Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Recomandări pentru siguranța cetățenilor, în…

Recomandări pentru siguranța cetățenilor, în contextul deconectării parțiale a iluminatului stradal

În contextul deciziei autorităților de a deconecta parțial iluminatul stradal, cu scopul de economisire a energiei electrice, Poliția R. Moldova a venit cu câteva recomandării pentru cetățeni, pentru prevenirea unor incidente nedorite în timpul orelor când este redus iluminatul și pentru ca „fiecare persoană să se simtă și să ajungă în siguranță la destinație”.

Astfel, oamenii legii îndeamnă cetățenii să respecte următoarele recomandări:

  • Evitați plimbările la ore târzii, în zonele mai puțin circulate și nesigure.
  • Deplasați-vă în grup! Nu răspundeți la provocări și evitați persoanele cu comportament suspect sau în stare de ebrietate!
  • Țineți-vă poșeta sau servieta sub brațul care este opus traficului, în această manieră hoții prin smulgere nu vor putea acționa.
  • Dacă observați că sunteți urmărit/urmărită, deplasați-vă prin zone intens populate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului și adresați-vă primului polițist întâlnit.
  • Nu ezitați să cereți ajutor trecătorilor.
  • La intrarea în imobil (bloc locativ, instituție, organizație, întreprindere, etc.) fiți foarte atenți pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane dubioase.
  • Când ascensorul nu funcționează, fiți atenți la cei care urcă scările odată cu dumneavoastră, păstrați distanța în timpul deplasării pentru a vă crea siguranță.
  • Evitați transportarea unor sume mari de bani/obiecte de valoare fără măsuri corespunzătoare de siguranță.
  • Nu lăsați copiii nesupravegheați.
  • Nu fiți indiferenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră! Indiferența și neatenția vă pot transforma în victimele unor infracțiuni!
  • Reamintim faptul că, în această perioadă, vizibilitatea în trafic este foarte importantă, astfel, dacă ai un telefon folosește lanterna pentru a fi mai vizibil!

Tu ca pieton:

  • Sporește atenția și traversează numai după ce ești sigur că o poți face în siguranță.
  • Evită, pe cât posibil, folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă.
  • Poartă obiecte cu elemente reflectorizante.

Ești șofer, fii prudent:

  • Adaptează permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic.
  • Fii atent la drum, în condițiile în care pietonii sunt greu de observat, mai ales pe traseele care leagă localități, iar ei se deplasează pe marginea carosabilului.
  • Menține o distanță mai mare între mașina ta și cea din față, pentru a putea reacționa la timp.

Oamenii legii recomandă să anunțați imediat Poliția la numărul de urgență 112, în cazul în care ați fost victima unei infracțiuni sau martor ocular în asemenea împrejurări.

„Vă asigurăm că polițiștii aflați în misiune şi patrulele de siguranță publică au drept prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor și intervenția cu promptitudine atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale”, anunță Poliția R. Moldova.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova au aprobat, în ședința din 25 octombrie, mai multe acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru reducerea consumului de resurse energetice și pentru evitarea întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața internă.

Astfel, potrivit dispoziției CSE, instalațiile de încălzire din clădirile publice și unitățile comerciale vor funcționa „în regim minim” sau la o temperatură nu mai mare de 19 °C, iar în afara orelor de muncă – de 15 °C, în încăperile unde este posibilă reglarea instalației de încălzire. Totodată, iluminatul interior al clădirilor va fi redus cu cel puțin 30%, iar havuzurile, vitrinele și iluminatul decorativ vor fi deconectate.

Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa un anunț în care se menționează că „nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării acestuia”, se mai arată în dispoziția CSE.

În plus, autoritățile publice centrale și locale urmează să intervină pentru a reduce consumul de energie electrică, mai ales în orele de vârf – 07:00-11:00 și 18:00-23:00, dar fără a afecta siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale. 

Tot pe 25 octombrie, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că a fost luată decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal din capitală. Totodată, „s-a decis deconectarea oricăror instalații care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor”.