Principală  —  IMPORTANTE   —   Soroca, dintr-o carantină în alta

Soroca, dintr-o carantină în alta

După mai bine de o lună, la 8 mai, oraşul Soroca a ieșit din carantina instituită la 31 martie. Chiar dacă orașul nu mai este în izolare, localnicii trebuie să respecte, în continuare, măsurile de protecţie împotriva contaminării cu noul coronavirus – să poarte măști şi mănuși şi să păstreze distanța fizică. Poate de aceasta, în mare parte, străzile oraşului, magazinele, băncile şi oficiile poștale sunt pustii. Mai „dornici de aer” s-au arătat romii din dealul Sorocii. I-am cunoscut bine informați, precauți și deciși să revină la muncă.

Între timp, la nici o săptămână de când ieșise din carantină, Soroca anunță un nou focar de infecție. Mai exact, este vorba de satul Bădiceni, majoritatea celor infectați cu noul coronavirus fiind de la Centrul de Plasament al Persoanelor cu Dizabilități Mintale, amplasat în această localitate. 

Taximetriștii: nu este circulație, nu sunt nici bani

Soroca parcă amorțise – o imagine și o stare comună mai multor localități pe vreme de pandemie. Străzi pustii, oameni ce ne privesc pedant printre gard și afișul de pe ușa magazinului, prin care suntem informați că în interior accesul este permis doar cu mască de protecție și mănuși – așa arăta centrul orașului în ziua în care ajunsesem acolo. Și chiar dacă purtăm și mască, și mănuși, de cum am pășit pragul, vânzătoarea ne-a avertizat că nu vrea să vorbească cu noi. Era ocupată, urmând să readucă la viață interiorul magazinului, după o lungă perioadă de izolare. 

Aproape de o biserică impunătoare zărim doi taximetriști, care ne-au luat drept reprezentanți ai organelor de control. 

„Noi respectăm distanța, uitați-vă. Vorbim de la depărtare, mai tragem câte o țigară, după care folosim dezinfectant”, ne asigură unul dintre ei.

Celălalt pornește spre mașină în încercarea de a ne arăta că are și mască, doar că nu o poartă mereu. 

Bărbații susțin că nu le este frică de coronavirus, ci mai degrabă de datoriile cu care s-au ales în urma carantinei impuse de Comisia Situații Excepționale. 

„Dvs. munciți, așa-i? Poate cu risc, poate cu frică, dar vi s-a dat de pâine (salariu), noi, însă, nu am primit bani. Timp de patru săptămâni am stat închiși, fiecare în găoacea sa”, se plânge bărbatul.

„Nu-i circulație, nu sunt nici bani. Noi trăim din chemări, nu au fost chemări – nu au fost nici bănuți. Iaca, am ieșit la vânat călători”, adaugă celălalt taximetrist. 

Cât am stat de vorbă cu cei doi bărbați, am tot așteptat să mai vedem și alte fețe, dar nu se grăbeau să apară.

„Oamenilor încă le este frică. De două-trei ori să auzi sirena mașinii de poliție tot anunțând că este pericol de infectare cu coronavirus, stați acasă, nu-i așa ușor”, ne explică bărbatul.

„La final, o să știm cuvântarea asta ca pe Tatăl Nostru, o să vedeți”, adaugă celălalt taximetrist. 

După discuția cu ei, în lipsa altor soroceni pe străzile centrale, am hotărât să urcăm dealul Sorocii, așa am ajuns în cartierul romilor. Bineînțeles, nu am putut să nu remarcăm locuințele lor impunătoare, încărcate de culoare, cu acoperișuri strălucitoare și geamuri largi. 

,,Poate s-a duce pe calea neagră ,,balezniu” ista (n.r. boala). foto: Ecaterina Alexandr / ZDG

„Am stat în carantină, parcă am fi stat la pușcărie”

Pe una dintre ulițe, pe scaunul de la poartă stau la sfat trei femei. Toate poartă mască. Nu este nevoie să anunțăm scopul venirii noastre, femeile își dau bine seama.

„Ați venit să vedeți dacă am rămas vii?”, ne întreabă una dintre femei. 

„Ap’ am rămas vii, dar trăim cu frica-n sân”, răspunde tot ea.

Femeile ştiu cum se răspândește virusul, cunosc măsurile de protecție și chiar situația la zi.

„Dacă am stat trei săptămâni în pușcărie (în casă), cum să nu știm? Ce altceva să mai faci? Asculți știrile. Iaca, azi, de exemplu au anunțat 123 de cazuri noi de infectare. Noi ascultăm, ce credeți? Credeți că romii sunt proști? „, întreabă femeia.

,,Ascultăm și medicii, și președintele ce spune”, adaugă o alta femeie într-o română stâlcită.

Se apropie un bărbat. Poartă mască neagră.

,,Poate s-a duce pe calea neagră ,,balezniu” ista (n.r. boala). 

,,N-am ieșit, n-am lucrat, dar cum se deschid vămile, ne ducem în Rusia, ne ducem la lucru, trebuie bani la casă” spune bărbatul. 

,,Au spus – stați în casă, am stat. Au spus – puteți ieși din casă – iaca am ieșit amu la poartă să mai vedem oamenii”, adăuga femeia. 

Oamenii sunt preocupați de ceea ce se va întâmpla după data de 15 mai, când se va încheia starea de urgență din țară. 

,,Da’ eu iaca, nu cred. Nu cred că pe 15 mai se termină. O să se termine când o să vrea Dumnezeu, drept vă spun. Cum a fi voia Lui, s-a gândi să scăpăm, vom scăpa. Dacă nu, înseamnă că așa trebuie” crede femeia. 

,,Virusul ista e zdravăn, după cum înțeleg eu, zdravăn-zdravăn” foto: Ecaterina Alexandr / ZDG

„Covid-19 e zdravăn-zdravăn”

Pe aceeași uliță, mai la deal, întâlnim un bărbat care venise la rudele sale. În mașină, bărbatul poartă mască de protecție. Ne avertizează că vorbește cu noi, dar nu iese din mașină. „Oleacă de protecție trebu’ (trebuie – n.r.)”, motivează bărbatul, vorbindu-ne despre măsurile de precauție și despre faptul că familia trebuie sa le respectă cu strictețe. 

„Spălăm mâinile cât mai des, tare des, mătincă toată viața n-am spălat așa”, râde bărbatul. 

În continuare, acesta susține că are și un leac ales. „Virusul ista e zdravăn, după cum înțelege eu, zdravăn-zdravăn. Eu folosesc tărie, nu mult, oleacă», spune bărbatul.

,,Iaca după masă, seara, se poate câte 100 de grame de coniac. Cel mai bine de luat coniac de șapte ani, ajută”, explică, afișând competență, bărbatul. 

„Eu de două luni urmez așa tratament și vreau să zic că mă simt sănătos”, argumentează el. 

Într-un moment dat, își mai amintește un motiv din care se declară inamic al pandemiei. „COVID ne-a anulat Paștele Blajinilor”, zice el. 

„Nu am putut merge la cimitir, la rudele noastre, nici pomeni nu am împărțit. Am sărbătorit în casă, am dat pomeni copiilor numai. Fiicei mele i-am dat un inel de aur, frumos inel, s-a bucurat fata”, ne povestește cu mândrie bărbatul. 

Fiul baronului romilor din Soroca foto: Ecaterina Alexandr / ZDG

„Nu trebuia să scoată carantina”

În timp ce vorbeam despre Paștele Blajinilor, observăm o mașină care se oprește în dreptul nostru. Deschide geamul și ne cercetează din cap până-n picioare. E fiul baronului, ne anunță interlocutorul nostru. 

Poartă și el mască, ne întreabă respectuos cine suntem și cu ce scop am venit la Soroca, apoi acceptă să vorbească cu noi. 

„Ce pot eu să vă spun? Situația în Soroca e așa: au scos carantina, dar nu trebuia”, se arată îngrijorat fiul baronului. 

„Nu trebuia să scoată carantina, pentru că încă este pericol. Credeți că virusul iaca este, iaca nu-i? Trebu’ (trebuie – n.r.) să fim atenți, trebu’ și mai departe sa respectăm măsurile de protecție”, spune bărbatul, exprimându-și speranța că sorocenii vor fi și în continuare prudenți. 

„Dacă ni s-a spus: nu se poate, toți au înțeles, drept vă spun. Nu ieșea nimeni. Și prin ogradă umblau cu măști. Nu dă Doamne să aduci boala în casă, la cei dragi, ce va fi în sufletul tău atunci?”, adaugă acesta.

,,Doamne ferește să nu ajungem la boală, că ,,tabletcile” sunt rele” foto: Ecaterina Alexandr / ZDG

„Dacă se va termina coronavirusul, Guvernul va alcătui alt virus”

La magazinul de la colț, întâlnim un alt bărbat. Binedispus și dornic de vorbă, bărbatul ne povestește că acasă îl așteaptă 9 copii. Venise să cumpere „trei pâini și atât”. Acesta ne dă asigurări că nu a ieșit din ogradă până acum, că are acasă și măști, dar deja a obosit să le tot poarte. 

„Vă spun cinstit, mă înăduș (înădușesc – n.r.) cu mască. Am ieșit oleacă la aer, la aer verde, curat, de primăvară”, explică acesta, recunoscând că mai folosește și altceva pentru leac. 

„Seară, înainte de somn, iau 20-30 de grame de coniac. Câteodată șterg și mâinile cu coniac. Coniacul nu strică, asta-i dezinfecție. Iată, Doamne ferește, să nu ajungem la boală, că „tabletci» (pastile – n.r.) sunt mai rele”, susţine bărbatul. Despre COVID-19, la general, bărbatul se ține de o convingere, a sa. 

„A da Dumnezeu și vom scăpa de coronavirus, dar Guvernul nostru a alcătui alt virus, drept vă spun că așa va fi. Lor le convine. Eu nu zic că coronavirus nu este, este, dar mătincă e adus ca ei să poată face mai multe ,,mahinații” (înșelăciuni, mișmașuri – n.r.), se arată convins bărbatul.

,,Tare mi-e jale de cei care au murit și de cei bolnavi”. foto: Ecaterina Alexandr / ZDG

„Mi-e jale de cei care au murit și de cei bolnavi de coronavirus”

La ieșire de pe dealul Sorocii, oprim în dreptul unei femei ce făcea ordine în fața porții. Spune că această carantină nu i-a permis să încheie curățenia de primăvară. 

„În ogradă am măturat, am spălat tot, dar la poartă nu am ieșit. Nimeni nu ieșea, cum să ieși când se anunță atâtea decese?”- se întreabă femeia.

„Tare mi-e milă de cei care au murit și de cei bolnavi. Au murit și tineri, și doctori, e rău cu noi acest virus, rău virus”, spune ea.

Povestește că această carantină a băgat frica în locuitori, totuși, romii pregătiți să-și accepte destinul, spun că toate sunt după voia Domnului. „Cu credința noastră, Domnul ne va ajuta”, susţine femeia, urându-ne sănătate. „Să ne păzim de toate relele”, zice ea, în loc de „la revedere”. 

„Am ieșit din carantină, și nu prea”. s. Bădiceni: 156 de cazuri de infectare cu COVID-19

Între timp, la 13 mai, Soroca anunță un alt focar de infecție. În satul Bădiceni, în 24 de ore,  se înregistraseră 49 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. 

Potrivit reprezentanților de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, printre persoanele testate pozitiv se regăsesc beneficiari, dar și angajați ai Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din Bădiceni.  

De la o zi la alta, în Bădiceni situația se agravează. După ce au fost testați toți cei 382 de beneficiari și 214 angajați ai Centrului, la 20 mai, Bădiceni număra 156 de cazuri de infectare cu COVID-19. 

Potrivit primarului Marin Avornicița, majoritatea cazurilor de infectare au fost depistate la Centrul de plasament, iar printre cei infectați sunt atât beneficiari ai centrului, cât și angajați.

Totodată, potrivit medicului din sat, printre cei infectați se numără și 28 de localnici ce „nu au fost în contact cu angajații Centrului de plasament”. Aceștia urmează tratament la domiciliu. 

„Pacienții manifestă forme ușoare de COVID-19, nu au febră, nu au tuse, o să-și revină curând”, a punctat medicul de familie din sat. sat. 

Am insistat să aflăm informații despre starea celorlalte persoane infectate, precum și despre condițiile de tratament, dar administrația Centrului de plasament a refuzat să comenteze situația. Ulterior, nu ni s-a mai răspuns la telefon. 

De la începutul pandemiei, Soroca a raportat 467 de cazuri de infectare cu Covid-19 și 12 decese.