Principală  —  IMPORTANTE   —   REPowerEU, noul plan al CE…

REPowerEU, noul plan al CE de transformare a sistemului energetic european, a confirmat tranziția verde a R. Moldova

Foto: radio.cz

REPowerEU, noul plan ambițios al Comisiei Europene (CE) de transformare a sistemului energetic european, care are drept obiectiv construirea unui sistem energetic mai rezilient și consolidarea uniunii energetice, precum și tranziția accelerată către o energie curată, a confirmat tranziția verde a R. Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest, și tranziția verde a UE, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE).

Documentul prevede că relațiile în domeniul energetic cu țările Parteneriatului Estic urmează a fi consolidate și revizuite, rămânând totodată concentrate pe securitatea energetică durabilă și tranziția la energia verde.

„În contextul diversificării aprovizionării cu energie, planul reflectă mecanismul de funcționare a Platformei energetice a UE pentru achiziționarea în comun, pe bază voluntară, de gaze naturale, gaze naturale lichefiate și hidrogen și care este deschisă participării țărilor din vecinătate, inclusiv R. Moldova, în vederea susținerii securității aprovizionării cu gaze naturale”, anunță MAEIE într-un comunicat.

Pe 18 mai, CE a prezentat planul REPowerEU – răspunsul la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei de invazia rusă în Ucraina.

Conform CE, există două argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia, care sunt utilizați ca arma economică și politică, și pentru care contribuabili europeni plătesc aproape 100 de miliarde de euro pe an, precum și necesitatea gestionării crizei climatice.

Pe 25 ianuarie 2021, Consiliul European a invitat Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate să pregătească o nouă strategie externă în domeniul energiei. În acea perioadă, UE anunța că va sprijini securitatea energetică și tranziția verde a Ucrainei, R. Moldova și a țărilor partenere.