Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cum a fost înmormântat…

VIDEO Cum a fost înmormântat bărbatul din Briceni care a decedat din cauza infecției cu Covid-19. Detalii de la primarul localității

Bărbatul care a decedat marți, 31 martie, la Spitalul Raional din Edineț, din cauza infecției de Covid-19, a fost înmormântat miercuri, 1 aprilie, în cimitirul din satul de baștină.

Pacientul de 63 de ani era originar dintr-o localitate din raionul Briceni.

Contactat de Ziarul de Gardă, primarul localității în care locuia bărbatul ne-a comunicat că victima a fost înmormântată miercuri, 1 aprilie, iar întregul proces de înhumare a fost supravegheat de poliție.

Potrivit primarului, la înmormântare au participat doar patru persoane desemnate de către autoritățile locale. Doar cele patru persoane s-au ocupat de preluarea, transportarea și înmormântarea bărbatului decedat.

„Toată procedura a fost supravegheată de către poliție, inclusiv transportarea persoanei decedate de la Spitalul din Edineț până la cimitir”, ne-a comunicat primarul localității.

Tot sursa oficială citată ne-a comunicat că cele patru persoane au primit combinezoane albe de protecție, de unică folosință, pe care le-au purtat pe durata întregii proceduri de înmormântare.

„Combinezoanele au fost luate de la Comisariatul de Poliție, din cadrul Direcției de Situații de Urgență. Combinezoanele sunt de unică folosință, nu mai sunt restituite deja. Se utilizează și se aruncă”, ne-a comunicat primarul

Autoritățile locale ne-au mai comunicat că barbatul a fost înmormântat fără rude și fără nicio ceremonie, la marginea cimitirului din sat.

„Nu fost niciun preot, nu a fost nimeni. Nu au fost rude, nu a fost nicio ceremonie, nu a fost nimic”, ne-a mai declarat primarul.

Marți, 31 martie, ministra Sănătății a anunțat că un pacient internat la Spitalul Raional din Edineț a decedat, fiind internat în instituția medicală, înainte ca medicii să primească rezultatele care au confirmat că bărbatul era infectat cu Covid-19.

„Am primit informația despre un pacient care a fost internat la spitalul din Edineț. Este vorba despre un bărbat originar din alt raion, care a decedat. Vreau să menționez că atunci când au fost prelevate probele, pentru că existau suspiciuni pentru Covid-19, au fost ascunse informațiile că a fost în contact cu anumite persoane. Ca rezultat, această persoană a intrat în contact cu un număr impunător, inclusiv, de lucrători medicali. Știu că o să apară întrebări de ce a fost și a rămas spitalizat la acest spital din Edineț. Atunci când persoana s-a adresat, după ce i-au fost făcute investigațiile medicale, a pierdut cunoștința, iar medicii au decis că nu este posibilă transportarea acestui bărbat la un spital specializat. A rămas izolat de unul singur, până, inclusiv la venirea probelor. Cu regret, astăzi când au fost procesate aceste probe am aflat că persoana este deja decedată”.

Surse ale ZdG, apropiate rudelor victimei, care ne-au cerut să le păstrăm anonimatul, ne-au comunicat că înainte să ajungă la spitalul din Edineț bărbatul s-ar fi simțit rău și s-a adresat medicilor din raionul Briceni, însă de acolo a fost trimis acasă fiind diagnosticat cu alte probleme de sănătate decât infecția cu Covid-19. Abia când starea de sănătate a pacientului s-a înrăutățit considerabil, bărbatul ar fi mers singur deja la Spitalul din Edineț.

Am încercat să luam legătura cu responsabilii din cadrul ministerului Sănătății pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui caz, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

Sursă video: ZdG