Raportul comisiei privind investigarea fraudei bancare: „Procesul devalizării a fost coordonat cu politicieni și demnitari de stat” – Ziarul de Gardă
 • Raportul comisiei privind investigarea fraudei bancare: „Procesul devalizării a fost coordonat cu politicieni și demnitari de stat”

  Raportul comisiei privind investigarea fraudei bancare: „Procesul devalizării a fost coordonat cu politicieni și demnitari de stat”
  17 octombrie 2019 | 11:47

  Comisia de anchetă parlamentară a făcut public raportul cu privire la elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare. În acest context, deputații recomandă președintelui Parlamentului demiterea din funcție a doi viceguvernatori ai Băncii Naționale (BNM), iar Procuraturii Anticorupție (PA) – examinarea sub aspectul penal a acțiunilor fostei conduceri a Guvernului și Băncii Naționale, în special a următoarelor funcționari: Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu, Anatol Arapu etc.

  Conform raportului realizat de Comisia de anchetă, procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune „bine pregătită în timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat”, care s-a desfășurat în trei etape. Prima etapă a constat în consolidarea pachetului minoritar. Aceasta a început în 2011, atunci când compania Rietel Limited, un offshore necunoscut acționarilor Băncii de Economii (BEM), a cerut judecătoriei din Căușeni să transfere acțiunile BEM deținute de companiile Zilena Com SRL și Minerva SRL în posesia Rietel, în baza unor pretinse contracte de împrumuturi și garanții. Atunci, Gheorghe Marchitan, un judecător de la Căușeni, a emis o ordonanță prin care 8,52% de acțiuni BEM, deținute de Zilena și 9,97% de acțiuni BEM deținute de Minerva, au fost transferate în proprietatea Rietel. Ulterior, la 13 iulie 2011, prin încheierea judecătorului Garri Bivol de la Judecătoria Chișinău, acțiunile Rietel au fost transferate către un alt offshore – Lectom Ltd, iar patru zile mai târziu, compania Rietel a fost lichidată.

  „Conform informației operative a Centrului Național Anticorupție, în spatele companiei respective se află V. Plahotniuc”, a declarat Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă, de la tribuna Parlamentului.

  „În paralel, conform afirmațiilor a trei persoane: Veaceslav Platon, Aliona Stașevskaya și Iurii Conșievskii, a urmat tranzacție, efectuată pe ascuns, încheiată între Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, în cadrul căreia au fost vândute 28,3422% acțiuni din BEM. Tranzacția respectivă a constituit doar o componentă a tranzacționării mai multor active ale lui Plahotniuc”, a mai adăugat Slusari.

  Ulterior, acțiunile BEM au fost preluate de alte societăți, printre care și două companii care figurează în dosarul Laundromat.

  Activitatea BEM în perioada 2011 – 2012

  Datele prezentate în raport arată că la finele anului 2011, creditele neperformante au crescut de șapte ori. În acest sens Comisia menționează că este suspect procesul de desfășurare a controalelor la BEM: „Comisia nu a identificat niciun argument pentru a justifica faptul că BNM nu a intervenit la timp în 2011 – 2012 cu măsuri mai dure în activitatea BEM, în vederea soluționării problemelor depistate, deși BNM afirma că a constatat primele nereguli în august septembrie 2011”.

  Totodată, Comisia constată că „politica dubioasă” a BNM în raport cu BEM a fost aplicată în paralel cu atacuri interminabile din partea acționarilor minoritari: „În scurt timp după atacul raider, Veaceslav Platon controla prin diverse manipulări deja peste 39% din acțiunile BEM”.

  Preluarea de către Ilan Șor a controlului asupra Unibank

  Comisia a constatat că la 17 august 2012, acțiunile Unibank au fost vândute și transferate către 21 acționari noi, fiecare cu o  participație cuprinsă între 4,5 și 4,99%. 

  „Potrivit raportului Kroll, aceasta a fost o acțiune concertată a grupului Șor, cu folosirea numeroaselor conturi intermediare pentru a fuziona și stratifica fonduri cu scopul de a masca adevărata origine a fondurilor”, menționează Slusari.

  Schimbarea acționarilor la BEM

  În perioada 7 noiembrie 2012 – 18 iunie 2013, cele 39% din acțiunile BEM, care se aflau în posesia a șapte acționari, care, de facto „constituia cota de acțiuni controlate de Veaceslav Platon”, au fost transmise mai multor companii, controlate de Ilan Șor. 

  „Mai multe persoane implicate în proces, evidențiază rolul lui Plahotniuc în cadrul negocierilor pe acest subiect și că el controla indirect companiile lui Șor, care atunci nu ar fi avut bani pentru procurarea acțiunilor BEM cu 10 milioane de dolari”, spune președintele Comisiei de anchetă.

  Preluarea controlului de către Ilan Șor asupra Banca Socială

  Conform raportului realizat de Comisia de anchetă, în mai 2013, prin intermediului unui grup de persoane fizice, rezidente ale Ucrainei, pachetul majoritar al Băncii Sociale a fost preluat. 

  „Mijloacele bănești proveneau din credite bancare eliberare de Banca Socială și transferate companiilor offshore din grupul Șor, dar și transferuri din conturile companiilor offshore din grupul Platon, ulterior rambursate cu mijloacele financiare de la BEM și Unibank”, concluzionează Comisia de anchetă.

  Cedarea pachetului de control din partea statului

  Membrii Comisiei de anchetă concluzionează că „acțiunile și inacțiunile mai multor persoane de demnitate publică în anul 2013, ce țin de pierderea statului a pachetului de control la BEM, inclusiv a fostului premier Iurie Leancă, au avut repercursiuni grave și pot fi calificate ca abuz și neglijență în serviciu”.

  Situația în cele trei bănci la 1 – 26 noiembrie 2014

  În raport este menționat că luna noiembrie 2014 a fost culminantă în ceea ce privește frauda bancară: „Toate cele trei bănci vizate și-au pus drept scop concentrarea tuturor resurselor financiare pentru sustragerea ulterioară a acestora din bănci”.

  Conform estimărilor Kroll, în acea perioadă, companiilor grupului Șor le-au fost acordate împrumuturi noi în valoare totală de un miliarde de dolari SUA, în principal de la BEM și Banca Socială.

  Totodată, potrivit informațiilor BNM, doar în perioada 7 – 27 noiembrie, cele trei bănci au acordat doar persoanelor juridice credite în suma aproximativă de 25,2 miliarde lei.

  În concluzie, Comisia reține, din informațiile care se conțin în raportul Kroll, că beneficiarii finali ai furtului bancar au fost grupările Plahotniuc, Șor și Filat.

  Recomandările Comisiei

  În contextul raportului, Comisia de anchetă recomandă președintelui Parlamentului revocarea din funcție a doi viceguvernatori ai BNM. Totodată, deputații fac un apel către Guvern și BNM pentru examinarea desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar și inițierea unor acorduri cu toate țările-zonele offshore privind schimbul informațiilor fiscale.

  La rândul său, Procuraturii Generale i se solicită examinarea cauzelor stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015 – 2019 în procedurile de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar și intensificarea colaborării cu serviciile speciale ale altor țări, în vederea investigării fraudei bancare

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  „Mă întrebam: De ce am rămas în viață, iar alţi trei mii de oameni au murit?”

  Povestea unor supraviețuitori ai atacurilor din 11 septembrie Evenimentele care au avut loc acum douăzeci de ani în New York sunt considerate cele mai grave atacuri teroriste din istoria omenirii. Potrivit date…
  „Mă întrebam: De ce am rămas în viață, iar alţi trei mii de oameni au murit?”

  Alegeri în Găgăuzia. Peste 114 de mii de persoane sunt așteptate la urnele de vot

  Duminică, 19 septembrie, au loc alegerile ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Găgăuzia, parte compon…
  Alegeri în Găgăuzia. Peste 114 de mii de persoane sunt așteptate la urnele de vot

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore