Principală  —  IMPORTANTE   —   Ceban: „A fost luată decizia…

Ceban: „A fost luată decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal”

Primarul capitalei, Ion Ceban, anunță marți, 25 octombrie, că a fost luată decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal din capitală. Totodată, „s-a decis deconectarea oricăror instalații care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor”.

Între timp, potrivit lui Ceban, subdiviziunile Primăriei municipiului Chișinău pregătesc planul de eficientizare energetică, care va fi ajustat conform cerințelor impuse și prezentate de Guvern.

„(…) Primăria Chișinău așteaptă decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și recomandările care sunt obligatorii pentru toate autoritățile (…). Referitor la deconectările energiei electrice pe străzi, în parcuri și curți de bloc pe un termen mai lung, se va discuta la ședinta CSE unde vor fi analizate riscurile, astfel încât să nu fie în detrimentul siguranței cetățenilor. Iluminatul decorativ a fost deconectat de municipalitate, excepție fac cele care sunt direct legate de iluminatul stradal. Cât privește iluminatul decorativ la unii agenți economici, Primăria va solicita la fel prin decizia CSE ca agenții economici să le deconecteze. Rugăm toți locuitorii să economisească”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu i-a cerut lui Ion Ceban să întreprindă măsuri în vederea reducerii consumului de energie electrică în capitală.

„Existe multiple metode de a reduce consumul de energie electrică în oraș care să nu afecteze dramatic viața cetățenilor. Din păcate, orice chișinăuian poate vedea strălucirea de lumini, beculețe de Crăciun și alte instalații care ard fără noimă pe străzile Chișinăului. Îl rog pe domnul Ion Ceban să acționeze rațional, ca un primar responsabil și nu ca un politician egoist care profită de nenorocirea oamenilor pentru a-și face capital politic (…). Toate troleibuzele trebuie să meargă în continuare în Chișinău. Economiile de electricitate ale municipiului nu trebuie făcute din contul spitalelor, școlilor și al unor condiții normale de transport pentru locuitori (…)”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe Facebook.

În contextul necesității întreprinderii măsurilor pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a anunțat despre inițierea consultărilor proiectului Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) elaborat în acest sens.

Astfel, membrii CSE propun reducerea iluminatului interior a clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate; suspendarea funcționării scărilor rulante sau escalatoarelor între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00; deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei entităților cu regim de activitate 24/24 ore; funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură corespunzătoare valorilor, dar nu mai mult de 19 grade Celsius. De asemenea, potrivit proiectului CSE, care este supus consultărilor publice, „nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 pentru evitarea blocării în mers a acestuia”.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

În același timp, Spînu a menționat că, pe 24 octombrie, Moldelectrica „a apelat la contractul de avarie semnat cu România”. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, potrivit ministrului.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.