Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre licitația anulată…

VIDEO Detalii despre licitația anulată de la aeroportul din Chișinău, referendumul privind aderarea R. Moldova la UE și intrarea în proces de insolvabilitate a unei companii afiliate lui Plahotniuc | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană are undă verde de la Curtea Constituțională, licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a eșuat din nou, iar o companie afiliată oligarhului Vladimir Plahotniuc a intrat în proces de insolvabilitate.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Înalta Curte a constatat că revizuirea Constituției, ca urmare a referendumului, nu afectează, citez, „caracterul suveran, independent și statutul de neutralitate permanentă” al R. Moldova.

Domnica Manole, președinta Curții Constituționale: „Acest aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”.

Referendumul constituțional a fost inițiat de președinta Maia Sandu și ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate, arată un raport al Consiliului Suprem de Apărare din România în posesia cărora au intrat jurnaliștii de la G4Media.ro. Conform documentului, serviciile secrete ruse ar fi cules informații cu privire la măsurile dispuse de România în contextul conflictului din Ucraina. Cât privește situația din R. Moldova, în raport se menționează că menţinerea unei guvernări pro-europene la Chișinău este esenţială pentru asigurarea ireversibilităţii traseului occidental al țării noastre.

Tineri cu aspirații politice, foști candidați la funcții de consilieri municipali la Bălți și Chișinău sau chiar la funcția de primar, nelipsiți de la evenimentele tangențiale ale lui Șor sau ale Federației Ruse – acesta este profilul câtorva dintre persoanele care au primit interdicție de a intra în România pentru o perioadă de cinci ani. Ziarul de Gardă a identificat câteva dintre cele 116 persoane supuse sancțiunii și a constatat că, printre ele, se numără membri sau promotori ai partidului „Șor”, declarat neconstituțional, dar și ai partidelor „Șansă” și „Renaștere” – afiliate lui Ilan Șor. În listă figurează coordonatoarea organizației de tineret „START”, Daria Fiodorova, și fostul candidat la funcția de consilier municipal în Bălți, Ilie Capbătut. Amintim că 116 persoane au primit interdicția de a intra în următorii 5 ani pe teritoriul României după ce au încercat să participe la acțiuni de protest organizate și plătite de oligarhul fugar Ilan Șor, în ziua în care Maia Sandu participa, la București, la Congresul Partidului Popular European.

Procuratura Anticorupție a finalizat procesul penal pe marginea concursului eșuat pentru funcția de procuror general. Potrivit organelor de drept, atunci când l-a evaluat pe candidatul Ion Munteanu cu un punctaj mic, fosta membră a Consiliului Superior al Procurorilor Olesea Vîrlan ar fi acționat în interesul ex-membrului CSP Andrei Roșca, care ar fi avut un interes de răzbunare împotriva lui Ion Munteanu. Totuși, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a emis o ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, cu clasarea procesului penal, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, dar constituie contravenție de abuz de putere. Astfel, Olesea Vîrlan ar putea fi sancționată cu o amendă de la 1 500 la 4 500 de lei și cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție pe un termen de la 3 luni la un an. Între timp, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs pentru funcția de procuror general. Candidații pot depune dosarele până pe 15 mai 2024.

După ce Serviciul de Informații și Securitate a inclus firma „Entourage & Company” SRL în lista companiilor afiliate oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, administratorul ei s-a adresat în instanță, solicitând lichidarea acesteia. ZdG a constatat că, de fapt, restaurantul Entourage din centrul capitalei, deținut anterior de „Entourage & Company” SRL, activează în regim normal și este gestionat de același administrator, doar că prin intermediul unei alte firme. Administratorul invocă faptul că de o perioadă îndelungată, „Entourage & Company” SRL, citez, „nu mai activează, iar din cauza lipsei mijloacelor bănești și a sechestrelor aplicate, întreprinderea nici nu-și poate onora obligațiile de plată față de creditori”, am încheiat citatul. Compania are datorii de aproximativ 5,4 milioane de lei, inclusiv față de două firme afiliate lui Plahotniuc.

Fostul judecător Serghei Lazari, vestit pentru că își ascundea fața în timpul proceselor de judecată, pierde lupta pentru revenirea în sistem. Acesta fusese demis acum trei ani pentru comiterea unei abateri disciplinare. Dosarul lui a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, care a decis că fostul magistrat nu mai poate îmbrăca roba de judecător. Pe parcursul anilor 2018-2020, în privința ex-judecătorului Serghei Lazari au fost inițiate nouă cauze disciplinare.

Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău a eșuat din nou, urmând să fie organizată o altă licitație. Lagardere Travel Retail a fost singura companie care și-a depus dosarul de participare la licitație, însă nu a prezentat toate actele necesare pentru a se califica în etapa finală. Lagardère Group este un conglomerat francez cu sediul la Paris, care deține diverse afaceri în media și, de asemenea, o participație indirectă, de 15,1%, la compania aeronautică și de apărare EADS.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon avea, în perioada anilor 2009-2011, oficiu în sediul Moldindconbank, unde putea fi văzut destul de des. Asta deși nu avea nicio funcție în cadrul băncii comerciale. Mărturiile au fost făcute în cadrul ședinței de judecată în dosarul „Frauda bancară” de către Alexandru Sveriniuc, vicedirector al Moldindconbank în perioada devalizării sistemului bancar. Sveriniuc a mai spus că sora lui Platon a participat la ședința Moldindconbank în care a fost aprobată acordarea unui credit interbancar în valoare de 10 milioane de dolari Băncii de Economii. Banii au fost întorși ulterior din garanțiile de stat care au acoperit furtul miliardului.

Cei peste 2000 de asistenți personali, care au fost demiși de Primăria municipiului Chișinău, vor fi reangajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a decis, miercuri, Cabinetul de miniștri.

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Vom începe procesul de reangajare în luna mai. Eu sper foarte mult că municipalitatea va reveni în cadrul legal și moral și va stopa acele activități și acțiuni abuzive și nu va continua să distrugă în continuare acest serviciu esențial”.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în luna martie toți asistenții personali au primit o plată compensatorie de 5000 de lei. Totodată, începând cu 15 aprilie, asistenții personali afectați au început să primească încă o tranșă de plăți compensatorii, care variază în funcție de cuantumul reducerii normei de muncă.

Procesul de conducere a vehiculelor auto va fi simplificat și pentru șoferii din Republica Moldova și Regatul Spaniei, potrivit unui acord semnat la Chișinău de miniștrii de interne din cele două state. Documentul prevede simplificarea procesului de schimbare a permiselor de conducere pentru cei care se mută dintr-o țară în alta, eliminând necesitatea de a susține teste suplimentare.

Operatorul național Moldtelecom ar putea fi obligat să excludă din contracte clauzele privind încasarea unor penalități pentru rezilierea anticipată a contractului de către consumator. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, au constatat, la sfârșitul lunii martie, „caracterul abuziv” a unor clauze contractuale dintr-un contract de prestări servicii publice de comunicații electronice și au declarat nulitatea absolută a acestora. Contactați de ZdG, reprezentanții Moldtelecom ne-au comunicat că întreprinderea va contesta cu apel hotărârea primei instanțe.

În cazul desfășurării unui referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, 56% dintre cetățeni ar vota pentru, iar 25% ar vota împotrivă. Între UE și Uniunea Euroasiatică, 54% ar alege UE și 25% ar alege Uniunea Euroasiatică, arată datele unui sondaj de opinie realizat de „CBS-Research” la comanda comunității WatchDog.md. Conform sondajului, președinta Maia Sandu conduce în topul încrederii în rândul populaţiei din R. Moldova, fiind urmată de Ion Ceban și Igor Dodon. Cel mai înalt nivel de neîncredere îl înregistrează oligarhul Ilan Șor, cu 66%, urmat de Igor Dodon, cu 61%, și Vladimir Voronin, cu 60%.

 Săptămâna aceasta, armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete balistice asupra orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei. 18 persoane au fost ucise, iar aproximativ 80 au fost rănite. Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că partenerii NATO au găsit încă șase sisteme de rachete Patriot pentru Ucraina, pentru a-și consolida apărarea aeriană. Astfel, Ucraina ar putea primi sistemele Patriot împreună cu un alt sistem al cărui transfer a fost anunțat recent de autoritățile din Germania.

Interpretul Vlad Sabajuc, cu numele de scenă Satoshi, a fost invitatul celui mai nou episod al Podcast ZdCe, prezentat de colega noastră Natalia Zaharescu. Cum vede interpretul problemele tinerilor, de ce există nostalgie pentru URSS și „balamuc politic” în R. Moldova, dar și cum a apărut pe un afiș ce anunța un concert la OrheiLand aflați duminică, începând cu ora 10, când vom publica podcastul pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.

Știai că poți susține jurnalismul de investigație fără a scoate vreun leu din buzunarul tău? În fiecare an, în perioada ianuarie – aprilie, cetățenii R. Moldova își depun declarațiile cu privire la venit. Dacă dorești să susții activitatea reporterilor, te încurajăm să redirecționezi 2% din impozitul pe venit către Asociația Media-Guard, parteneră cu Ziarul de Gardă.