Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția ANI la acuzațiile aduse…

Reacția ANI la acuzațiile aduse de Irina Vlah: „Inspectorii de integritate respectă legislația”

Sursa: ZdG

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a venit cu o reacție la postarea bașcanei în exercițiu Irina Vlah, „care indică mesajul indirect că ANI a reacționat la comanda Președinției”. Astfel, Autoritatea informează că s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice publicate în presă despre garderoba guvernatoarei și bunurile pe care le-a afișat în public.

„Precizăm că inspectorii de integritate respectă legislația. Totodată menționăm că potrivit prevederilor Legii 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, controlul din oficiu a averii și intereselor personale se inițiază și în baza informațiilor publice”, se arată în comunicatul emis de ANI.

În anul 2022, inspectorii de integritate au depus 43 de autosesizări, mai adaugă ANI.

Irina Vlah a publicat pe rețelele de socializare marți, 6 iunie, documentul prin care a fost informată despre efectuarea verificării prealabile a sesizării și i s-au solicitat informații despre bunurile pe care le deține.

Potrivit documentului, inspectoarea de integritate i-a cerut Irinei Vlah să confirmare sau să infirme dacă pe parcursul anului 2022 valoare cumulativă a bunurilor mobile, specificate în investigația jurnalistică, haine, bijuterii şi accesorii procurate în perioada declarării, depăşeşte 10 salarii medii lunare pe economie.

Totodată, inspectoarea ANI i-a solicitat bașcanei în exercițiu să comunice dacă deține bunuri sub formă de metale şi/sau pietre prețioase a căror valoare unitară depășește suma a 15 salarii medii lunare pe economie. Au fost chestionate și circumstanțele care au condițional încheierea unui contract de donație din septembrie 2020 a unui bun imobil din municipiul Chișinău.

„Nicio surpriză pentru mine! După ce a demolat prin egoism bolnăvicios și invidie dreapta politică moldovenească, Maia Grigorievna trece pe centru – stânga politică. Îi încurcă toți oponenții politici în calea spre al doilea mandat, pe care îi visează frenetic”, a scris Irina Vlah.

Solicitați de ZdG, reprezentanții Președinției au transmis că „instituția prezidențială nu comentează acuzațiile”.

Garderoba de elită a bașcanei. Cum Irina Vlah a cheltuit pe haine și accesorii mai mult decât salariul său anual

Vlah are, potrivit unei analize a jurnaliștilor de la Nokta, peste 40 de sacouri diferite, care costă de la 200 de euro fiecare, bijuterii în valoare de 2 000 de dolari, cinci perechi de ceasuri elvețiene de sute și mii de euro și ochelari de 1 400 de euro. Bașcana în exercițiu a Găgăuziei a purtat în 2022 haine, bijuterii și accesorii care au costat mai mult decât salariul său anual, care anul trecut a fost de 296 de mii de lei sau aproximativ 15 mii de euro, a mai scris sursa citată.

Nokta a analizat toate fotografiile publicate de Vlah pe rețelele de socializare în anului 2022 și a găsit cel puțin de 14 bijuterii diferite, realizate din pietre și metale asemănătoare bijuteriilor. Niciuna dintre acestea nu a fost incluse de bașcană în declarația de avere și interese personale pentru 2022 sau în declarațiile din anii precedenți.