Principală  —  IMPORTANTE   —   Primul test - negativ, iar…

Primul test – negativ, iar după 2 zile, al doilea – pozitiv. Un pacient cu Covid-19, în stare gravă la Edineț. Explicația medicilor

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, dintr-o localitate din raionul Briceni, care s-a aflat la muncă peste hotare, iar recent s-a întors din Federația Rusă, a fost depistat ca fiind infectat cu coronavirus în pofida unui test iniţial negativ. Acum, pacientul este internat în stare gravă la spitalul raional din Edineț. Vicedirectorul spitalului raional din Edineț susține că acest lucru se poate întâmplă, ca inițial testul să fie negativ, iar ulterior, pozitiv.

Primul test – negativ

La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact acum câteva zile, acest bărbat în vârstă de 50 de ani, șofer de curse internaționale, s-a întors acasă dintr-o zonă roșie din Federația Rusă, ne-au comunicat surse apropiate de familia bărbatului.

Potrivit lor, bărbatul urma să intre în carantină pentru următoarele 14 zile, însă nu a mai apucat să ajungă la Briceni, în localitatea sa de baștină. În drum spre casă, ajuns cu mașina în raionul Edineț, acestuia i s-a făcut rău și a sunat la 112.

Preluat cu suspecție de Covid-19, medicii de pe ambulanță l-au transportat pe bărbat la spitalul raional din Edineț. Acolo, acesta a fost spitalizat, iar în ziua următoare a fost testat pentru coronavirusul de tip nou. Atunci, testul pentru Covid-19 a ieșit negativ. Astfel, bărbatul a fost externat cu indicația de a se adresa medicului de familie pentru tratament, cu eventuale suspecții la pneumonie.

„I s-a făcut rău, a chemat ambulanța la Edineț și ambulanța l-a dus cu suspecții. A dat probele și a doua zi i-au venit rezultatele, era negativ. I-au zis apoi că e cu suspecție de pneumonie. Apoi l-au externat și s-a dus la medicul de familie pentru tratament”, ne-a comunicat o rudă apropiată.

ZdG a luat legătură cu lucrătorii medicali din cadrul ambulatoriului din localitatea de baștină a bărbatului, iar aceștia ne-au confirmat că pacientul s-a adresat la punctul medical pentru tratament, după ce a fost externat din spitalul din Edineț.

„Pe 10 aprilie seara, aproape de ora 23:00 m-a sunat soția pacientului și mi-a spus că iată a venit soțul din Edineț, a fost testat la coronavirus și este negativ, iar acum se simte rău, ce să facă”, ne-a comunicat medicul de la punctul medical din localitate.

Contactat de către Ziarul de Gardă, vicedirectorul spitalului raional Edineț ne-a confirmat că inițial pacientul a fost testat negativ pentru coronavirus.

„Da. inițial a dat un rezultat fals negativ”, ne-a comunicat Rusanovschi Aliona, vicedirectorul Spitalului raional Edineț.

ZdG: Este adevărat că pacientul a fost internat, testat negativ apoi externat?

„Da, deoarece testul a venit negativ. Încă nu avea toată infecția ca să fie apreciat. Nu este problema în test. Sunt așa situații. Nu este o situație ieșită din comun ca voi sa faceți din asta ceva deosebit. Asta se întâmpla și are lămurire știintifica medicală”, ne-a comunicat Rusanovschi Aliona, vicedirectorul spitalului din Edineț.

Cum a ajuns pacientul din nou la spitalul din Edineț

Ulterior, rude apropiate ne-au comunicat cum a ajuns bărbatul pentru a doua oară la spitalul raional din Edineț, de această dată fiind testat pozitiv cu Covid-19 și internat în stare extrem de gravă.

Medicul din localitate nu înțelegea ce se întâmplă

„La o zi după ce m-a sunat soția pacientului din localitatea noastră, sâmbătă, am sunat directorului nostru, la spitalul din Briceni și îi spun că iată avem un bărbat care se simte rău și ar fi fost testat la Covid-19, iar rezultatul este negativ, însă directorul îmi spune că, de fapt, rezultatul este pozitiv. Apoi m-au sunat încă o dată și mi-au zis că într-adevăr este pozitiv. Eu nu mai știam, este negativ sau pozitiv. Dumnealui trăiește lângă mine, eu nu mai înțelegeam cum e. Apoi peste încă o oră m-au sunat și mi-au zis că totuși rezultatele sunt negative. Într-adevăr mi-au confirmat că este negativ la Covid-19”, ne-a comunicat Tatiana Lupan, medicul-șef din localitate.

„Am discutat cu pacientul la telefon, i-am prescris tratament…”

Medicul din localitate susține că după ce a primit rezultatele care confirmau că bărbatul a fost testat negativ la Covid-19, i-a prescris tratament pentru simptomele pe care le prezenta.

„El tușea foarte tare. Eu i-am prescris antibiotice, cefazolin de 3 ori pe zi, paracetamol, miofilin, sirop de tuse, sora medicală i-a pus injecții. Asta după ce am primit rezultatele care arătau că pacientul este negativ la coronavirus. Atunci i-am prescris tratament, el primea tratament, însă nu se simțea bine și a chemat din nou ambulanța. Eu duminică dimineața am mers să văd cum se simte, iar el nu mai era acasă”, ne-a declarat Tatiana Lupan, medicul de familie din localitate.

„Zicea să nu-l mai ducă din nou la Edineț, că de acolo nu o să se mai întoarcă”

O rudă de-a familiei pacientului ne-a comunicat că bărbatul nu-și dorea să fie transportat din nou la spitalul din Edineț.

„După externare, a stat câteva zile acasă, îi era din ce în ce mai rău și a chemat din nou ambulanța. A zis ca să nu-l mai ducă la Edineț că acolo l-au testat și i-au dat 2 zile doar paracetamol și mai mult nimic. Zicea să nu-l mai ducă acolo că de acolo nu o să se mai întoarcă”, ne-a comunicat ruda.

„L-au dus a doua oară. Acolo, a zis să-i pună picurători, că el are tratament, că se simte rău, că nimic nu îl mai ajută, că se simte mai rău. A rămas la Edineț. E în stare gravă bărbatul. Lui duminică îi era extrem de rău. Avea febră mare, în gât era roșu, avea hipermie pe migdale, avea slăbiciuni, tusă încontinuu, se sufoca”, ne-a comunicat o altă rudă de-a familiei bărbatului.

Testul doi – pozitiv

Ajuns duminică, 12 aprilie, din nou la spitalul raional din Edineț, bărbatul a fost internat în stare gravă, iar ulterior testat a doua oară pentru COVID-19.

De data aceasta, rezultatul în cazul pacientul a ieșit pozitiv pentru COVID – 19.

Doctorii spun că „asta se mai întâmplă

„Inițial a dat un rezultat fals negativ, apoi cu dezvolare clinică, pacientul a fost investigat repetat și a fost rezultat pozitiv. Asta se întâmplă, poate să vă răspundă oricare medic infecționist și oricare medic epidemiolog. Așa ceva se poate întâmpla la pacienți. Nici nu mi-ați zis cum îl cheamă, dar eu cred ca știu despre cine vorbiți.

Inițial testul a venit negativ și a fost externat. Nu avea încă toată infecția ca să fie apreciat. Nu este problema în test. Sunt așa situații. Nu este o situație ieșită din comun ca voi sa faceți din asta ceva deosebit. Asta se întâmpla și are lămurire științifică medicală”, ne-a comunicat Rusanovschi Aliona, vicedirectorul instituției medicale.

Porivit medicilor de la Edineț, bărbatul este internat acum la spital, starea lui fiind gravă, dar stabilă.

Între timp, medicul din localitate ne-a comunicat că marți, 14 aprilie și șoția pacientului a fost transportată la spital cu suspecție de infecție cu Covid-19.

„Astăzi am vorbit cu șoția bărbatului să o întreb cum se simte pacientul și ea mi-a spus că acum și ea are febră, tușește și a chemat ambulanța. A fost transportată la spitalul raional din Briceni, deja așteptăm”, ne-a mai comunicat medicul din sat.

Anterior, un bărbat de 63 de ani dintr-o altă localitate din raionul Briceni s-a stins la spitalul raional din Edineț din cauza infecției cu Covid-19. Atunci, rudele victimei au declarat că barbatul s-a adresat de mai multe ori la medic, dar de fiecare dată i s-a spus că are pneumonie și a fost trimis să se trateze acasă.