Principală  —  IMPORTANTE   —   Responsabilii din Sănătate avertizează că…

Responsabilii din Sănătate avertizează că în ultima săptămână rata cazurilor letale a crescut cu peste 30%, R. Moldova poziționându-se pe locul 3 în lume după numărul de decese raportate. Decizia luată de către autorități

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății avertizează că în ultima săptămână, în R. Moldova, rata cazurilor letale, în contextul pandemiei de COVID-19, a crescut cu peste 30%, astfel, țara noastră poziționându-se pe locul trei în lume după numărul de decese raportate. Subiectul privind situația pandemică a fost discutat marți, 16 martie, în ședință, în cadrul Consiliului consultativ de Sănătate Publică pe lângă prim-ministru. În context, autoritățile au decis elaborarea și recomandarea punerii în practică la nivel național a unui Plan de măsuri pentru combaterea pandemiei de SARS-Cov-2, care să includă măsuri privind limitarea răspândirii virusului și consolidarea sistemelor naționale de sănătate.

Potrivit unei note informative emisă de către Guvern, în cadrul ședinței Consiliului consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru s-a discutat despre identificarea unor măsuri esențiale și imediate pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În cadrul ședinței, secretara de stat a Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a prezentat informații actualizate privind situația epidemiologică din țară, dar și date despre derularea procesului de vaccinare anti-Covid. Datele prezentate relevă faptul că situația este îngrijorătoare. Potrivit secretarei de stat, numai în ultima săptămână rata de cazuri letale a crescut cu peste 30%, R. Moldova poziționându-se pe locul 3 în lume după numărul de decese raportate.

În context, profesorul Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a informat că în acest moment capacitatea secțiilor de terapie intensivă din instituțiile medico-sanitare din Chișinău se apropie de limită, mai ales în ceea ce privește disponibilitatea personalului medical.

Tot în cadrul ședinței, membrii Consiliului au discutat despre cauzele agravării crizei din sănătate – una din ele fiind transmiterea comunitară intensă, au analizat impactul măsurilor de politici adoptate până acum și au propus o serie de soluții de intervenție în vederea diminuarea răspândirii Covid-19.

Astfel, potrivit responsabililor din cadrul Guvernului, autoritățile au decis elaborarea și recomandarea punerii în practică la nivel național a unui Plan de măsuri pentru combaterea pandemiei de SARS-Cov-2, care să includă măsuri privind limitarea răspândirii virusului și consolidarea sistemelor naționale de sănătate.

Președinția a remis luni, 15 martie, Guvernului în exercițiu decizia Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 13 martie, care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia. În context, una dintre principalele recomandări care se conține în decizia CSS este cea cu privire la elaborarea, în termen de trei zile, a unei liste cu restricții necasare de a fi impuse activităților și categoriilor de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții.