Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reabilitarea termică a blocurilor din…

Reabilitarea termică a blocurilor din capitală riscă să eşueze

La 22 noiembrie Primăria municipală a anunţat despre intenţia de a semna un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), pentru reabilitarea termică a clădirilor din mun. Chişinău.

Potrivit informaţiei publicate de BERD în septembrie, proiectul de termoizolare a clădirilor prevede investiţii de 25 milioane de euro. La 6 decembrie Primarul General a semnat contractul fără aprobarea Consiliului Municipal, încălcând astfel prevederile art. 6 din Legea privind Statutul municipiului Chişinău şi art. 14 din Legea privind finanţele publice locale.

Împrumutul dat se încadrează în proiectul strategiei energetice a oraşului (PAED – Planul de acţiuni pentru energie durabilă) până în 2020. În PAED sunt prevăzute investiţii de peste 570 milioane de euro din partea Municipalităţii privind reabilitarea termică a clădirilor, reînnoirea transportului public şi modernizarea iluminării stradale. Deşi strategia a fost elaborată încă în 2012, aceasta conţine multe lacune: nu sunt indicate criteriile de selectare a blocurilor care vor participa la proiect, lipseşte informaţia despre sursele de rambursare a împrumuturilor şi nu e specificat cine este responsabil de implementarea proiectului. Procesul netransparent a stârnit nemulţumirea consilierilor municipali. În cadrul şedinţei din 15 decembrie aceştia au refuzat aprobarea PAED-ului în forma actuală şi au solicitat Primăriei înlăturarea deficienţelor.

Activiştii civici Sergiu Tofilat şi Ianuş Cuşnir împreună cu mai multe ONG-uri au format un grup de iniţiativă şi au depus pe 28 noiembrie o petiţie la Primărie, solicitând organizarea consultărilor publice pentru asigurarea transparenţei în implementarea proiectului. Tinerii au avut câteva întâlniri cu fracţiunile din Consiliul Municipal şi cu SA „Termoelectrica”, unde au prezentat mai multe propuneri de modificare a PAED-ului. Primăria nu a delegat niciun reprezentant la aceste întâlniri.

În opinia lui Sergiu Tofilat încălzirea centrală din municipiul Chişinău este învechită, scumpă şi nu asigură confortul necesar. Din cauza sistemului de distribuţie pe verticală, în unele apartamente este prea cald şi oamenii reglează temperatura deschizând ferestrele. Astfel se iroseşte căldura şi plătim bani în zadar. În alte apartamente dimpotrivă este frig, însă toţi achită acelaşi preţ. Circa 40-50% de căldură se pierde fiindcă lipseşte izolarea termică a blocurilor. Din aceste motive consumul de căldură este de 2-3 ori mai mare comparativ cu statele vecine. Potrivit expertului în energetică, pentru a reduce aceste pierderi excesive de căldură trebuie efectuată reabilitarea termică a blocurilor, care presupune 2 lucruri:
1. instalarea sistemului de distribuţie pe orizontală a căldurii şi a unui punct termic individual, şi
2. izolarea termică a blocului, inclusiv schimbarea uşilor şi ferestrelor.
În rezultatul acestor lucrări facturile pentru căldură se vor reduce în jumătate. Fiecare apartament va dispune de apă caldă non-stop, racordare şi contorizare individuală, cu posibilitatea de a regla temperatura în locuinţă. De asemenea se elimină riscul de explozie a instalaţiilor individuale de gaz.

Referindu-se la prevederile legale, activistul Ianuş Cuşnir susţine că numai 19% din cele 3609 blocuri locative din Chişinău pot participa la acest proiect. Este vorba de blocurile administrate de Asociaţiile de Coproprietari în Condominiu (ACC), după cum prevede art. 48 din Legea cu privire la locuinţe nr. 75/2015. Celelalte 81% din blocuri în prezent nu sunt eligibile şi urmează a fi reorganizate conform art. 17 din Legea condominiului în fondul locativ nr. 913/2000.

Activiştii civici, consilierii municipali şi administraţia SA „Termoelectrica” susţin iniţiativa de reabilitare termică a blocurilor şi solicită Primăriei o atitudine transparentă şi responsabilă de realizare aReabilitarea termică a blocurilor din capitală: intenția bună riscă să eşueze.