Principală  —  Ştiri  —  Social   —   România: Au fost identificate primele…

România: Au fost identificate primele cazuri de infectare cu tulpina COVID-19 din Africa de Sud

În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României, potrivit Mediafax.

Una dintre probe provine de la un pacient din Bucureşti, iar cealaltă este a unei persoane din Piteşti. Totodată, specialiştii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 77% pe lotul analizat.

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcţiile de Sănătate Publică.

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului. De asemenea, specialiştii explică faptul că până acum nu s-a observat creşterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai uşoare a virsului.

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Până la imunizarea în masă, prin vaccinare sau în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, specialiştii în sănătate publică consideră vaccinarea şi măsurile de protecţie cele mai importante arme în lupta cu această pandemie.