Principală  —  IMPORTANTE   —   Restricțiile de circulație în traficul…

Restricțiile de circulație în traficul rutier internațional, discutate de reprezentanții politici la negocierile pentru reglementarea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău susțin că au fost operate modificări pentru simplificarea procesul de emitere a plăcilor neutre

Tema restricțiilor de circulație în traficul rutier internațional pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene a fost discutată joi, 4 noiembrie, în ședința de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, la sediul misiunii OSCE.

Astfel, potrivit unei note emise de către biroul de reintegrare, Chișinăul a inițiat posibilitatea eliberării unui șir de certificate adiționale, în incinta punctelor de înmatriculare, în vederea simplificării procesului de emitere a plăcilor neutre.

„Chișinăul a relevat că eforturile deosebite au fost orientate spre eficientizarea activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Rîbnița. S-a remarcat faptul că Chișinăul a creat posibilitatea eliberării unui șir de certificate adiționale, nemijlocit în incinta punctelor de înmatriculare, ceea ce simplifică semnificativ procesul de emitere a plăcilor neutre. S-a evidențiat reducerea tarifelor pentru prestarea unor servicii publice, posibilitatea beneficierii de servicii în termene mai restrânse, precum și alte soluții tehnice”, se menționează în nota Biroului de Reintegrare.

În context, Chișinăul a accentuat necesitatea dotării școlilor cu predare în limba română cu sedii adecvate care să corespundă standardelor educaționale și să respecte drepturile copiilor, asigurării liberei circulații, eliminării barierelor tehnice în calea comerțului, organizării măsurilor comune de combatere a COVID-19, distribuirii ajutoarelor umanitare și a dozelor de vaccin și a soluționării altor probleme stringente.

La 31 august, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a solicitat autorităților de la Chișinău să convoace în ședință grupurile de lucru comune pe problema transportului, în legătură cu decizia Kievului, potrivit căreia, începând cu 1 septembrie, se menține interdicția de intrare pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene.

Începând cu 1 septembrie, Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numere transnistrene. Astfel, în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înmatriculate în R. Moldova și pentru vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare neutre.

Anterior, Serviciul Vamal Odesa a venit cu o rectificare a mesajul său pe pagina sa de Facebook, în care anunțase inițial că autoritățile ucrainene ridică restricțiile în acest sens.

Rectificarea vine după ce duminică, 28 august, autoritățile de la Kiev au anunțat că amână interdicția de intrare pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene până pe 10 ianuarie 2022, ca urmare a unei cereri în acest sens a Chișinăului. Într-o postare a Serviciului Vamal Odesa se menționează că această informație a fost publicată „eronat”, „din greșeală” pe pagina de Facebook a instituției și că Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numerele transnistrene.

Kievul anunțase anterior că, după data de 1 septembrie 2021, mașinile din regiunea transnistreană trebuie să aibă numere de înmatriculare neutre pentru a mai fi lăsate să circule pe teritoriul ucrainean.

Citiți și: Serviciul Vamal Odesa anunță că, inițial, a publicat un mesaj eronat pe Facebook: Ucraina menține interdicția intrării pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene, de la 1 septembrie