Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre tensiunile…

Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina: „Sperăm că părțile vor demonstra înțelepciune și nu se va ajunge la un conflict armat”

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că Guvernul urmărește cu mare atenție și îngrijorare ceea ce se întâmplă în regiune și speră că „părțile vor demonstra înțelepciune și nu se va ajunge la un conflict armat”.

Declarația prim-ministrei a fost făcută joi seara, 20 ianuarie, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

„Este foarte important pentru noi să nu fim implicați în această escaladare regională pentru că, doar având stabilitate, putem construi instituții aici, acasă, așa cum doresc cetățenii, așa cum am primit mandat noi, Guvernul. În același timp, înțelegem că această situație poate să ne afecteze, de aceea avem o diplomație activă, încercăm să ne informăm, să înțelegem probabilitățile, urmărim ce se întâmplă în stânga Nistrului. Nu pot vorbi despre toate acțiunile, dar, deocamdată, analiza la ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului nu indică o escaladare din această parte”, a declarat Natalia Gavrilița.

Ucraina a avertizat că Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, agravând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment. Potrivit celei mai recente evaluări ale ministerului ucrainean al Apărării, până acum, Rusia a desfășurat peste 127 de mii de militari în regiune, notează CNN.

Cel mai recent raport al autorităților ucrainene mai spune că în acest moment Rusia sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de militari desfășurați în regiune. Între timp, Moscova neagă că ar avea desfășurate forțe în estul Ucrainei.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri, 19 ianuarie, că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană.

Anterior, analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Ziarul de Gardă că orice izbucnire a unui conflict în Ucraina, după modelul anului 2014, poate avea consecințe directe asupra R. Moldova.

„În anul 2014, la noi au existat anumite tentative de resuscita din nou problema separatistă, însă nu atât problema separatistă în stânga Nistrului, cât și în UTA Găgăuzia, în sudul R. Moldova. Ne aducem aminte despre un referendum nerecunoscut de către autoritățile noastre, care a fost organizat abuziv de către autonomia găgăuză, însă atunci autoritățile ruse erau în altă parte, în altă regiune a Ucrainei. Și nu au ajuns spre binele nostru și spre zona regiunii Odessa și mai aproape de gurile Dunării. Acum, orice declanșare a unui nou conflict în Ucraina este clar că va avea drept scop din partea Federației Ruse să rupă noi teritorii de la Ucraina și să le ia sub controlul său, iar, la rândul său, această rupere de teritorii poate avea loc doar extinzându-se spre vest, spre zona R. Moldova. În anul 2014, Rusia nu a reușit să facă conexiune directă între Crimeea și regiunile separatiste din estul Ucrainei (…). O nouă provocare poate să însemne chiar o intervenție directă în regiunea Odessa și atunci poate ar putea fi reactivat regimul separatist nord-transnistrean în scopurile geopolitice ale Federației Ruse”, a spus expertul pentru ZdG.