Principală  —  IMPORTANTE   —   Preşedintele Societăţii Culturale a Românilor…

Preşedintele Societăţii Culturale a Românilor din Kazahstan, „Dacia”: „În Kazahstan, nivelul corupției este unul greu de suportat pentru simplii cetățeni”

Nicolay Plushkis, preşedintele Societăţii Culturale a Românilor din Karaganda, Kazahstan, „Dacia”, a declarat pentru ZdG că astăzi situația este relativ calmă.

„Chiar de dimineață am vorbit cu consângeni de-ai noștri din diferite părți, care au confirmat că sunt în afara pericolelor. Zilele trecute, a fost complicat în Almaty, unde s-au dat adevărate lupte. În capitala veche a țării locuiesc peste 2 milioane de locuitori. Aici a fost cel mai periculos”, explică Plushkis, precizând că totul a început cu o grevă civilă și cu revendicări pașnice, oamenii fiind nemulțumiți de prețurile mari și de salariile necorespunzătoare. 

„A urmat intervenția unui număr mare de persoane înarmate, potrivit unor date vreo 8000 la număr, care au distrus magazine, au jefuit, au incendiat. Potrivit unor surse, printre ei ar fi fost și islamiști. Din rândul celor câteva mii de persoane reținute, 164 au fost împușcate… Printre cei reținuți este și șeful Securității din Kazahstan și adjuncții acestuia. Totodată, în urma atacurilor au fost omirâți 16 polițiști”, ne-a spus Nikolay Plushkis.

Întrebat dacă adevăratul motiv al protestelor nu ar fi atât prețurile, cât corupția la nivel înalt, Nicolay Plushkis a confirmat că nivelul corupției este unul greu de suportat pentru simplii cetățeni și că acest flagel provoacă un val puternic de nemulțumire în societate. 

„Situația s-a calmat după ce s-a intervenit asupra prețurilor și salariilor revendicate de protestatari. Mâine, urmează să aibă loc o reuniune comună a Parlamentului și a Guvernului, pentru a stabili strategia de mai departe”, ne-a mai spus Nicolay Plushkis, preşedintele Societăţii Culturale a Românilor din Karaganda, Kazahstan, „Dacia”.

Acesta a precizat că, după câteva zile, armata a preluat controlul asupra aeroportului, care fusese capturat de protestatari, iar în țară au fost restabilite rețelele Internet. 

În Kazahstan locuiesc, potrivit datelor oficiale, 21 de mii de descendenți din R. Moldova. Potrivit datelor neoficiale, numărul ar fi dublu.

Protestele violente din Kazahstan au început duminică, 1 ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. 

MAI MULTE DETALII AICI: Forțele ruse continuă să vină în Kazahstan. SUA cer răspunsuri de la Kazahstan privind motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia

Anterior, ZdG a publicat un interviu cu Nicolae Plushkis, preşedintele Societăţii Culturale a Românilor din Karaganda (Kazahstan), „Dacia”.

DETALII AVEM AICI: „Dacii din Kazahstan”, uitaţi în deportări