Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția ANSA după ce CNA…

Reacția ANSA după ce CNA a anunțat că mai mulți funcționari de la Direcția Ungheni a ANSA sunt cercetați penal pentru corupție

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a emis joi un comunicat prin care anunță că a luat act de comunicatul Centrului Național Anticorupție despre implicarea în acte de corupție a angajaților Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni.

Astfel, conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susține că se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție.

Prin urmare, conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor menționează va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților Direcției teritoriale pentru siguranţa alimentelor Ungheni (cu raza de acoperire și a r-lui Nisporeni), în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

„Totodată, se îndeamnă persoanele fizice și juridice să sesizeze conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pe adresa de e-mail:sesizare@ansa.gov.md, privitor la orice abatere admisă în procesul examinării cererilor și a petițiilor de către angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pentru a fi investigate în limitele prevederilor legale”, se arată în nota emisă de ANSA.

Joi, 4 august, CNA a emis o notă prin care anunță că mai mulți funcționari de la Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor din Ungheni a ANSA, precum și oameni de afaceri, sunt cercetați penal, în mai multe dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, corupere activă și luare de mită. Mai exact, aceștia sunt cercetați pentru eliberarea frauduloasă a zeci de certificate fito-sanitare și sanitar-veterinare agenților economici, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA).

În cadrul documentării s-a constatat, că din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni, în complicitate cu doi subalterni responsabili de domeniul Sănătatea Plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii.

„Sumele de bani ce ar fi fost primite sistematic de la exportatori variau între 3 000 – 5 000 lei, iar eliberarea actelor avea loc fără efectuarea verificărilor ce atestă inspecția mărfii, inclusiv în afara orelor de muncă și în zile de odihnă, când programul informațional nu permite acest lucru.

Într-o perioadă similară de timp, în cadrul aceleiași scheme de corupție, alți doi șefi de la Direcţie, responsabili de gestionarea domeniului Sănătate Animală, ar fi eliberat, pentru mită, certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul unic de evidență”, anunță CNA.

Pentru a le da proveniență, potrivit CNA, funcționarii ar fi utilizat datele animalelor identificate și înregistrate după alte persoane fizice, în „Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” la care aveau acces. Adeverințele veterinare, emise cu ilegalități, permiteau agenților economici și persoanelor fizice să vândă carnea în piețele specializate sau să o livreze în instituții publice, inclusiv grădinițe.

Publicitate
Publicitate