Principală  —  IMPORTANTE   —   Profesorii din stânga Nistrului: izolați…

Profesorii din stânga Nistrului: izolați geopolitic, epidemiologic și financiar

foto: timpul.md
foto: timpul.md

Școlile cu predare în limba română din regiunea Transnistreană au început desfășurarea orelor de studiu în regim on-line odată ce a fost instituit procesul de învățare la distanță. Chiar dacă viteza internetului este mică și există familii în care nu sunt resurse tehnice suficiente, au fost găsite metode de a ajunge la fiecare elev. Dar cardurile bancare pe care le dețin profesorii nu pot fi folosite în regiune, iar odată cu instituirea carantinei, există riscul ca aceștia să nu poată retrage banii, pentru a plăti pentru cele mai stringente necesități.

În regiunea Transnistreană tot a fost instituită carantina. Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, spune că transportul public nu circulă și nici transportatorilor privați nu le este permisă transportarea călătorilor. Oamenii țin legătura unii cu alții doar prin intermediul telefonului sau a mijloacelor de comunicare prin internet.

Una dintre provocările serioase pentru locuitorii din regiune, angajați în aceste școli finanțate din bugetul național, e că în regiune nu există bancomate care ar permite oamenilor să retragă bani în numerar de pe cardurile salariale emise de băncile din partea dreaptă a Nistrului. Ion Iovcev spune că aceste carduri nici nu sunt recunoscute în regiunea Transnistreană, explicând că de regulă, profesorii trec în partea dreaptă a Nistrului și retrag banii în numerar de la bancomate, iar ulterior îi schimbă în ruble Transnistrene. Acum, însă, ei sunt izolați.

Directorul este îngrijorat de faptul că odată cu instituirea carantinei, profesorii nu vor putea trece în partea dreaptă a Nistrului să retragă banii din salariu în numerar de la bancomate.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 624-prof-ion-iovcev.jpg
Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol

În Transnistria nu sunt bancomate și cardurile bancare nu sunt acceptate. Am luat legătura cu Biroul de reintegrare și sperăm să trecem marți în partea dreaptă a Nistrului să ne ridicăm salariile, pentru că altfel, profesorii vor rămâne fără mijloace de existență”, a menționat Iovcev.

Lipsa de bani ar putea însemna o izolare totală. Directorul spune, că dacă luna curentă profesorii nu vor putea achita serviciile de internet, ei nu vor putea activa în continuare și nu se vor putea conecta pentru a desfășura studiile la distanță.

Ziarul de Gardă a contactat-o pe Cristina Lesnic, Viceprim-ministra pentru Reintegrare pentru a concretiza dacă s-au efectuat măsuri în această privință, însă oficiala nu a răspuns la telefon.

Doar acum îți dai seama cât de mult iubești această profesie

Elevii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol au început studiile online înainte de publicarea Metodologiilor elaborate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Despre aceasta ne-a relatat Eleonora Cercavschi, directoarea liceului. Profesorii lucrează prin intermediul instrumentelor Viber, Skype sau Google Clasroom, însă, din spusele directoarei nu este aceeași eficiență ca în sălile de clasă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cercavschi-eleonora-360x315.png
Eleonora Cercavschi, directoarea liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol

Nu toți copiii au calculatoare. Este o problemă și atunci când în familie sunt doi, trei copii și doar un calculator. Avem părinți care nu cunosc cum se utilizează computerul. Cu copiii din familiile social-vulnerabile care nu au computer  s-a luat legătura prin telefon. Așteptăm ziua în care lucrurile vor reveni la normal. Doar acum îți dai seama cât de mult iubești această profesie”, a menționat Eleonora Cercavschi.

„Conexiune la internet este, însă viteza este mică”

Elevii Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina au un orar al lecțiilor on-line. Începând cu ora nouă dimineața, ei încep orele. O lecție durează 45 de minute, după care urmează pauza de 15 minute. Despre aceasta ne-a relatat directoarea liceului, Maria Roibu. Din spusele ei, majoritatea profesorilor lucrează cu platforma Discord, urmată de Google Classroom și Zoom. Din spusele Mariei Roibu, clasele primare studiază disciplinele de bază, iar copiilor le place procesul, mai cu seamă că le este dor de colegi.

Maria Roibu, directoarea liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina

Conexiune la internet este, însă viteza este mică în comparație cu cea din partea dreaptă a Nistrului. Din 450 de elevi, 28 nu au internet. Cu ei luăm legătura prin viber, pe telefoanele părinților sau prin telefonul fix. Sunt copii care au plecat la bunei până la instituirea carantinei, iar acum nu se pot întoarce”, a conchis directoarea, dând asigurări că se lucrează cu toți copiii din liceu.

În regiunea Transnistreană activează opt școli cu predare în limba română, care se bazează pe curriculumul disciplinar aprobat de MECC și sunt finanțate din bugetul public al Republicii Moldova.