că medicul respectiv ar putea să vă dea răspuns”, ne-a spus vicepreședinta consiliului, Olesea Brânză.

I-am solicitat Olesei Brânză să ne comunice la cine se referă când spune „instituția respectivă”, însă aceasta a refuzat, invocând „motive personale”, chiar dacă informația este una de interes public.

ZdG a aflat ulterior că aparatele de ventilare vor fi procurate la solicitarea Spitalului raional Hâncești. Serviciul de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-a comunicat că Spitalul deține surse financiare și vrea să își extindă capacitățile.

Directorul spitalului, la rândul său, a declarat pentru Ziarul de Gardă că instituția pe care o conduce dispune în prezent de patru astfel de aparate.

„Noi avem patru aparate de ventilare și mai avem și mașini de anestezie pe care le putem utiliza în caz de necesitate”, susține Petru Ciubotaru.

Acesta ne-a mai comunicat că cele două aparate urmează a fi procurate inclusiv în contextul răspândirii infecției cu noul virus COVID-19.

Sistemul medical din R. Moldova dispune de 500 de aparate de ventilare artificială

Autoritățile au declarat în mai multe rânduri că aparatele de ventilare de care dispunem sunt suficiente pentru a face față noului tip de coronavirus.

O declarație în acest sens a fost făcută recent și de președintele Igor Dodon, care a declarat însă că avem 500 de aparate de ventilare doar în Chișinău, în timp ce reprezentanții ministerului Sănătății spun că acest număr se referă la întreg sistemul din R. Moldova.

„Când am spus că sunt 500 de aparate de ventilare doar în Chișinău, cineva încearcă să interpreteze că sunt 500 de locuri. Asta nu-i corect. Din 94 de cazuri pe care la avem, de ventilare artificială au avut nevoie doar în două cazuri. Noi avem 500 de aparate de ventilare. Dacă ajungem la 2 000 de cazuri confirmate și mergem după statistica asta, trebuie vreo 10% din aparatele de ventilare, adică 200”, a spus șeful statului pe 23 martie.

De cealaltă parte, Tihon Moraru, doctor în științe medicale, specialist în Terapie Intensivă, spune că pentru a face față situației grave, sistemul medical trebuie dotat adecvat, inclusiv cu aparate de ventilare artificială.

„Pentru a putea tratata măcar 50-100 bolnavi gravi de COVID-19 avem nevoie de 30-40 și mai mult de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate. Am teamă, că am întârziat cu 3-4 săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară. Acest lucru poate fi realizat doar de conducerea țării noastre și cât mai rapid, implicând Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, ambasadele sus-numitelor țări, acreditate pe teritoriul Republicii Moldova și ambasadele Republicii Moldova din aceste țări”, spune doctorul.

În prezent, raionul Hâncești se află pe a doua poziție, după Chișinău, în raport cu numărul de cazuri de infecție cu coronavirus. Potrivit datelor din 24 martie, la Hâncești sunt diagnosticate cu COVID-19 deja 17 persoane, iar unele localități sunt în carantină. Tot la Hâncești este înregistrat primul caz de deces din cauza COVID-19 din R. Moldova.