Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX: impunitatea, tortura, răpirile sau…

Promo-LEX: impunitatea, tortura, răpirile sau „vânătoarea de extremism” sunt aspectele care au marcat anul 2021 în stânga Nistrului

Sursa foto: Promo-LEX

Impunitatea, tortura, răpirile sau „vânătoarea de extremism” sunt aspectele care au marcat anul 2021 în stânga Nistrului. Concluzia se conține în Raportul anual „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a R. Moldova”. Retrospectiva anului 2021, lansat de Asociația Promo-LEX.

Documentul include analiza acțiunilor și inacțiunilor subiecților relevanți, dar și constatări privind situația drepturilor omului în 2021.

Potrivit Asociației Promo-LEX, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a R. Moldova nu a înregistrat progrese și rămâne una dintre restanțele autorităților constituționale. Cele mai grave probleme identificate pentru 2021 sunt: impunitatea totală pentru fapte care afectează grav drepturile omului, instalarea unor noi posturi de control, interdicții de acces în regiune, lipsa accesului la deținuți, decese în condiții dubioase, limitarea libertăților fundamentale (libera exprimare sau asociere), lipsa remediilor efective. Federația Rusă rămâne responsabilă pentru situația drepturilor omului în acest teritoriu al R. Moldova, deoarece influențează administrația de facto de la Tiraspol, pe care a continuat să o susțină politic, economic și militar.

„Impunitatea: acțiunile numeroaselor persoane ale căror nume figurează în Hotărârile CtEDO rămân fără atenția cuvenită din partea structurilor competente de investigare. În circa 30 de ani avem numai un caz de condamnare a persoanei vinovate. Tortura: persoanele private de libertate în regiunea transnistreană, sunt deținute în condiții inumane,  Situația s-a înrăutățit considerabil din cauza pandemiei COVID-19. Rata de încarcerare rămâne cea mai mare din Europa, depășind de circa patru ori media europeană. Răpirile, „Dosarul Glijin: „Situația lui Adrian Glijin rămâne incertă. Timp de peste un an de zile, rudele nu comunică cu acesta, nu cunosc absolut nimic despre dosar, starea sănătății sau perspectivele de eliberare”, se arată în nota informativă a Asociației.

(Ne)libertatea de exprimare: Ca și în anii precedenți, administrația de facto a continuat lupta cu persoanele care au avut curaj să critice regimul. Opiniile critice la adresa liderului, împotriva misiunii de pacificare sau a GOTR s-au transformat în cauze penale.

(Ne)libera circulație: Deși pretinsele posturi sanitare au fost ridicate în aprilie 2021, ulterior au fost înregistrate cazuri de reinstalare a unor posturi similare în perimetrul Zonei de Securitate.

Controlul asupra societății civile funcționează: Clubului 19 – platforma civică din orașul Tiraspol unde locuitorii regiunii aveau posibilitatea să abordeze teme actuale, inclusiv politice și-a sistat activitatea. Decizia este explicată de organizatori pe de-o parte prin lipsa de personal, iar pe de altă parte prin climatul general de persecutare a activiștilor civici, a jurnaliștilor, a activiștilor politici, dar și a ONG-urilor locale.

Denigrarea apărătorilor drepturilor omului: Din anul 2015, Asociația Promo-LEX nu are acces efectiv în stânga Nistrului. Pe lângă lipsa de acces, a fost inițiată o nouă campanie de denigrare a Asociației, dar și a membrilor acesteia. Astfel, în august 2021 a fost creată o pagină de Facebook și un canal de Telegram în care se publică zilnic informații false, texte manipulatorii și denigratoare în adresa Asociației.

Recomandări Promo-LEX:

  • Implicarea activă și reacționarea eficientă și promptă în soluționarea tuturor cazurilor de încălcare gravă a drepturilor omului;
  • Promovarea necesității accesului necondiționat pentru instituțiile de monitorizare ale drepturilor omului pe teritoriul aflat sub controlul regimului de facto de la Tiraspol;
  • Promovarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele transnistrene și luarea tuturor măsurilor necesare în scopul neadmiterii pe viitor a acelorași abuzuri;
  • Revenirea la procedurile de sancționare a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv mecanismele și listele UE.