Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Șarov acuză socialiștii că tergiversează…

Șarov acuză socialiștii că tergiversează echivalarea diplomelor de studii din R. Moldova și România

Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, susține că deputații socialiști ar tergiversa aprobarea proiectului privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactico. Opinia vine după ce examinarea proiectului a fost amânată de două ori în Comisia politică externă și integrare europeană.

În opinia lui Șarov, argumentele invocate de socialiștii din Comisie sunt „eronate şi neînţelese”.

„Este neînţeleasă tergiversarea acestui proiect. Avizarea în Guvern a fost trecută. Din informaţia pe care o deţin, şi chiar vorbisem cu preşedintele Comisiei de politică externă, domnul Vremea, care m-a informat că la prima şedinţă a comisiei nu a fost cvorum, iar la a doua reprezentanţii fracţiunii socialiste au solicitat amânarea proiectului”, a declarat Șarov în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Fostul ministru apreciază că argumentarea socialiștilor cum că prin echivalarea diplomelor Republica Moldova ar pierde mai mulți specialiști este una „eronată”.

„nî opinia mea, această argumentare este cel puţin una eronată. Nu vreau să zic mai mult, fiindcă, beneficiile pentru cetăţenii noştri din România sunt enorme şi viceversa. Cei care au absolvit 10 sau 11 clase, cândva, li se va echivala cu diploma de bacalaureat.  Cei care au absolvit 5 ani de studii universitare, li se va echivala cu diploma de master. Se echivalează şi diplomele şi gradele ştiinţifice. Mai există încă un şir de beneficii”, a mai spus fostul ministru Igor Şarov.

Deși la 28 octombrie curent, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană urmau să analizeze proiectul, subiectul a fost amânat, pentru a doua oară, la propunerea socialistului Victor Bologan.

Atunci, deputatul Iurie Reniță declara pentru Ziarul de Gardă că Bologan a motivat amânarea examinării prin faptul că ar fi pericol de pierdere a specialiștilor din țară.

„Azi au amânat pentru a doua oară subiectul cu privire la echivalarea diplomelor și recunoașterea acestora între Republica Moldova și România. Nu avem voturi. Socialistul Bologan a propus amânarea examinării proiectului pe motiv că am pierde specialiști. Echivalarea diplomelor, dimpotrivă, ar ajuta cetățenii moldoveni. Ei vor fi tratați pe picior egal cu cetățenii europeni, pentru că echivalând diplomele cu cele din România, automat le echivalezi cu cele din UE”, ne-a spus Iurie Reniță.

La începutul lunii octombrie curent, Şarov declara că Ministerul a semnat deja spre avizare acordul ce vizează echivalarea actelor de studii din Moldova cu cele din România, urmând ca actul respectiv să fie trimis spre avizare la București.

El a precizat că prima variantă a acestui act a fost aprobat în 1999, în 2010 a fost făcut un nou amendament, iar astăzi autorităţile vin cu noi îmbunătăţiri.

Șarov a mai spus că vor fi recunoscute în România și diplomele de până și după Bolonia, dar și titlurile de doctor în științe. Pentru ca aceasta să se întâmple proiectul trebuie să treacă de Comisiile parlamentare și să fie votat de deputați în plen.