Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova devine parte a…

R. Moldova devine parte a centurii de securitate a Europei: A fost semnat acordul privind înființarea Hub-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor țării noastre

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco și DG Home, comisara Europeană pentru Afaceri Interne, Ylva Johansso au semnat luni, 11 iulie, în Republica Cehă, acordul de înființare a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor R. Moldova, care va funcționa la Chișinău.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din acest moment, R. Moldova fortifică centura de securitate a Europei și devine stat producător de securitate pentru spațiul european.

„În scurt timp, de la Chișinău vor lucra reprezentanți din structurile de securitate a tuturor statelor UE și ai agențiilor europene din domeniul afacerilor interne.

Domeniile prioritare de activitate ale Hub-ului vor fi îndreptate spre diminuarea riscurilor și amenințărilor, care au fost identificate în comun de UE și Moldova, printre care traficul de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice”, anunță MAI.

Obiectivele pricipale ale Hub-ului de la Chișinău sunt consolidarea capacităților în aplicarea legii și gestionarea frontierelor, în special prin eficientizarea schimbului de informații, analize și cooperare operațională internațională.

„Un pas mic pentru noi, specialiștii din domeniul afacerilor interne, dar un pas mare pentru liniștea și pacea cetățenilor întregii Europe, printre care se numără și cetățenii Republicii Moldova. Practic, împreună fortificăm centura de securitate a Europei la graniță cu războiul”, a declarat ministra Revenco la ceremonia de semnarea acordului, la Praga.

Comisara Europeană pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson a declarat că R. Moldova este un partener de neprețuit în asigurarea securității comune a spațiului european, în contextul războiului din Ucraina.

„De la invazia ilegală a Ucrainei de către forțele lui Putin din 24 februarie, am lucrat intens pentru a sprijini Ucraina. De asemenea, am lucrat pentru a ne proteja securitatea comună. Moldova este un partener de neprețuit în acest sens. HUB-ul de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova este un pas mare pentru securitatea noastră comună”, a declarat Ylva Johansson.

La ceremonia de semnare a acordului au participat, ministrul Afacerilor Interne al Cehiei, Vít Rakušan, directorul EUROPOL, directorul FRONTEX și alți oficiali UE și ai organizațiilor internaționale.