Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reprezentanți ai societății civile cer…

Reprezentanți ai societății civile cer Referendum privind soarta Stadionului Republican

Reprezentanți ai societății civile din R. Moldova spun că legea transferului oneros a Stadionului Republican Ambasadei SUA în Moldova a fost adoptată fără respectarea principiilor de transparență și fără discutarea soluțiilor posibile cu societatea civilă. În context, aceștia vin cu o scrisoare deschisă prin care se cere anularea deciziei de alocare și vindere a terenului pe care se află Stadionul Republican către ambasada SUA și organizarea unui referendum consultativ cu cetățenii pentru identificarea celei mai bune idei de revitalizare a acestui loc.

SCRISOARE DESCHISĂ

Noi, reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, ne adresăm cu privire la situația creată referitor la cazul Stadionului Republican, care a fost distrus în 2007, iar apoi abandonat și uitat, iar în perioada când „statul a fost capturat”, au avut loc discuții, în urma cărora a fost adoptată legea transferului oneros a obiectului Ambasadei SUA în Moldova. Legea a fost adoptată fără respectarea principiilor de transparență și fără discutarea soluțiilor posibile cu societatea civilă.

În legătură cu faptul că în societate a apărut o situație de lipsă de încredere față de actele de vînzare-cumpărare a terenului fostului Stadion Republican al Republicii Moldova, de asemenea avînd în vedere faptul că patrimoniul ce aparține poporului Moldovei este transmis din proprietate publică și înstrăinat în unele circumstanțe de transparență redusă a procesului dat, fără a se ține cont de faptul că acest obiect intră în perimetrul zonei declarate monument de importanță națională sub denumirea „Centrul istoric al Chișinăului” și ținând seama de sprijinulul impunător al partenerilor externi al actualei conduceri a țării, cerem:

1. Să se aducă la cunoștința societății din RM toate condițiile afacerii de înstrăinare și vindere a terenului unde se afla Stadionul Republican, afacere care a fost pregătită și în mare parte realizată de către guvernarea precedentă în perioada „Statului capturat”
2. Să fie publicate documentele normative și acordurile în baza cărora a fost primită această decizie. 
3. Să fie date publicității istoria luării acestei decizii cu indicarea numelor și funcțiilor persoanelor care au fost responsabile de primirea acestei decizii
4. Să fie examinată întrebarea privind punerea în răspundere personală a fiecărei persoane (funcționar) care au fost responsabili de această decizie. 
5. A se propune o alternativă pentru viitoarea ambasadă a SUA cu luarea în considerare a dezvoltării armonioase a or Chișinău fără a se prejudicia caracterul original (identității) al orașului și a obiectelor de patrimoniu istorico-cultural din fondul RM. 
6. A se anula decizia de alocare și vindere a terenului pe care se află Stadionul republican către ambasada SUA
7. Să organizeze o competiție de idei cu privire la posibilele proiecte de infrastructură socială, culturale și sportive care pot fi plasate pe teritoriul Stadionului Republican, inclusiv posibilitatea conservării și restaurării stadionului;
8. Organizarea unui referendum consultativ cu cetățenii Republicii Moldova pentru identificarea celei mai bune idei de revitalizare a acestui teritoriu/teren/loc;
9. A se implementa proiectul ales de cetățeni în decurs de 1-2 ani 
10. În cazul în care este imposibil a se amplasa stadionul în acel loc, vă rugăm să informați cetățenii Republicii Moldova când și unde va fi construit noul Stadion Republican și să înceapă lucrul activ în această direcție, respectând transparența maximă

11.07.2019
Chișinău, Republica Moldova.


Ольга Антонова, гражданский активист, журналист, председатель общественной ассоциации “Активный Гражданин”
Елена Раду, эксперт по стратегическому брендингу, общественный деятель Анастасия Филипашку, журналист, общественная организация “ПРИОРИТЕТ”
Артур Сухих, event-продюсер, общественный деятель, компания “Suhih-Production”
Виталий Возной, гражданский активист, председатель общественной организации “Любимый город”
Дмитрий Волошин, бизнесмен, гражданский активист, президент общественной организации “Sporter”, президент Федерации триатлона РМ
Сергей Унгуряну, НПО “Welfare”, эксперт в энергетике, гражданский активист
Виталий Спрынчанэ, “Platzforma”
Александр Стукалов, кофе-гуру, общественная организация “Ador orasul meu”, гражданский активист, кишиневец
Татьяна Фомина, гражданский активист, руководитель отдела мониторинга и оценки общественной ассоциации „Inițiativa Pozitivă”
Ала Ревенко, гражданский активист, директор Общественной организации „Părinți Solidari”
Андрей Тудос, программист, гражданский активист, член “AGER”
Ольга Коломиец, активный житель Кишинева
Татьяна Штирбу, активный житель Кишинева Виталий Чиреш, активный гражданин города Кишинев
Цугуцкий Евгений, активный гражданин города Кишинев

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. În 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor.